Blev mästare – nu är siktet inställt på NHL: "Det är därför jag står här idag"


5 december 2021

TORONTO. Erik Källgren skrev på för Frölunda i våras men hamnade i Toronto – siktet är nu inställt på att slå sig in i NHL.

Skadan på Viktor Fasth öppnade upp för 25-åringen i SM-slutspelet och han blev till slut en av huvudfaktorerna bakom Växjös tredje SM-guld.

– Hade jag inte hoppat in där hade jag inte stått här idag. Att det gick så pass bra och att vi gick hela vägen öppnade många dörrar för mig, säger Källgren till HockeyNews.se.2015 blev Erik Källgren draftad av Arizona Coyotes och 2019 var han över till Nordamerika och testade på spel under en kortare sejour på hösten.

Burväktaren från Stockholm hamnade i Växjö Lakers och i fjol tog han plats i ett målvaktspar tillsammans med Viktor Fasth.

39-åringen som idag lagt skridskorna på hyllan med ett VM-guld och två SM-guld skadade sig i början av slutspelet och Erik Källgren fick kliva fram och ta rollen som förstemålvakt – något han bemästrade på bästa tänkbara sätt.

– Jag har otroligt många bra minnen när jag tänker tillbaka på våren så klart. Det var en rolig tid och vi fick avsluta med att vinna och jag tror att det var första gången jag vann något i min karriär så det var otroligt kul. Det var ett fantastiskt rolig lag att få vinna med och jag lärde mig mycket den våren, säger Källgren.

Lämnade Växjö som mästare. Foto: Bildbyrån

Källgren var free agent i NHL och framgångarna i slutspelet satte fart på intresset från NHL-klubbarna.

Han kom först överens med Frölunda om ett avtal och en flytt till Göteborg men det hann aldrig gå så långt utan Källgren skrev blev erbjuden ett tvåårskontrakt i Toronto som han nappade på.

LÄS MERForsbergs nya succé – avgjorde på övertid: "Då får andra lag svårt att hänga med"

– Jag och tjejen stortrivs i Toronto och jag trivs i organisationen. Marlies är en av dom bästa organisationerna i AHL av vad man hör och vi trivs superbra. Det finns alla förutsättningar här för att lyckas.

Källgren stortrivs i Toronto. Foto: Henrik Sjöberg

Spelmässigt har Källgren fått göra åtta matcher för Marlies men han är precis tillbaka på is igen efter ett par veckors skadeuppehåll.

– Jag tycker det har känts bra. Jag gillar spelet här borta, det är betydligt mer skott och man har ofta mer att göra i matcherna och jag tycker att det är helt rätt miljö för mig att vara i just nu, säger 25-åringen och fortsätter:

– Jag åkte på en smäll mot huvudet som hållit mig borta i två veckor ungefär. Men jag har fått köra på lite med fysen. Jag har känt mig bra i kroppen och huvudet men har tvingats till vila och ta det lugnt. Det har varit lite frustrerande och man har klättrat lite på väggarna där hemma så det känns otroligt skönt att ha gått igenom protokollet nu och att vara tillbaka.

Siktet är inställt på NHL. Foto: Bildbyrån

Än så länge har han inte sett Maple Leafs spela hemma i Scotiabank Arena den här säsongen men det är ingen tvekan om att målsättningen är att hamna där en dag.

– Det är därför jag är här. Det går inte att ljuga eller säga något annat. Anledningen att jag sajnade med Toronto var att ge NHL en ärlig chans och det är nu i min karriär jag verkligen vill pusha för att nå dit så jag kommer göra allt jag kan för att få den chansen och ta den.

(Se hela intervjun med Erik Källgren i spelaren)