Ek: Kommer det ens att räcka till topp tio och SM-slutspel för Malmö?


25 november 2021

För femte gången i rad vinns Skånederbyt med uddamålet.

Rögle är fortsatt det ledande laget. Och kikar man i SHL-tabellen är det inte så jämnt som det verkar mellan Rögle och Malmö.Det skiljer 20 poäng mellan Rögle och Malmö. För varje match som går tar Rögle en poäng mer, typ.


Och det var det som hände i en kokande Malmö arena. När guldsatsande Malmö Redhawks gav sig in i hettan i derbyt mot Rögle var det med en viss osäkerhet.


Det är efter 21 matcher spelade och med ett alltmer förstärkt och välrustat lag med nytillskott under hösten som Fredrik Händemark och Magnus Pääjärvi rätt oklart var Malmö står.


Eller rättare sagt. När det ska lyfta för Redhawks.


– Vi har det lite kämpigt just nu. Det här kan vara en propplösare, sa Malmöcoachen Joakim Fagervall till C More inför nedsläpp.


Malmö började bäst mot Rögle. Första tio minuterna var väldigt bra. Fysiskt, koncentrerat, hårdjobbande.


Då ledde Malmö med 1–0. Hade två frilägen där Carl Söderberg och Johan Olofsson kunde ha utökat ledningen. Det var 7–1 i skott på mål och 6–0 i vunna tekningar.Men ett misslyckat powerplay fick Malmö ur rytmen. Rögles motdrag var att använda sig av sitt grundmurade självförtroende.


Spelarna i Rögle tycks ha en ramsa rullande i huvudet:


– Finns inte en chans att vi förlorar. Finns inte en chans att vi förlorar…


Och sedan tog Rögle över i matchen. 1–1 kom. Malmö ryckte ifrån till 3–1. Rögle kämpade sig tillbaka. I den tredje perioden blev 2–3 till 3–3 och i förlängningen tryckte Adam Tambellini in segerpucken till 4–3.


Malmö slarvade mer i passningsspelet, vilket ledde till ett osynkat försvarsspel och även om Redhawks hade ljusglimtar i Carl Persson och Eric Engstrand, som båda gjorde mål och hade bud på mer, så var rätt många andra ovänner med pucken.


Det brister i skickligheten för Malmö. Laget ska ha cred för att man jobbar och sliter. Men ibland räcker det inte till. I SHL har många lag väldigt skickliga spelare.


Och om Malmö försöker att nöta ner ett lag som Rögle kommer man till slut till en punkt där tröttheten tar över. Det är otroligt svårt att suga musten ur en spelare som Dennis Everberg. Eller Adam Edström. Eller Mattias Sjögren. Eller…


Mot det sätt som Dennis Everberg bände och tvingade in 3–3-pucken förbi Oscar Alsenfelt finns inget försvar i SHL. Makalöst starkt.


Så Rögle är i toppen av SHL och det är bara en tidsfråga innan Ängelholmslaget tar över förstaplatsen från Frölunda.


Parallellt med SHL är Rögle klart för kvartsfinal i Champions Hockey League. Bröderna Cam och Chris Abbott basar över ett väldigt starkt hockeylag.


Malmö?


Kommer det ens att räcka till topp tio och SM-slutspel? Det är möjligt. Men coachen Joakim Fagervall har mycket jobb framför sig att få ihop ett lag som är "för bra" för att vara elva i SHL.


***


I och med 2–1-segern för Oskarshamn borta mot de regerande mästarna Växjö är IKO Sveriges bästa Smålandslag. Wow!