Ek: Rätt med matchstraff för Södertäljes poängkung


24 november 2021

Modo och Södertälje ställde till med både målfest och kaos. Roligt!

Desto tråkigare var det att se storspelande Modo-målvakten Tex Williamsson behöva lämna matchen efter att ha blivit påkörd i huvudet i egen målgård. Rätt med matchstraff.För att vara två lag med drömmar om SHL så bjöd varken Modo eller Södertälje på några svar som pekar i den riktningen. Mot SHL, alltså.


Det bjöds däremot på desto fler målchanser åt båda håll. Och hade Modo inte haft målvakten Tex Williamsson i storform hade den fina hemmasviten knäckts tidigt i den här matchen.


SSK:s kanadensiske poängkung Brett Pollock och Tex Williamsson hade många dueller under matchen.


I den första perioden räddade Williamsson två frilägen från Pollock och gav Modo chans till både poäng och seger.


Williamsson klarade även ett tredje friläge i matchen, i den tredje perioden, då juniorlandslagsforwarden och 1–0-skytten Albert Sjöberg hade chansen att skjuta matchvinnande 5–4, men Tex Williamsson har kommit tillbaka urstarkt efter de långvariga problemen med världsplågan covid-19.


Det lustiga, eller snarare olustiga med de två huvudpersonerna i den här matchen var att varken Tex Williamsson eller Brett Pollock fick fullfölja den.


Williamsson blev olyckligt pååkt av Pollock 9.42 in i den tredje perioden vid ställningen 4–4. Matchstraff menade domarna i Hägglunds arena och åkte för säkerhets skull för att videokolla situationen.


Och även efter att ha sett på reprisbilderna att Pollock halkade på Williamssons utsträckta klubba utanför målgården och på så vis tappade balansen och ramlade på Modomålvakten utan att kunna göra något åt för att i det läget förhindra fallet.


Hur kan det då vara SSK-stjärnans fel? Hur kan det då bli matchstraff?


Det kan man fråga sig. I synnerhet om man vill se offensiv hockey där anfallsspelarna ”går på mål” och tar sig in nära målvakterna där målen mestadels görs.


##Men om vi menar allvar med att försöka få bort påkörningar av de försvarslösa målvakterna måste gränsen dras någonstans. Brett Pollock tog en risk, en rövare och eftersom han var så nära målgården att han ramlade in i Tex Williamsson.


Om han inte hade åkt så nära, eller lutat sig så mycket framåt och därigenom har minimal balans, hade det aldrig hänt. Det värsta med smällen var att Williamsson efter att ha spelat vidare några minuter kände av smällen mot huvudet och lämnade matchen.


Då hade Pollock redan gått ut till omklädningsrummet och SSK städade bort de fem minuterna i numerärt underläge.


Matchen innehåll åtta mål. Sju av dem kom i den andra perioden. Men inga mål i den tredje perioden och förlängningen.


Och hade det inte varit för den kylige danske forwarden Mikkel Aagard hade Modo och SSK skjutit straffar natten igenom i Övik.


Sett till helheten får Modo vara väldigt nöjt med två poäng medan Södertälje kanske känner en besvikelse över bara en poäng trots ledning med 1–0, 2–1 och 4–3 och med en ledning i straffläggningen.Men SSK har brutit sin sju matcher långa förlustsvit i och med vinsten i förra matchen mot Kristianstad. Duon Tobias Lindberg och Colin Smith har sökt sig vidare efter att ha blivit petade i Södertälje. Och nyförvärvet Matt Marcinew var med upp till Örnsköldsvik och hoppas kunna debutera för SSK på lördag om pappersarbetet blir klart i tid.


##Modo är lite stukat av några tunga avbräck, men visade genom vändningen mot SSK att laget trots allt är något för toppen av Hockeyallsvenskan.


På hemmaplan är det bara serieledande HV71 som har ett högre poängsnitt. Och även om Modo föll hemma mot just HV var det med mersmak.


Det finns en styrka i Modo under Mattias Karlin ledning. Även om bjudningarna och slarvet höll på att reta gallfeber på honom.


Två poäng fungerar bra som huvudkudde en kväll där matchen höll på till klockan 21.45 på grund av alla mål, matchstraff, gruff, förlängningen och straffavgörandet.


Nu är det bara att hoppas att Tex Williamsson repar sig kvickt. Det har han förtjänat. Som tur är för Modos del är inhoppande Henrik Tikkanen grym. Han tog fyra av fyra skott ouppvärmd och var med om att klara ut ett boxplay i slutet av full tid.


##Dessutom tog han alla straffar utom en. Modo har därmed kanske det allra bästa målvaktsparet i hela ligan.