HockeyNews
PLUS

Snedbelastningen på målvaktssidan i Leksand – så tänker Hellkvist

(20611) Kasimir Kaskisuo/Leksand
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 18 september 2021

FacebookXWhatsApp

Ingen målvakt spelade så många matcher i SHL som Leksands Janne Juvonen – och det blev succé.

Frågan är hur Leksand denna säsong ska fördela speltiden mellan Juvonens efterträdare Kasimir Kaskisuo och Axel Brage.


I 50 av de 52 matcherna förra säsongen hade Leksand den finländske målvakten Janne Juvonen i kassen.


Juvonen spelade över 2 800 minuter i SHL vilket var överlägset mest. Oskarshamns Joe Cannata startade i 44 matcher och var näst flitigast efter Leksandsmålvakten.


Det gjorde att Axel Brage fick väldigt lite speltid.


– Det var absolut inte tanken att Janne skulle stå så mycket förra året, men sedan blev det olyckligt för Brage drog på sig två skador under säsongen. Och vid kunde inte värva för det var covid. Han stod mer eller mindre ombytt, men kunde inte gå in och spela, säger Leksandscoachen Björn Hellkvist till HockeyNews.se.


Han fortsätter:


– Det är klart att vi ville spela Axel mer än, vad var det?, de fem matcher han fick istid i. Det säger sig självt. Man bygger inte ett lag så. Men det gick inte. Det var helt jävla sjukt. För det var brutna fingrar och det var andra skador. Man stod och höll tummarna och hoppades att inte Janne skulle gå sönder, för Axel kan knappt spela. Det var inget planerat, vidhåller Hellkvist.


LÄS MER"Rögles sämre betalda spelare kan inte vara bättre än mina bäst betalda"


Det gick så bra för Janne Juvonen att han spelade till sig en landslagsplats och så småningom också ett KHL-kontrakt med Jokerit där han nu tävlar mot Anders Lindbäck om speltiden.


– Det blev som det blev och någonstans tror jag att Jannes säsong blev så bra som den blev på grund av det. Han fick en väldig trygghet. Det var aldrig något svammel. Det var han som skulle stå. Sedan skulle jag nog inte vilja göra så igen, säger Björn Hellkvist.


Axel Brage är redo, men har inte spelat 60 minuter för Leksand i SHL sedan den 11 mars mot Brynäs. Det är över sex månader sedan. Foto: Bildbyrån.


Leksand har ersatt Juvonen med den finländske AHL-målvakten Kasimir Kaskisuo som till skillnad från Juvonen spelade väldigt lite förra säsongen under pandemin. Bara en match för Nashville i NHL. Det var när han spelade lite drygt 15 minuter mot Carolina den 11 mars.


Så nu är frågan hur arbetsmängden ska fördelas mellan Kasimir Kaskisuo och Axel Brage den här säsongen.


Kasimir Kaskisuo har stått i Leksands första två matcher på hemmais. Men Axel Brage är redo.


– Det var en jättetung säsong skademässigt förra året. Även om han kunde vara med så var han inte i spelbart skick, säger Hellkvist.


– Jag har inte Axel så bra tidigare som jag har gjort nu. Och då har jag haft Axel i Malmö också så jag har lite att jämföra med. Jag tycker att han har tagit stora kliv, faktiskt.


Leksand gick från att ha en målvaktstränare förra säsongen i Jonas Levén innan man plockade upp Alexander Millner från den egna verksamheten.


I år är Millner kvar medan Levén har gått och blivit materialförvaltare.


– Det var väldigt lyxigt för målvakterna att ha var sin och jag är jätteglad att det har blivit så bra med ”Levan” att han trivs så bra med det nya han gör och vi har ett jäkligt bra team på equipment-sidan. Det har slagit väldigt väl ut, säger Björn Hellkvist.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)