HockeyNews
PLUS

Att ersätta Linus Klasen kräver en speciell lösning för Luleå

(19529) Linus Klasen/Luleå
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 11 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Linus Klasen har brutit upp från SHL i förtid för att flytta tillbaka till sin familj i Schweiz.

Att ersätta poängkungen och powerplayspecialisten blir inte det lättaste för Luleå.

Men det finns andra sätt att spetsa till laget.


Luleå har dragit igång förberedelserna inför kommande säsong. Men man får göra det utan sin poängkung Linus Klasen.


Den oerhört puckskicklige forwarden var lagets bästa poänggörare både i grundserien (42 poäng på 50 matcher) och i slutspelet (sex poäng på sju matcher).


Men hans hustru och fyra barn har bott kvar i Schweiz under pandemin och det har gjort situationen ohållbar. Därför har Klasen och Luleå kommit överens om att bryta och till hösten spelar Klasen i Visp i den schweiziska andraligan.


– Vi fick lite indikationer precis efter säsongen om att det hade varit jobbigt att inte kunna träffa familjen. Han ville åka hem och ha en diskussion om hur det skulle funka året efter. Så när det väl kom var det inte helt överraskande och ganska förståeligt för det blev inte alls som de hade tänkt, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Linus Klasen har hjälpt Luleå att lyfta sitt powerplay, men nu är frågan hur Norrbottensklubben ska lösa den biten nästa säsong. Då är med all sannolikhet även Nils Lundkvist försvunnen (till New York Rangers).


– Det får vi väl se vad vi kan hitta för någonting. Jag har väl inget att kommentera runt det just nu, säger Ulf Engman.


Återkomsten till Luleå blev bara ettårig. Linus Klasen flyttar nu tillbaka till sin familj i Schweiz och är klar för Visp i andraligan. Foto: Bildbyrån.


Men helt klart är att Luleå har varit väldigt nöjt med Linus Klasen på alla sätt och vis. Därför tänker GM-duon Engman och Stefan ”Skuggan” Nilsson lite utanför boxen inför nästa säsong.


– Man försöker hitta någon pusselbit som känns rätt. Linus Klasen är lite unik som spelare. Det är inte så att man kommer att leta efter någon exakt Linus Klasen-kopia. Vi får väl se hur vi fördelar medlen och vad vi kan hitta för att få ihop en total som blir bra, säger Engman.


Han understryker:


– Man tar inte en spelare och ersätter exakt den utan man har ett helhetspussel med hela truppen. Vi kommer inte att gå ut och säga att det här är Linus Klasens ersättare oavsett hur vi gör. Vi försöker mer se helheten, att om fem försvinner och vi har det här kvar och det här laget då tittar man framför allt på dem man har och ser vad vi behöver addera för att laget ska bli så bra som möjligt och inte titta på de som försvann.


LÄS MERKlasen bryter kontraktet – klar för ny klubb


Björklöven-centern Pontus Andreasson ska vara klar för Luleå om inte Björklöven tar klivet upp i SHL. Det skrev Expressen redan i början av mars. Och nu är Timrå bara en seger ifrån att ta platsen i SHL – vilket skulle göra Andreasson klar för Luleå.


– Den matchserien följer vi med intresse. Timrå såg bra ut igår, det var inget snack. Men matchbollen ska också slås in så man vet aldrig, kommenterar Ulf Engman.


Hur det blir med Niklas Olausson, som har axelproblem, och Petter Emanuelsson, som läker en trasig hälsena, återstår att se. Båda spelarna har utgående kontrakt med Luleå.


Olausson är än så länge kvar i Luleå.


– Han är kvar i Luleå och mår nog ganska bra för jag såg honom och (Johan) Harju spela padel i B-hallen. De var och körde igår, säger Ulf Engman.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)