HockeyNews
PLUS

Karlssons nya liv i Leksand: "Vi vill ge barnen den tryggheten nu"

(19148) Mattias Karlsson
Bildbyrån

Publicerad: 18 april 2021

FacebookXWhatsApp

LEKSAND. SHL-avancemanget med Leksand är det starkaste hockeyminnet som samtidigt rundande av en lång och framgångsrik karriär.

Mattias Karlsson, 36, vet vad han vill göra efter den aktiva karriären – men inte i exakt vilken form och just nu är han pappaledig för första gången i livet.

– Framför allt är det väldigt skönt att få lite hjärnvila. Under alla år har jag upplevt en stress när man är ledig på sommaren, säger Karlsson till HockeyNews.se.

Mattias Karlsson har spelat SHL-hockey för Brynäs, Färjestad, Timrå, HV 71, Karlskrona och Leksand.

Han har spelat över 500 matcher om man räknar grundserien och slutspel och har under karriären fått representera Tre Kronor.

Efter årsskiftet bestämde han sig för att lägga skridskorna på hyllan och för tillfället är det en ny vardag hemma i Leksand.

– Jag är arbetssökande och har min yngsta son på förskolan tisdag till torsdag och måndagar och fredagar är jag hemma och har aldrig haft den här möjligheten med mina andra barn, jag har aldrig varit pappaledig. Nu kan jag inte få igen den tiden med dom stora pojkarna men det är väldigt roligt att vara hemma med vår yngsta nu. Man är hans stora idol som det är nu så det är en rätt rolig tid, säger Karlsson.

Full fart hemma på gatan. Foto: Henrik Sjöberg

”Kolan” – kan vi gå till botten med vad ditt smeknamn kommer ifrån?

– Det är Björn Danielsson. Han började kalla mig det under första året i Brynäs och jag vet inte om det var för att jag drack mycket cola eller åt massa cola. Men det var något jag gjorde på bussen och det har suttit fast i 20 år typ. Det får jag leva med tack vare den gamle gode Björn Danielsson.

Hur har tiden varit utan hockey i år?

– Flera gånger var man orolig för hur man skulle hantera det här med att inte spela. Väldigt många upplever att det är svårt att gå ifrån hockeyn om man gjort det på heltid i 15-20 år. Men det har varit enkelt och framför allt väldigt skönt att få hjärnvila. Under alla år har jag upplevt en stress när man är ledig på sommaren för att du inte kan slappna av och måste vara i form när du kommer tillbaka i augusti. Nu är jag min egen person och har ingen att svara till förutom min fru som styr över mig…

Karlsson gjorde fyra säsonger i HV 71. Foto: Bildbyrån

Vilka är dina höjdpunkter från karriären?

– Jag behöver inte kolla långt i backspegeln. Den absolut höjdpunkten är när vi gick upp med Leksand. Det var första gången jag fick vara med och göra något som lag. Jag har haft en bra karriär personligen med många bra säsonger men aldrig fått uppleva något tillsammans med någon annan så det slår ut allt så klart. Jag tror det är en viss skillnad att gå upp med ett lag som Leksand, som är den förening som har flest fans eller med där uppe i toppen i alla fall. Jag är otroligt stolt över att ha fått vara med och ta upp Leksand i finrummet och vara med på resan att etablera sig i SHL.

Karlsson firar SHL-avancemanget. Foto: Bildbyrån

Frågan om att avsluta säsongen utomlands var uppe för diskussionen men till slut bestämde sig Karlsson för att börja blicka framåt i livet.

– Nu har jag haft en ganska tråkig karriär utomlands. Två riktiga skithålor egentligen. Binghamton i USA är det ingen som sagt något positivt om och Tjerepovets var inte mycket bättre. Man hade gärna avslutat på något häftigt ställe i alperna men man kan inte få allt här i världen.

Vad ska du göra nu?

– I sommar ska jag vara ledare på en camp med Anton Mella som kör Hockeyjump. Jag ska vara där och hjälpa till och jag vill gärna använda mig av min kompetens som jag byggt på mig genom alla år. Jag vill hjälpa barn och ungdomar så jag är gärna kvar inom hockeyn och får se det här som ett tillfälle att söka jobb också. Jag vill gärna hålla på med ungdomar, slår Karlsson fast.

Blir ni kvar i Leksand med familjen?

– Ja, i alla fall till dom två största gått ur grundskolan. Vi har sagt att dom ska gå kvar i lugn och ro och inte behöva fundera på om vi ska flytta. Vi vill ge dom den tryggheten för den har dom inte haft under hela sin uppväxt. Nu vet dom att det är här vi ska vara till skolan är färdig i alla fall.

Foto: Henrik Sjöberg

Tror du Brynäs slår in matchbollen i kväll och hur ser du på det som hänt där?

– Det är ju en soppa. Jag är lite orolig för Brynäs om dom åker ur. Jag tror det är bättre för hockeyn om HV ramlar ur även om jag tror att dom fortfarande kan greja det här. Jag tror HV har mer pengar och kan klara sig bättre i Hockeyallsvenskan och dom har en starkare position inom hockeyn skulle jag säga.

Se hela intervju med Karlsson i IG-tv.

•••

SE OCKSÅ: Följ med Hellkvist ut på isen – Leksandstränaren uppmickad



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)