HockeyNews
PLUS

Styrkebesked när succélaget demolerades

(19071) Nybro
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 13 april 2021

FacebookXWhatsApp

Nybro svarade för ett ruggigt styrkebesked i kvalseriepremiären genom att fullständigt demolera slutspelets stora succélag Mariestad med sanslösa 9-1. Samtidigt vann Troja/Ljungby efter förlängning borta mot Hudiksvall.
Här är kvällens noteringar från kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Mariestad kom till spel i kvalseriepremiären som ett stekhett succélag som gjort 6-0 i matcher i slutspelet och skickat storfavoriten Boden på semester. Men den positiva boost som skaraborgarna kom ridande på in i i Liljas Arena punkterades effektivt av ett gäng ystra vikingar som visade med eftertryck att det finns en anledning till att de av många betraktas som kvalseriens favorit att ta klivet upp.

Nybro hade problem med några tröga matchstarter i slutspelsserierna mot både Borlänge och Visby/Roma och kom aningen snett även i öppningen av kvalseriepremiären. Hemmaplan som borde vara en fördel såg ut mer som en nackdel och ju fler minuter som tickade desto mer tog Mariestad greppet om taktpinnen.

Skaraborgarna såg ut som det där laget som chockade Boden med sin intensitet och det hela kröntes med att pucken efter ett tungt anfall hamnade hos backen Tobias Björklund som trollade defensivstarka Nybro upp på läktaren och satte 0-1. Där och då såg det ut som att Mariestad skulle kämpa ner förhandsfavoriten Nybro på samma sätt som man gjorde med Boden.

Men det där baklängesmålet tände på något sätt hemmalaget. När de med andan i halsen klarade sig undan 0-2 några gånger växte Vikings och när det väl vankades powerplay (efter en ganska onödig utvisning av Adam Samuelsson) dröjde det knappt en minut innan spetsarnas spets Janne Väyrynen fullständigt utan pardon bankade in kvitteringen. Efter det flög Nybro fram och 2-1 kom av bara farten genom Eero Savilahti. Det var en fullständig scenförändring.

Efter det blev det något av en lektion. Nybro lät sig inte störas av Mariestads fysik och såg med sitt dokumenterat trygga försvarsspel till att ligga rätt bakåt de gånger gästerna lyckades etablera spel. Men de tillfällena blev färre och färre ju längre andra perioden led.

Samtidigt visade Nybro upp en offensiv palett med ett brett register som var bländande. De gjorde mål på spelvändningar, efter klokt organiserat spel i anfallszon och där Mariestad var bedrövliga i powerplay var Nybro sylvassa (två mål på två försök, båda av Janne Väyrynen). 6-1 efter två perioder var förstås lite av en ketchupeffekt, men det var tydligt vilket som var det bästa laget på banan.

Slutresultatet 9-1 är förstås oerhört fashionabla siffror, men det som imponerade mest var sättet på vilket Nybro Vikings tog tillbaka matchen och gjorde den till sin. I ett läge där Mariestad såg ut att kunna flyga vidare på sin slutspelsform växlade hemmalaget upp och bet ifrån. Det är sådant som kommer ge framgång i kvalserien i långa loppet snarare än mållavemang mot motståndare som segnar ihop inför övermakten.

Segern var så klart inget annat än ett styrkebesked av Vikings. Man sände en signal om att man är på allvar i kvalserien och kan man bara få bukt med ofoget att starta matcherna lite väl försiktigt kommer man bli oerhört vassa framöver.

Intressant inför fortsättningen är nu hur Mariestad reagerar. Ju mer Nybro spände musklerna desto mer krympte skaraborgarna och i den här matchen var man långt ifrån den där potenta slutspelsmaskinen vi såg förra veckan.

Var 1-9 i Nybro ett olycksfall i arbetet eller var det så att luften gick ur bubblan och magin är bruten?

Hur laget reser sig hemma mot Hudiksvall på fredag kommer säga mycket om karaktären.

* * *

Troja/Ljungby tog tag i taktpinnen och hade det större spelinnehavet borta mot Hudiksvall. Något som också mynnade ut i att 0-1 kom efter att Oscar Öhman hängt upp pucken i krysset elegant framspelad av Karl Olofsson.

Men det var en ganska intensiv match där Hudiksvall ihärdigt hängde sig kvar trots att gästerna hade aningen mer kvalitet i sina aktioner och det stod 1-1 på tavlan efter två spelade perioder. Hudiksvall krigade lite mer målmedvetet och det hade kunnat ge resultat.

Men Wictor Ragnewall spelade oerhört imponerat i Troja-kassen (Andreas Bosson i Hudiksvall var inte fy skam han heller) och när matchen gick till förlängning blev rutinen avgörande.

Daniel ”Trucken” Karlsson Thörnros, som fick sin avstängning hävd efter det tveksamma matchstraffet i kvartsfinalen mot Vimmerby och därmed kom till spel, störtade fram och kunde stöta en 1-2-puck i nät knappt fyra minuter in i förlängningen. Två poäng följer därmed tillbaka till Ljungby.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Riktigt bra! Värd en kall öl – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)