En av två favoriter tryggt till kvalserien

(19005) Nybro Visby
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 9 april 2021

Nybro Vikings skickade slutspelssuccén Visby/Roma på semester efter klara 5-2 i Liljas Arena trots att den övergripande känslan var att laget har väldigt mycket mer att ge. För den andra storfavoriten gick det inte fullt lika bra. Boden är utslaget efter 1-4 hemma mot Mariestad.
Här är fredagens noteringar från Hockeyettans kvartsfinaler.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Var någonstans går gränsen där hårt arbete och eldig inställning slutar räcka till för att motståndaren helt enkelt är för bra?

För Visby/Roma gick den gränsen helt uppenbarligen i Liljas Arena i Nybro.

Gotlänningarna skickade först Halmstad och sedan även Forshaga på semester baserat på just inställning, arbete och till viss del rutin.

Hammers chockades av Visbys obändiga inställning och att de gick hårt på kropp. Det finlirande vårserielaget kunde inte hantera den typen av spel. Mot Forshaga var saken en lite annan. De unga, entusiastiska värmlänningarna lade ner ett minst lika hårt arbete som sina motståndare och spelade med en imponerande inställning. Men de hade inte riktigt rutinen från tuffa matcher vilket kantrade över i att Visby kunde vinna två raka sudden och avancera vidare.

Visby/Roma tog sig vidare kort och gott för att man är ett slutspelslag. Men att vara just ett slutspelslag som spelar hårt och med obändig vilja räcker bara en bit. Förr eller senare krävs även en ytterligare dimension av skicklighet.

I alla fall om man ska lyckas slå ut ett så pass komplett lag som Nybro Vikings. En motståndare som har allt de som de tidigare lagen saknat.

Man kan tycka att det borde ha varit ett drömläge för Nybro att kliva ut till match och fullständigt trycka gasen i botten. 1-0 i matcher och hemmaplan, det borde inte ha funnits så mycket att oroa sig för. Man hade två chanser och hade gott kunnat chansa på att gå på knock direkt.

Men hemmalaget öppnade förvånansvärt blekt. Det var försiktigt. Nästan lite ängsligt. Lite så där som laget såg ut bitvis under grundserien innan de fick in sin finska sisu och hittade flowet i sin offensiv.

Visst, man höll Visby på utsidan och borta från de farliga chanserna och visst, man höll ändå i taktpinnen. Men det riktigt tunga trycket uteblev och att 0-1 ramlade in efter en slumpsituation med fyra sekunder kvar av första perioden kom lite som ett brev på posten. Det var ett typiskt Visby/Roma-mål.

Den småtama hockeyn fortsatte i den andra perioden, men när Visby/Roma inte riktigt förmådde växla upp kunde Nybro dra nytta av bredden på sin spets. Sakta men säkert tog man mer och mer kommando och växte med varje puck som trillade in. 1-1 kom tidigt, 2-1 lite som en slump i powerplay och 3-1 en formidabel upprullning där backen Anton Schagerberg fick vara sist på pucken och dundra den i nät.

Visby/Roma som slitit sig genom slutspelet hade inte så mycket till svar på det. Nybro var alldeles för trygga i en tvåmålsledning för att sista perioden skulle bli så mycket mer än ett ställningskrig och ögänget orkade inte uppbåda det där kriget som gjort att de tagit sig så här långt.

Det hade behövts, man hade kanske rent av behövt vara ännu mer distinkta för att kunna betvinga Nybro.

Visby nådde sin fulla potential i slutspelet, men det räckte inte mot en motståndare av Vikings kaliber. Nybro ordnar efter 5-2 i Liljas Arena 2-0 i matcher och var minst ett nummer större trots att den övergripande känslan från kvällens match är att det finns mycket mer att hämta av laget.

Det borde vara ett väldigt gott tecken inför den stundande kvalserien.

* * *

För den andra storfavoriten Boden, gick det inte riktigt lika smidigt. Laget tvingas på semester efter första hemmaförlusten för säsongen.

Två powerplay med tungt tryck mot storspelande Tobias Sandbergs kasse var en biljett in i matchen, men det såg ganska skakigt ut inledningsvis i den första perioden. Storfavoriten Boden såg ut att vara tagna av stundens allvar och de hungriga gästerna gick på kropp och var ettriga. Mariestad var det bättre laget i spel fem mot fem i den första akten.

Boden växlade upp till den andra och tröttade ut sina gäster med några riktigt långa anfall, mjölksyran sprutade. Men genom två perioder var det en match som hade allt utom mål. En furiös mangling mellan två gäng som vägrade vika ner sig, som konstant offrade sig i skottlinjen och som gick på kropp. Slutspelshockey när den är som allra bäst.

I den tredje perioden kom tillslut målen. Skicklige hemmakeepern Kevin Lindskoug släppte en lite fipplig retur och Gustaf Malmkvist kunde pilla in en 0-1-puck. En kalldusch för hemmalaget förstås men Kristoff Kontos svarade med kvitteringspuck i powerplay och den intensiva tillställningen stod verkligen och vägde. Fram till och med att Mariestads trotjänare Lucas Larsson kom fri och lyckades peta in 1-2 med ungefär fem minuter kvar av matchen.

Boden forcerade och kämpade för att få in en kvitteringspuck, men man mötte en övermäktig motståndare. Mariestad krigade ner Hockeyettans stora favorit med dess egen medicin och kunde sätta två puckar i tom kasse fram till 1-4.

0-2 i matcher och succé för Mariestad som är klara för kvalserien. Ett stort misslyckande för Boden.

* * *

Det var tätt och tight och målsnålt mellan lagen i det första mötet i tisdags. Då avgjorde Troja/Ljungby med ett sent mål av Victor Romfors.

Det var tätt och tight och målsnålt mellan lagen även ikväll i returen i Vimmerby när Gustav Jansson avgjorde fram till 2-1 för Vimmerby med sitt andra mål i matchen, 54 sekunder från slutet.

Lagen gör nu upp i en tredje och direkt avgörande fight imorgon.

* * *

Östersund tog den första matchen efter en riktigt intensiv fight på hemmaplan, den här kvällen var det Hudiksvalls tur att svara. Laget som tvingas spela sina resterande hemmamatcher den här säsongen i Söderhamn på grund av renoveringsarbeten hemma i Glysishallen gasade ifrån redan i den första perioden och kunde tillslut besegra Östersund med 5-1.

Det innebär 1-1 i matcher och en direkt avgörande match imorn.