HockeyNews
PLUS

Teoretisk chans för HV att slippa kval – och för Lundh att bli kvar?

(18232) Stephan Lundh/HV71
Mathias Bergeld/Bildbyrån

Publicerad: 23 mars 2021

FacebookXWhatsApp

HV71-coachen Stephan ”Lillis” Lundh har inte hört något om förlängt kontrakt i klubben han försöker rädda kvar i SHL.

Med fyra matcher kvar av grundserien behöver HV ta maximala tolv poäng och hoppas på andra resultat för att slippa kval.

– Det finns ingen tanke att vi ska matcha annorlunda eller träna annorlunda för att ställa in oss på ett eventuellt kval, säger Lundh till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Efter åtta raka förluster är det i praktiken klart att HV71 behöver kvala för att hänga kvar i SHL. I de två senaste bortamatcherna, mot Växjö respektive Brynäs, har HV tappat en 1–0-ledning till 2–1-förlust.


Så sent som i lördags blev det en poäng i Gävle, men det var på vippen att bli tre och HV71 gjorde på nytt en skaplig match.


– Man blir lite svart i och med att man behöver alla poängen. Om man hade varit i en lite behagligare sits så tycker jag det också. Det är samma sjuk vi har haft lite grann, att vi inte har nypt in pucken, för vi har rätt bra lägen tycker jag, säger HV71:s huvudcoach Stephan Lundh till HockeyNews.se.


HV har fyra matcher kvar av grundserien och står på 48 poäng. Om det blir fyra trepoängare mot Leksand, Oskarshamn, Luleå och Linköping landar man på 60 poäng.


Om Oskarshamn och Brynäs max tar 59 poäng finns det en teoretisk chans för HV71 att slippa kval.


– Oavsett vilket, det är som du säger, det finns en teoretisk chans och den ska man ta självklart. Det bästa sättet att ligga på spåret är att man vinner. Men det finns ingen tanke att vi ska matcha annorlunda eller träna annorlunda för att ställa in oss på ett eventuellt kval, säger ”Lillis” Lundh med en realistisk ton.


– Det bästa är att vi tränar på.


Stephan Lundhs HV71 tar emot Leksand på tisdagskvällen. Foto: Bildbyrån.


Mot Brynäs gjorde HV71 mål i powerplay trots att man saknade bärande spelare i den spelformen. Lagkaptenen Simon Önerud hade ett gyllene läge att smälla in 2–0 på en kontring i slutminuterna, men det hjälpte inte.


– Det är som både du och jag ser. Vi skapar mycket. Det hade varit jobbigare om vi hade varit helt borta och vi hade känt, usch, vi var inte ens i närheten. Det handlar mycket om att få killarna att göra de här sakerna som vi tycker är bra, på träningarna. Hålla uppe en bra träningskultur och en bra stämning, hela den biten. Påvisa att det finns bra saker och att de måste vi behålla och förbättra de saker vi känner att vi behöver bli bättre på, säger Lundh.


HV71 har valt att växla mellan målvakterna Hugo Alnefelt och Jonas Gunnarsson och har hållit dem igång utan att utse någon till förstemålvakt inför avgörandet.


– Målvaktsspelet har varit bra. Det är inte så att vi går in för någon just nu. Det är lite varje dag-grej där också. Jag tycker att båda målvakterna är jäkligt bra på träningarna och båda målvakterna har gett oss chansen att kunna vinna tre poäng. Men vi har inte pekat på någon av dem än och sagt att nu kör vi honom utan det är fortfarande att vi har två bra målvakter, säger Lundh.


För egen del har han öppnat för att fortsätta i HV71 nästa säsong och att det fanns en tanke hos honom att göra så då han i december återvände till klubben som han vann SM-guld med 2017.


LÄS MERKinnvall gör efterlängtad comeback i HV71 – så är är skadeläget


Men från HV:s sportsliga ledning har det varit tyst om kontraktssnack med Lundh.


– Man kan säga att det nästan har varit så i alla år för mig och jag tycker det är rätt skönt att bara köra. Det är många som tänker att man måste väl snacka, det går ut, vad gör han? Jag kör alltid fullt järn till ”the bitter end”. För jag vet att gör man det bra så kanske man har större möjligheter.


Lundh tolkar inte tystnaden som något tecken på att han inte skulle få förlängt kontrakt med HV71.


– Jag lägger ingen vikt alls vid det. Jag tror till och med att jag skulle känna mig splittrad om jag börjar tänka eller prata om framtiden. Det är ganska skönt att ha lite varje dag-tänk bara, säger han.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)