HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Utklassningsrevanschen – rusar mot play-in

(18371) Halmstad Kalmar
Skärmdump Stay-Live Halmstad

Publicerad: 7 mars 2021

FacebookXWhatsApp

För andra gången på tre dagar drabbade topplagen Halmstad och Kalmar samman i den södra vårserien och söndagen bjöd på en gruvlig revansch för Hammers efter fredagens nederlag. Halmstad mosade Kalmar med 7-1 och har därmed skaffat sig ett drömläge att nå play-in.
Här är söndagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Fler lag har fortfarande chansen i den kraftigt coronahaltande södra vårserien. Men kampen om play-in-platsen har mer och mer börjat se ut som ett stenhårt race mellan Halmstad Hammers och Kalmar HC.

I fredags möttes de båda lagen i Kalmar med en 5-2-seger för Kalmar som resultat och under söndagen var det dags för returmöte i Halmstad.

Hemmalaget hade helt andra tankar än att det skulle bli en repris. Hammers tog initiativet direkt och gav sig inte förrän de hade utklassat sina gäster.

Det var långt ifrån någon tillknäppt trall där Halmstad höll i taktpinnen i den första perioden och svarade för den aningen mer effektiva hockeyn. Accentuerat av Melker Iversens sylvassa solonummer som kröntes med ett distinkt avslut i mål fram till 2-0 i slutet av perioden.

Det var en ledning som Hammers kunde bygga vidare på och i den andra akten manglade man sina gäster. Kalmar såg snarare yrvakna ut än som ett lag med fyra raka segrar i bagaget och hade det inte varit för Alexander Nilssons inspirerade spel i kassen och en viss ineffektivitet från Halmstad hade det runnit iväg till mer än de 3-0 som stod på tavlan efter två perioder.

Hemmagänget såg ut att ha mer kräm i benen och mer kyla i tanken och Kalmar hotade i stort sett enbart i ett par powerplay som Halmstad frikostigt bjöd på genom att ta några onödiga utvisningar i offensivt läge.

Tredje akten handlade mest om en defilering där Martin Pärna, Oliver Olsson och Melker Iversen sköt sina andra mål för tillställningen och där Halmstad kontrollerade tillställningen behagligt mot ett Kalmar som inte riktigt orkade bita ifrån.

Att kliva upp så koncentrerat i en så påfallande viktig match och dessutom direkt efter en tung förlust mot samma motståndare var ett oerhört styrkebesked från Hammers. Samtidigt som Kalmar så klart gjorde långt ifrån någon av sina mest imponerande matcher i vårserien.

Utklassningsrevanschen 7-1 innebär att lagen delade broderligt på poängen i sitt dubbelmöte och det sätter Halmstad Hammers i en väldigt bra sits inför avslutningen av den coronapräglade serien.

Tre poäng till godo på Kalmar och Hanhals (som programenligt besegrade Borås med 2-0 ikväll) och dessutom färre matcher spelade.

Det är ett drömläge för Halmstad och med tanke på högstanivån som finns i laget är det garanterat många som är ganska tveksamma till att välja dem som motståndare i ett eventuellt play-in.

* * *

Det blev en del heta känslor och närkamper, lite slutspelsaktig hockey, när Huddinge tog emot Mariestad i en viktig fight vid play-in-strecket. En match som hemmalaget lyckades vända runt till en klar ledning i ett läge där gästerna såg ut att vara ordentligt på gång och där Mariestad knaprade in på slutet, men utan att nå hela vägen fram. Huddinge vann med 4-3 tillslut, en seger som innebär att man säkrat sin topp sex-placering i serietabellen.

Samtidigt blir Mariestad i allra högsta grad inblandade i kampen om att över huvud taget ta sig till slutspel efter att Mörrum svarat för en mäktig vändning i sista perioden borta mot serieledande Nybro där 0-1 blev till 4-1 och Karlskrona samtidigt svarade för en stark insats och vann med 2-1 borta mot Vimmerby.

Resultat som borgar för en gastkramande avslutning av den södra Allettan.

* * *

Hockey är en bra underlig sport. På lördag förlorade Enköping klart hemma mot Boden (1-4) samtidigt som Östersund manglade stackars jumbon Hanviken med 8-1 på bortaplan. På söndagen bytte lagen sedan motståndare med varandra och det blev helt ombytta roller.

Boden hade fullt sjå med att få med sig poängen (4-3 efter förlängning) mot Hanviken och Enköping gjorde en skarp insats och vann mot Östersund med 2-0. En oerhört viktig seger skulle det visa sig.

För i och med att Borlänge förlorade med 2-4 hemma mot Teg står det klart att matchen mellan just Enköping och Borlänge i den sista omgången har alla förutsättningar att bli helt avgörande för vilka som går vidare och vilka som får ta semester.

* * *

På lördagen blev Kiruna IF nollade (0-3) borta mot toppkonkurrenten Vännäs. Något som satte extra press på laget inför söndagens bortamatch mot SK Lejon om chansen till play-in-spel skulle finnas kvar. Det hanterade KIF på ett fint sätt och vann med 4-0. Ludvig Christoffersson motade 26 skott för att hålla nollan och det är fortsatt så att de avslutande mötena mellan Kiruna IF och Vännäs blir helt avgörande för vilka som tar sig vidare.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)