HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Påkopplade laxar krossade motståndet i säsongens viktigaste match

(18201) Mörrum
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 24 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Det skulle bli ett nervigt drama. En häftig måstematch med slutspelschanserna på spel för båda lagen. Istället blev det en sanslös utklassning där Mörrum var lika imponerande som Skövde var bedrövliga och laxarna vann med 9-1 i Billingehov. I och med det ligger vägen mot slutspelet fortsatt öppen för Mörrum.

Här är kvällens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Skövde mot Mörrum, två klubbar med hög ambitionsnivå, men vars sportsliga resultat det senaste decenniet varit påfallande svaga. De hat velat mycket, men lyckats med lite.

Inget kunde väl vara mer raffinerat än att se de två gängen ge sig på varandra i en högdramatisk streckmatch med säsongen på spel?

Det skulle dock visa sig att bara ett av lagen var moget att ta fighten.

När lagen möttes i Mörrums hemmaborg Jössarinken i fredags vann Skövde med 2-1 efter en stark arbetsinsats. Laxcoachen Thomas Engman var inte nöjd efter det. Han tyckte att hans gäng var för mjuka in på kassen och att de krånglade till saker istället för att oftare gå på skott.

Det syntes att det var något man snackat om inför kvällens retur i Billingehov. För i en spelmässigt ganska hafsig förstaperiod visade gästerna beslutsamhet. Puckarna skickades på kassen och när de väl kom dit fanns det folk på plats för att göra det bästa av situationerna som uppstod. Mörrum hade bestämt sig.

När backen Filip Brahm lassade in en puck från blå och 0-1-pucken letade sig in efter drygt 16 spelade minuter förbyttes också en skenbart ganska jämn första period med Mörrum i förarsätet till ren utklassning.

Skövde säckade ihop fullständigt och förvandlades till handlingsförlamade hönor i egen zon. På bänken stod ledarteamet ungefär lika handlingsförlamade och istället för att ta timeout lät de gästerna rinna iväg till 0-4. Det ramlade in fyra mål på knappt fyra minuter. För Skövdes del en olycka som väntade på att hända med tanke på den egna passiviteten och hur påkopplade gästerna från Mörrum var.

Med lika delar hårt arbete och offensiv finess gjorde gästerna fullständigt mos av sina motståndare i säsongens viktigaste match.

För hemmalaget skulle eländet bara fortsätta. Det hann rinna iväg till 0-6 på tavlan innan det över huvud taget kom någon form av reaktion med timeout och målvaktsbyte knappa sex minuter in i den andra perioden, men matchen var naturligtvis över. Mörrum dundrade fram och fick till och med utdelning med mål i sitt vanligtvis så erbarmliga powerplay.

Skövde fick in en puck ungefär halvvägs in i matchen och hade några lägen efter 1-6-reduceringen utan att lyckades få en andra puck i nät. Där hade man behövt vara kliniska om det skulle bli någon som helst spänning.

Det är klart att det var ketchupeffekt för Mörrum, i stort sett allt gick in, men sett till hur lagen tog sig an matchen var det knappast orimligt. Där matchens dignitet (?) gjorde Skövde handlingsförlamade och desorienterade var Mörrum bestämda.

Resultatet av det blev 9-1 och en streckmatch där spänningen tvärdog tämligen snabbt.

Skövde föll samman fullständigt, vek ner sig och fick med största sannolikhet se ytterligare en säsong få brutal halt innan slutspelet drar igång.

Mörrum gav sig själva chansen i det fortsatta racet om att skapa en lång säsong. Man plockade fram sin bästa sida när det behövdes som mest och nu ser det ut att bli ett oerhört intrikat race med antagonisten Karlskrona om den sista play-in-platsen.

Fortsätter laxarna plocka fram spelet från måstematchen mot Skövde månde KHK bäva.

* * *

Vimmerby kom till spel med sju raka segrar i ryggen den här aftonen och när krutröken hade skingrats var den sviten förlängd till åtta. Smålänningarna som ångar på i toppen av den södra Allettan vann bortafighten mot Visby/Roma med imponerande 7-2. Nu är Visby förvisso ett av seriens svagaste hemmalag, men det är ändå imponerande av Vimmerby som är ett av Hockeyettans allra hetaste lag för tillfället.

* * *

Nybro var tillbaka i spel igen efter en längre paus på grund av corona och det blev ingen drömstart borta mot Huddinge. Hemmalaget som befinner sig i en bättre form än när lagen möttes i Liljas Arena tidigare under serien kunde vinna med 4-2 och spetsar med det resultatet till tabellen i Allettan södra.

* * *

Troja/Ljungby har mer och mer börjat hitta formen och lyfta i tabellen. Den positiva trenden fortsatte under kvällen när det på förhand ganska favorittippade laget lyckades vinna den svåra bortamatchen mot Mariestad med 3-1. Troja är på gång.

* * *

Det såg ut som att det kanske skulle släppa för Karlskrona när laget hämtade upp 0-2 till 2-2 hemma mot ett HC Dalen med lite sviktande form i den andra perioden. Men roligare än så blev det inte. Återigen hade det haussade Blekinge-gänget svårt att omsätta spel och skott i mål och segrar och när krutröken hade lagt sig stod HC Dalen som segrare med 3-2 efter straffläggning.

Ett poängtapp som gör att KHK sackar ytterligare i botten av tabellen i och med att Mörrum utklassade Skövde ikväll.

* * *

Formsvaga Borlänge som haft förfärliga problem med att få spelet att stämma på slutet greppade ett sista halmstrå i jakten på slutspel när seriejumbon Hanviken besegrades på hemmaplan med 6-1. Det var ett måste för masarna att få med sig poängen i just den fighten och Emil Lind och Patrik Elfsberg visade vägen med två mål vardera.

Samtidigt vann Forshaga den oerhört viktiga matchen hemma mot Enköping på den norra Allettans undre halva med 5-3. De rutinerade herrarna Viktor Lennartsson och Henrik Olsén klev fram och sköt Forshaga mot segern med viktiga mål i den sista perioden.

* * *

Östersund var förmodligen lite tveksamma kring var de egentligen stod inför kvällens match. Det har varit både corona och halvdana resultat på slutet, men borta mot Teg svarade det topptippade gänget för en stark insats och vann en tät match med 3-1. Något som innebär viktiga poäng i tabellen.

* * *

Vallentuna tog ett ordentligt kliv mot slutspelet genom att vinna kvällens toppmatch borta mot Strömsbro med 6-4. Ett resultat som gör att man gör ett litet ryck gentemot sin utmanare i toppen av tabellen. Även om man har en match mer spelad.

Samtidigt fick Nyköping med sig tre viktiga poäng från bortamatchen mot Segeltorp. En svängig historia där hemmalaget verkligen gick för tre poäng i slutet och tog ut målvakten. Något som Nyköping istället kunde utnyttja fram till en seger med 5-4.

* * *

Surahammar vann med 3-0 i rivalmötet borta mot Köping och befäster sin plats i toppen av den västra vårserien. Detta efter att Lindlöven tappat en ledning hemma mot bottenlaget Malung och förlorat med 3-4 efter straffläggning.

Kumla tog en stark seger borta mot Grums med 3-1 och fortsätter kriga på för att undvika det negativa kvalet med god framgång.

* * *

Vännäs inledde den norra vårserien med en knapp förlust hemma mot SK Lejon. Sedan dess har laget inte gjort annat än radat upp segrar och när Lejon ikväll kom tillbaka för ett nytt möte i Vännäs tog hemmalaget revansch. Men det satt långt inne. Tillslut kunde Vännäs segra med 2-1, lagets nionde raka seger.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)