HockeyNews
PLUS

Lundh om pressen på HV: "Om man inte pallar får man lira i Tranås"

(18195) Stephan Lundh/HV71
Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Topptippade HV71 har hamnat i botten av SHL och är piskat att lyfta sig för att undvika kval.

I mötet med guldkandidaten Skellefteå är det seger som gäller.

– Vi som ”krigar” där nere har samma press på oss och det handlar om att palla trycket. Om man inte gör det får man lira i Tranås eller någonting, säger HV-coachen Stephan Lundh till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


HV71:s huvudtränare Stephan ”Lillis” Lundh skruvar upp tonläget i den pågående slutspurten i SHL.


HV har underpresterat den här säsongen och hotas av kval och i förlängningen också degradering.


Det finns få om ens några räddningsplankor vare sig i toppen eller botten av SHL-tabellen.


– Nu kommer det här mentala spela större roll när man närmar sig slutet. Är du uppe i toppen vill man komma så högt som möjligt och man vill inte förlora någon form heller. Det gör att alla lag verkligen ger järnet och jag tror inte att någon tittar på att nu kommer slutspelet, säger Lundh till HockeyNews.se.


– Vi som ”krigar” där nere har samma press på oss och det handlar om att palla trycket. Om man inte gör det får man lira i Tranås eller någonting. Det är en mental aspekt och den bästa mentala träningen är att man går igenom sig själv och ser till att man har bra grejer, bra spelare och det har alla lag rätt lika. Sedan får man försöka spela sitt spel lite bättre än de man möter.


Rädslan att förlora är större än hos lagen i botten än de högre upp i tabellen?


– Ja, det tror jag. När du väl har spelat till dig de där poängen som topplagen har gjort är det inte lika illa att förlora poäng som det egentligen är att spela dåligt. Medan för oss spelar det inte så stor roll hur det ser ut. Vi måste vinna poäng.


Stephan "Lillis" Lundh jobbar hårt för att hjälpa HV71 kvar i SHL utan att behöva kvala. Foto: Bildbyrån.


HV71 förlorade en svängig match mot Färjestad i Karlstad i lördags där 1–0-ledning i första perioden blev till 3–1-underläge i den andra perioden för att sedan bli 3–3 och med ramträff ifrån seger och en trepoängare.


Likväl blev det bara en poäng efter en övertidsförlust.


– Vi har en märklig match bakom oss, tycker Stephan Lundh.


– Lägger du ut de 14 lagen och tittar på laguppställningarna så kommer du att se att det är rätt stora likheter. Det man hoppas på är självklart att vissa spelare, som har varit med lite längre, som har ett större förtroende både i kontrakt och i speltid, att de ska höja sig när det blir så här. Det är det som skiljer våra världsspelare, som Mats Sundin och Peter Forsberg, mot andra. De kanske inte är bättre än någon annan på att åka skridskor eller skjuta pucken, men de kan göra det när det är tuffast möjliga miljö.


Mats Sundin och Peter Forsberg efter OS-guldet i Turin 2006. Foto: Bildbyrån.


Frågan är vilka i HV71 som visar sig vara ”Foppa” eller ”Sudden” nu när det ska avgöras i SHL.


– Jag såg Linköping-Skellefteå och Linköping hade ett friläge i starten på matchen, men det rubbade inte Skellefteå någonting för de har kommit till den positionen att de har ett ganska starkt självförtroende. Dåliga saker bara försvinner medan bra saker planteras. Det är tvärtom i ett lag som tävlar om att försöka kravla sig uppåt.


Hur jobbar ni med det mentala utan att det blir något negativt?


– Man jobbar med att man ska ha en bra dag. Man gör inte för stora förändringar i hur man tränar och man är inte orolig. Okej, det går inte så bra där ute i matchspelet, men då ska vi i alla fall se till att träna bra så tar man bort en sådan faktor.


Lundh fortsätter:


– Man pratar mycket och man stänger inte dörren till tränarrummet och sitter där och gnisslar tänder. Man försöker så fort som möjligt hitta vilken behandling man ska ge till olika spelare. En del spelare kanske man inte behöver gå in för hårt utan låter dem vara. Andra spelare kanske man behöver snacka med och se till att alla ses på det sätt som man tror är bäst.


När allt förarbete är gjort gäller det att prestera för HV71 och dess fans när pucken släpps. Här vill Lundh se en höjning och han skärper tonen.


– Jag tror inte heller att det är fel att de är medvetna om vilket tryck det är att vara där vi är. Ibland är man så väldigt rädd för att säga att man måste göra si och så, men så är det tyvärr ibland. I alla fall när man har valt att vara på den högsta nivån, säger HV-coachen.


Hur mycket av ett vakuum är det utan publik på läktarna och det faktum att de sitter hemma och följer spänningen?


– Det är nog olika. Vi som har hållit på ett tag är det klart att man saknar det. Här i Jönköping där man vet att det närmast är fullsatt i varenda match är det klart att det är ett tapp att gå ut till en helt tyst hall än att gå ut och det är ett jäkla tryck.


HV-kaptenen Simon Önerud är spelklar efter smällen mot Färjestad i lördags. Foto: Bildbyrån.


Lundh tillägger:


– Samtidigt, det kanske finns de som trivs med det och tycker att det är skönt att det inte är ett sånt jäkla tryck. Men jag väljer nog att se det som att det hjälper, för det är samma på en bortamatch. Det är klart att det är ett avbräck och man skulle ha blivit hjälpt i några matcher att få upp någon procent här och där för om varje spelare sänker sig någon milliprocent blir det ganska mycket på ett helt lag.


LÄS MERDe vill stänga SHL: "Det har jag sagt hela säsongen"


I mötet med Färjestad utgick lagkaptenen Simon Önerud efter en tackling, men han har återhämtat sig bra.


– Vi har alla tillgängliga. Det är fortfarande (Johannes) Kinnvall som är borta. Resterande är tillgängliga. I de här tiderna som vi lever i så är det minsta lilla kråka i näsan så är det hellre att vara hemma en dag. Men alla är tillgängliga. Önerud är tillbaka. Det är inga problem, säger Stephan ”Lillis” Lundh till HockeyNews.se.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)