HockeyNews
PLUS

AIK vill studsa tillbaka efter dubbla nederlagen: ”Ingenting konstigt”

(18193) Anton Blomqvist
Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Den första tiden som huvudansvarig kan sammanfattas som en enda stor succé för den nye AIK-tränaren Anton Blomqvist.
Men i de två senaste matcherna har laget åkt på två tunga nederlag mot Almtuna och Väsby – och nu vill tränaren se att man studsar tillbaka. 

– Att vara så bra som vi varit under så lång tid är väldigt starkt, så att det blir någon form av ”kickback” är ingenting konstigt, säger han till HockeyNews.se. 

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner


Efter att ha vunnit de 13 av 16 första matcherna med Anton Blomqvist vid rodret och klättrat från botten av tabellen till en sjundeplats har AIK nu åkt på två raka nederlag mot Almtuna och Väsby. 


I kvällens match mot tabellettan Timrå vill huvudtränaren Anton Blomqvist se att laget studsar tillbaka. 


– Jag tycker det är jobbet i vårt system och att vi börjat fuska med vissa saker, som vi inte fuskat med innan som är skillnaden mot tidigare. Vi behöver hitta tillbaka till det som gjort oss framgångsrika och lägga ner det jobbet vi vet att vi kan göra. Vi vet att vi har många skickliga spelare och att vi kommer att få lägen men vi behöver jobba hårt och konsekvent i vårt sätt att spela över 60 minuter, vi kan inte slå av på det, säger han. 


Vad tror du de här två nederlagen beror på?


– Jag tror det är en kombination av att vi spelat mycket matcher men samtidigt också att vi vunnit mycket, då kommer det alltid ett bakslag förr eller senare. Att vara så bra som vi varit under så lång tid är väldigt starkt, så att det blir någon form av ”kickback” är ingenting konstigt. Samtidigt är det inget vi är nöjda med och vi vill hitta tillbaka så snabbt som möjligt. 


Anton Blomqvist hämtades in till AIK som assisterande tränare inför säsongen, efter att ha varit huvudtränare för Malmös J20-lag under två säsonger. När huvudtränaren Håkan Åhlund hoppade av sitt uppdrag fick Blomqvist chansen och han tycker att den första tiden som huvudansvarig har varit väldigt lärorik. 


– Vi har gått väldigt bra om man bortser från de här två matcherna. Jag är väldigt nöjd med hur de har flutit på, men samtidigt vet jag att man inte vinner något i januari eller februari. Vi vill vara som bäst när det gäller och nu börjar det dra ihop sig och därför vill man hitta formen igen. Förlora matcher det gör man, det är ingen skam att förlora mot varken Väsby eller Almtuna, de har bra lag och gjorde bra prestationer mot oss. Men vi spelar inte i närheten av vad vi kan göra – och det är bara vi själva som kan ansvara för det, säger han. 


Hur har responsen från killarna varit?


– Den har varit bra. Jag var väldigt tydlig från dag ett vad jag förväntade mig och sa att jag kommer att göra vissa förändringar. Ska vi vinna som vi har möjlighet att göra med det här laget vi har och då tänker jag inte vinna stort utan att börja vinna hockeymatcher…ja då är det det här vi måste köpa in på. Jag tror vi låg på en 13:e plats när jag tog över och det var egentligen mestadels beteendet utan puck och även lite korrigeringar i hur vi spelade oss ur egen zon som vi har ändrat på. Jobbet och framförallt strukturen tycker jag att alla köpt in på. 


AIK har lite att fundera över efter de två senaste matcherna. Foto: Bildbyrån

För några veckor sedan blev det också klart att Rögles nuvarande assisterande sportchef Christoffer Malm kommer att ta över efter AIK:s nuvarande sportchef Anders Gozzi efter säsongen. Blomqvist är nöjd över att valet föll på just Malm och han ser fram emot det framtida samarbetet. 


– Jag fick höra att det var på gång och att de hade lite olika alternativ och så fort jag hörde hans namn så hoppades jag på att det skulle bli han. Jag tycker att det känns jäkligt roligt att vi tillsammans ska försöka göra någonting tillsammans med AIK. Vi är båda unga och från Skåne och vi har pratat lite här de senaste veckorna och han verkar ha ett jäkla driv och verkar vara kunnig på sitt jobb. Det ska bli extremt roligt att få jobba med Christoffer. Han kommer från en miljö där man varit framgångsrika och förhoppningsvis vi också bli det över tid, säger han.  


Vad talar för att ni kan vara med och utmana hela vägen in i mål den här säsongen?


– Vi har ett lag med många skickliga spelare, samtidigt som vi har en bredd där vi har spelare som har accepterat roller och gör det väldigt bra. Vi har också ett bra målvaktsspel och även om det inte varit det bästa på slutet så vet vi om att det finns en hög potential i båda våra målvakter, Claes (Endre) och (Jesper) Vikman.


Strax inför deadline värvade AIK in den tjeckiske NHL-och KHL-meriterade centern Vojtech Polak. Så här långt har 35-åringen noterats för två matcher, noll poäng och minus -1 i plus/minus kolumnen. Men enligt Anton Blomqvist är det inte rättvist att bedöma tjeckens insatser – som varit i paritet med lagets. 


– Det är ingenting som varit bländade. Samtidigt har han spelat två matcher, det är inte lätt att komma in när vi som lag inte presterat bra som lag. Förutsättningarna för honom att visa upp sig från sin bästa sida har väl inte heller funnits där i och med att vi som lag inte presterat så bra. Han kommer få en ny chans imorgon (läs idag) precis som övriga i laget och jag hoppas att det går bättre både för honom och oss, säger han. 


AIK tvingas dock att klara sig utan avstängde Anton Holm i kvällens match. 


– Det är absolut ett avbräck för oss. (Anton) Holm är en fantastisk bra spelare som gjort många bra saker. När man pratar om Holm pratar man ofta om alla hans mål, men jag tycker att han har utvecklat sitt spel de senaste månaderna kring hur han jobbar utan puck. Absolut kommer vi att sakna honom, men andra får steppa upp och ta nya roller. Vi får se det så i stället, säger han. 


Vad blir viktigt att tänka på mot Timrå?


– De är ett väldigt bra lag. Framförallt har de kanske ligans bästa line med Dahlén och vi vet att de är extremt farliga när de är i anfallszon. Vi vill styra spelet, ha pucken och diktera villkoren. Jag tror att det bästa sättet att slå Timrå är att spela så mycket som möjligt med puck, eftersom de inte är lika intresserade av spelet utan puck. Samtidigt behöver vi jobba extremt noggrant när vi inte har pucken, säger han. 


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)