Ek: Skellefteå har ett guldlag på papperet – nu är det upp till bevis


20 februari 2021

Skellefteå har fått hem ett par drömspelare från NHL. Med Pär Lindholm och Melker Karlsson i var sin kedja och var sin powerplayenhet ser västerbottningarna otroligt vassa ut – på papperet.

Men nu gäller det att sluta känna sig oslagbara. Och börja lira lite också.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det är lätt att bli förblindad av sin egen förträfflighet. Kanske är det vad som har drabbat Skellefteå nu när de har lyckats med den mest spektakulära sista minuten-värvningen i SHL den här säsongen.


Boston-centern Pär Lindholm är tillbaka i Skellefteå. Med tanke på att han hade ett envägskontrakt värt omkring 600 000 kronor i månaden har han gett upp mycket för att återvända till norra Västerbotten.


Och tajmingen kunde knappast ha varit bättre för Skellefteå. Han kommer tillbaka 29 år gammal och med ett sug efter att få vinna ett första SM-guld. Men efter det att han kom tillbaka till sin SHL-klubb Skellefteå har han inte fått vara med om några roliga matcher.


I hans comeback föll Skellefteå mot Örebro och fick se en elva matcher lång segersvit rämna. Efter det förlorade Skellefteå också en vilda västern-duell med Leksand.


Mot Brynäs var den första perioden en väldigt blek historia sett med Skellefteåögon. Stora delar av matchen var ärligt talat en jättebesvikelse av Skellefteå nu när laget ser monstruöst starkt ut.


Men all cred till Brynäs. Gävlelaget gjorde i sin tur en enastående förstaperiod och förtjänade ett ledningsmål. Minst. Trots de tunga avbräcken med Anton Rödin i spetsen


Centern Greg Scotts comeback efter hjärnskakning har pumpat in massor av energi i Brynäs och kedjan med honom, Patrik Berglund och Nicklas Danielsson ser väldigt intressant ut.


Att Brynäs kunde knycka en poäng i Skellefteå Kraft arena var mycket tack vare Danielssons skytte och mål i powerplay. Det gäller ju hur man än svettas och stånkar att sätta sina chanser. Och det är Brynäs bäst i SHL på sett till effektivitet.


Brynäs har också en målvakt i Samuel Ersson som har prickat formtoppen och gjorde en ny toppmatch mot Skellefteå där han tog 38 av 40 skott.


Och backar som Simon Bertilsson (som han vände upp och ner på Oskar Nilsson, så att Skellefteåbacken flög ut i båset och stod på huvudet) och Kristofer Berglund gjorde ett superjobb framför, bredvid och bakom Ersson.


Brynäs har verkligen anammat läget i SHL-tabellen och tänker strida om varje puck i varje byte och om varje ynka poäng. Poängen i 2–1-förlusten på övertid i Skellefteå kan bli oerhört värdefull i streckstriden på undre halvan.


Skellefteå lyckades krångla till sig en seger. Utan en stabil insats från målvakten Gustaf Lindvall hade det kunna sluta illa. Men vid båda målen framåt var Pär Lindholm inblandad med en assist. Han passade till Roland McKeowns 1–0 och Joakim Lindströms matchvinnande 2–1.Lindholm bidrar med ett lugn och ett tålamod i en annars ganska uppstressad SHL-hockey, som den är numera. De flesta lag spelar också med en köttmur framför eget mål.


Som lag har Skellefteå en bit kvar till sin toppform. Efter en svag första period mot Brynäs blev det bättre, men långt ifrån så bra som man förväntar sig nu med Pär Lindholm och Melker Karlsson i laget.


Skellefteå bjöd på en styrkedemonstration i matchen. Och det genom att visa upp sina nya powerplayuppställningar mot Brynäs.


För vad sägs om:


PP1: Joakim Lindström, Pär Lindholm, Andreas Wingerli, Jonatan Berggren, Jesper Frödén.


PP2: Oskar Nilsson, Oscar Möller, Jonathan Johnson, Melker Karlsson, Tuomas Kiiskinen.


Det är svårt att säga något annat än att det är två gyllene enheter.


Nu blev det som sagt ingen sprakande tillställning den här gången mot Brynäs, men efter två förluster kom en tvåpoängare och det kan räcka för att Skellefteå ska sluta fundera och börja gasa.


##För när det hugger till i den här svartgula maskinen är det ett vrålåk Skellefteå AIK har 2021.


Tredjelänken i kedjan med Pär Lindholm och Joakim Lindström är Tuomas Kiiskinen och han ser redan ut att ha fått en kick av att lira med Lindholm.


Vad Joakim Lindström tycker är sedan gammalt.


– Han är en otroligt duktig spelare och det är roligt att ha honom tillbaka. Han kommer att bidra massor resten av säsongen. En klasspelare, säger Lindström till C More.


Joakim Lindström sopade in segermålet mot Brynäs som . Det är inte sista gången som Lindström får sista ordet. Ju.


Det var hans 165:e mål och 445:e poäng i SHL.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.