Ek: Spelarna från de tre stora guldkandidaterna i SHL bar Tre Kronor


14 februari 2021

Segrar mot Tjeckien och Finland och spelmässig dominans mot Ryssland. Tre Kronor får mer än godkänt för Beijer Hockey Games.

Och det är spelare från Rögle, Skellefteå och Växjö som har burit landslaget i Malmö.

Just de tre SHL-lag som nu varvar upp för att slåss om SM-guldet 2021.


Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


För att se hur Tre Kronor har lyckats i Beijer Hockey Games kan en titt i SHL-tabellen vara en fingervisning. I SHL är det Växjö, Rögle, Luleå, Skellefteå och Frölunda på topp fem.


Spelarna i Tre Kronor som har varit bäst mot Tjeckien, Ryssland och Finland är också från de fem bästa i SHL.


Viktor Fasth från serieledande Växjö har gjort comeback i Tre Kronor eftersom han vid 38 års ålder är bäst i SHL. Igen. 


Christoffer Rifalk från SHL-tvåan Rögle fick debutera i Tre Kronor mot Finland på söndagen och var enastående bra.


Han höll nollan i 3–0-segern i debuten.


Det var inte så väldigt många skott, bara 14 på mål, men de chanser han ställdes inför klarade han av på ett mäkta imponerande sätt.


– Han känns hur lugn och trygg som helst, berömde förre landslagsmålvakten och Viasat-experten Valentina Lizana Wallner vid flera tillfällen under matchen.


Rifalks skicklighet med klubban kom väl till pass i boxplay där han rensade en puck över hela banan och sådant är ju tacksamt för ett försvarande lag.


Röglemålvakten Christoffer Rifalk höll nollan i sin debut i Tre Kronor i 3–0-segern mot Finland. Foto: Bildbyrån.


Rögle fick även se sin skyttekung Simon Ryfors göra debut i Tre Kronor mot Finland och han var med och serverade Frölundabacken Jesper Sellgren till 2–0, vilket var Sellgrens första landslagsmål och det var efter ett mönsteranfall där skottet satt i Harri Säteris vänsterkryss.


Rögles övriga tre Tre Kronor-spelare Niklas Hansson, Anton Bengtsson och Daniel Zaar kan också vara nöjda med sina prestationer. Medan Hansson och Zaar fick vila från en match gjorde Bengtsson ett gott intryck med hårt jobb i sina tre matcher. Han kommer att få svårt att behålla en topproll nu när Rögle har värvat hem Ted Brithén i jakten på SM-guldet, men det säger väl också en hel del om hur bra årets Rögle är.


Det är Rögles bästa lag genom tiderna. Men frågan är om det räcker för att bli svenska mästare?


För Skellefteå ska enligt Aftonbladet  ha gjort klart med Boston-centern Pär Lindholm. När jag pratade med Skellefteås general manager Erik Forssell så sent som i fredags tog jag upp ryktet om Lindholm med honom – jäpp, det har surrats ett tag – och Forssell skrattade till och sa:


– Vi avvaktar lite... 


Nåja. Skellefteå har redan plockat hem Melker Karlsson, som har hjälpt Skellefteå att rada upp segrar och sviten är uppe i elva raka vinster nu.


Med OS-centern Pär Lindholm tillbaka får Skellefteås tränarstab angenäma problem med kedjorna, men det är väl en ganska naturlig lösning att sätta ihop Oscar Möller och Joakim Lindström med Lindholm, eftersom de har varit otroligt bra tillsammans förut.


I Tre Kronor har Skellefteåkedjan med Jonatan Berggren, Andreas Wingerli och Jesper Frödén spelat på en hög nivå utan att riktigt få samma utdelning som hemma i SHL. Men jäklar vilket tempo de har i sina attacker.


Växjös utespelare i Tre Kronor, backen Joel Persson och kedjekamraterna Emil Pettersson och Pontus Holmberg har gjort tre bra landskamper och bidragit i offensiven.


Både Persson och Pettersson hade ramträffar mot Finland och Holmberg har gjort ett mål och två assist på sina första tre landskamper i Tre Kronor. Både Joel Persson, tvåa i backarnas poängliga i SHL och SHL:s poängkung Emil Pettersson är dominanta på klubbnivå.


Kanske kan Pontus Holmberg ta med sig sina insatser från Tre Kronor tillbaka till SHL. Växjö har ett lag som ska vara med och slåss om SM-guldet. Ett litet frågetecken efter Beijer Hockey Games är hur det gick för den finländske landslagsbacken Juuso Vainio som utgick efter två byten i den andra perioden på söndagen.


LÄS MERFinske Växjöbacken utgick i mötet mot Tre Kronor


Växjö, Rögle och Skellefteå ser ut att vara de tre lag som kommer att göra upp om SM-guldet 2021.


Men Frölunda och Luleå är förstås också med bland guldkandidaterna. 


Nils Lundkvist är vid 20 års ålder en ledande spelare i A-landslaget. Han är assisterande lagkapten till Frölundas Max Friberg och Luleåbacken har matchats flitigt i de tre matcherna i Malmö och han har motsvarat förväntningarna.


Lundkvist fick ta det lite lugnare mot Finland där han "bara" spelade lite över 19 minuter. Mot Tjeckien och Ryssland snittade han 26:30.


Max Friberg gjorde matchvinnande 1–0 mot Finland när han bröt sig förbi den finske Växjöbacken Juuso Vainio och la pucken mellan klubba och skridsko på Henrik Zetterberg-vis och fick sedan priset till matchens lirare efter 3–0-vinsten. Frölundas evighetsmaskin har precis som i Karjalaturneringen i november gjort bra reklam för sig i kampen om VM-biljetterna i vår.


Även Luleåforwarden Filip Hållander fick göra sitt första mål i Tre Kronor.


För Tre Kronor var det värdefullt att vinna två av tre matcher. Nu har Garpenlöv tre segrar på nio landskamper 2020/2021. Under en märklig säsong där det är svårt att veta hur många spelare som kan komma från NHL till VM, om ens någon, är det av betydelse vad spelarna gör i varje landskamp. Det skärper konkurrens med KHL-svenskarna, varav bara några har haft chansen att visa upp sig i Tre Kronor (i Channel One Cup).


Det här var det sista de här lirarna gjorde tillsammans inför SM-slutspelet. Framöver blir det en härlig strid om guldet för det här gänget.


Följ Beijers egen hockeystudio - LIVE! 


***


Vill du vara med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.