HockeyNews
PLUS

De radar upp segrar mot topplag: ”Det ska vara lite skön stämning”

(16417) Thomas Engman, Mörrum
Magnus Lejhall/Bildbyrån

Publicerad: 20 november 2020

FacebookXWhatsApp

Två raka topplag har besegrats. Nu väntar två ytterligare storfavoriter i helgen. Mörrum har hittat vinnarspåret och räds inte tufft motstånd.
– Vi har stora möjligheter, säger tränaren Thomas Engman inför helgens tuffa matcher mot Karlskrona och Nybro.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Den första november säckade Mörrum ihop fullständigt och förlorade med 1-7 borta mot Halmstad Hammers. Det hade kunnat vara en ordentlig törn för självförtroendet, en moralknäckare, men tycks ha blivit det motsatta.

– Det kan bli så där ibland, inte att man ger upp, men det går emot och blir energilöst. Men vi gjorde inte så stor affär av det, vi lade den bakom oss, tog nya tag och körde vidare, konstaterar tränaren Thomas Engman.

Sedan dess har Mörrum radat upp tre raka segrar. Först mot Kalmar, men sedan även mot de två tilltänkta topplagen Tranås (6-5) och Troja/Ljungby (5-4). Laxarna har visat moral och vänt underlägen på ett sätt som inte varit helt vanligt från lagets sida de senaste åren.

– Det är ett kvitto på att det vi jobbar på i laget är rätt, att vi går rätt väg. Vi har varit i underläge mot både Tranås och Troja, men lyckats vända och det tycker jag är en stark vinnarmentalitet i gruppen, att man inte ger upp. Vi har försökt pränta in att en hockeymatch är 60 minuter.

Mörrum har besegrat flera topplag, däribland Troja/Ljungby. Foto: Bildbyrån.

Ledarskapet bakom succén
Att Mörrum mer och mer växt ut till att vara ett lag som utmanar om en plats i Allettan har till viss del att göra med mentaliteten. Thomas Engman, som är ny på posten som tränare i Blekinge-gänget, har fått lovord för sitt sätt att leda laget.

– Jag jobbar med de bitarna som jag tycker är viktiga i mitt ledarskap och det är dels att man ska känna sig trygg i det vi gör. Vi pratar väldigt mycket om saker i laget och försöker samtidigt få in en vinnarmentalitet. Det är mycket tävling på träningarna, det är viktigt att vinna, men samtidigt ska alla spelarna känna sig delaktiga i det vi gör. Jag lägger inte krut på två kedjor, att det är de som är superviktiga och att de andra bara fyller ut, utan här har vi ett gäng med mycket unga killar som ska fostras in i seniorhockeyn så de är minst lika viktiga.

– Vi har en tydlig rollfördelning att just den här perioden är det du som är boxplay och då är det, det viktigaste att vinna de momenten. Det är de där bitarna, att få ihop gruppen och det tar sin tid. Jag har varit tydlig och sagt från början att det här är en lång resa som vi ska göra och vi ska väl egentligen vara bäst nästa år.

Är det en speciell känsla i gruppen?
– Känslan i gruppen är att vi är väldigt starka och att gruppen i sig om man inte tittar det som sker ute på isen utan på gruppen vid sidan av är väldigt stark och den håller ihop. Det är högt i tak.

– Jag är en sådan tränare som rör mig mycket i omklädningsrummet både före och efter träningar och då blir det ett surr som kanske inte är hockeymässigt, utan det blir en ganska avslappnad miljö. Man ska känna att man ska kunna vara därnere och vi ska kunna prata om saker som kanske inte alltid är hockeyrelaterade. Jag är mycket för att mår man bra på sidan med det privata livet och du trivs i omklädningsrummet då blir det oftast bra ute på isen också. Men är det tungt på sidan av någon anledning så kan det hamna ute på isen och då blir det tungt hockeymässigt också. Jag tror det är viktigt med dialog och mycket snack och surr och att det ska vara lite skön stämning. Avslappnat och bra.

Fortsätter segertåget även mot Karlskrona och Nybro i helgen är Mörrum i allra högsta grad med i Allettan-racet. Foto: Bildbyrån.


Tålamod vs chans på Allettan
Rent sportsligt kan dessutom konstateras att Mörrum vunnit ett ordentligt knippe matcher och kastats raka vägen in i Allettan-racet utan att ha statistiken på sin sida. Man är ett mittenlag på sin höjd i många av de statistiska kategorierna och är påfallande svaga i special teams.

– Det vi har jobbat hårdast med är försvarsspelet och att se till att det funkar. Det vi har haft problem med är att vi har haft otroligt mycket pucktapp över hela banan som har gett motståndarna många bra chanser att göra mål på. Det handlar om erfarenhet i laget. Tittar man på en J20-match ser man att det är nord-sydhockey. Det svänger och har sig, man tappar puckar och lägena avlöser varandra och lite så har det blivit här också. Men det handlar om en lång process, det går inte att säga åt en kille i september att ”sluta tappa pucken” och så ska det funka direkt, utan det tar ju flera månader att skaffa erfarenhet och den här killen lär ju få spela för att lära sig de här grejerna. Sakta men säkert kommer vi åt rätt håll. Man får ha stort tålamod och jobba långsiktigt.

Men nu har ni vittring på Allettan, hur balanserar man tålamod kontra chansen att vinna nu och komma topp fem?
– Jag har försökt pränta in att vi jobbar en match i taget. Alla vill ju så klart spela Allettan, sen får man se lite nyktert på det hela att det är många bra lag i söderserien som på papperet har ett bättre lag än vad vi har och kanske bättre förutsättningar också. Men får vi ihop bitarna och kan hålla hela vägen har vi absolut chans att gå till Allettan. Det är klart att det snackas om det och jag vet ju att spelarna vill så klart köra Allettan efter jul och det vill ju jag också, men det är fortfarande här och nu. Det är många matcher kvar innan vi är där så man får inte segla iväg.

Till helgen väntar två nya drabbningar med uttalade topplag när Mörrum ska ta sig an derbyrivalen Karlskrona (borta, fredag) och svårspelade Nybro (hemma, söndag).

– Det är på förhand två topplag i serien. Karlskrona är ett derby och i ett derby har aldrig tabelläget någon betydelse egentligen. Det var på håret att vi tog Karlskrona hemma i början på serien så vi har stora möjligheter. Det blir en tuff match.

– Jag har ingenting emot att det är tätt matchande, sen kanske fyra matcher är lite tight på en vecka, det tar ju ganska hårt på spelarna och det syns ju. Men nu är det som det är och det är lika för alla lag, det är ingenting att klaga på.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en kall öl – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)