HockeyNews
PLUS

Ljuspunkter från ett känslofattigt derby

(16407) Vimmerby-Tranås
Skärmdump Stay-Live Vimmerby

Publicerad: 18 november 2020

FacebookXWhatsApp

För andra gången den här hösten besegrade Vimmerby antagonisten Tranås i ett derby. 6-2 var kanske någon puck för mycket, men ändå tydliga siffror i en ganska känslofattig match som ändå hade sina ljuspunkter.
Här är onsdagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Ingenting är väl egentligen mer enerverande än det monotona trummande som Tranås-supportrarna gjort sig kända för genom åren. Hemma i Stiga Arena, men inte minst på bortaplan.

Det är hemskt, men jösses vad jag saknade det där smattrandet ikväll.

Det hade kunnat skapa lite adrenalin, lite inramning, lite känslor. Ni vet, så där som ett derby ska vara.

För returmötet mellan Vimmerby och Tranås (Vimmerby vann det första mötet på bortaplan med 3-0 tidigt i serien) var ingen särskilt adrenalinstinn ishockeymatch. Småintensiv i perioder, visst, men samtidigt synnerligen befriad från större känsloyttringar.

Att matchens tre första utvisningar kom för delaying the game (först Vimmerby-keepern Tomas Rydén för att ha råkat flaxa pucken över sargen och sedan Pierre Gustavsson och Nicklas Nousiainen för att gemensamt ha vägrat böka loss trissan från sargkanten) var ganska talande.

Det går inte att beskylla spelarna, de gör garanterat så gott de kan, men under de premisser som råder den här säsongen med så gott som folktomma läktare är det bara att acceptera att den där stekheta derbytempen inte kommer infinna sig.

Jag har sett många heta, intensiva bataljer mellan de två gängen genom åren. Kvällens match var inte en av dem. Men nå väl, det finns ändå en hel del positivt att ta med sig från 6-2 i Vimmerby ishall.

Pangpang-PP
Med Anton Blomberg återinstallerad i truppen har Tranås möjlighet att sätta upp ett ganska intressant powerplay med honom och den inför säsongen tilltänkte spetsavslutaren Simon Rodling i samma enhet. Det är två skottvilliga herrar som gör att det finns ständiga hot i det numerära överläget. Tranås tidiga 1-0-mål var dessutom ett resultat av att de två turades om att leka pang-pang i just powerplay. Tillslut var det Rodling som fick skicka pucken i nät. Tyvärr blev det inte mycket till vettigt powerplay-spel för Tranås under resten av matchen.

Vimmerbys kobrainstinkt
Det må vara hänt att Vimmerby under Phil Horsky är ett defensivt orienterat lag som sätter försvaret först i alla lägen och inte ståtar med någon vidare skräckinjagande offensiv, men när chanserna uppenbarar sig hugger de som kobror.

När Tranås-försvaret vid några tillfällen lekte ”sesam öppna dig” och ägnade sig åt slö backchecking var hemmalaget där och högg blixtsnabbt. Så väl 1-1 (Mathias Wigley) som 2-1 (Todd Winder) var resultatet av påpasslighet och spetsiga avslut. Det är livsfarligt att blotta sig mot Vimmerby.

Tomas Rydén
Det är ingen nyhet att Tomas Rydén är en av Hockeyettans allra främsta målvakter, men jag blir lika imponerad varje gång jag ser honom spela. Tillsynes bekymmersfritt skakade han av sig ett tidigt insläppt mål och svarade sedan för ett par riktigt fina parader när matchen stod och vägde och när Tranås kom ut heta och försökte jobba sig ikapp i öppningen av den sista perioden. Hur lugn och trygg som helst.

Anstormningen
I två perioder var Tranås på sin höjd mediokra, men laget ska ha beröm för sättet på vilket de tog sig an den sista perioden. Där kom de ut och visade vilja på ett mycket tydligare sätt. Något som också räckte till en skapligt snabb reducering och ett påtagligt spelövertag. Man pressade tillbaka Vimmerby ordentligt och hade bud på en kvittering innan hemmalaget kunde sätta 4-2 och punktera ballongen. Tranås fick inga poäng hem, men kan i alla fall ta med sig insatsen i slutakten.

Men i slutändan var det inte så mycket snack. Slutresultatet skrevs till 6-2. Vimmerby visade att de är ett betydligt bättre lag än Tranås den här hösten.

Förmodligen hade Tranås-spelarna också behövt den där trumman...


* * *

Hudiksvall valde att bryta med sin huvudtränare Per Ljusteräng i början av veckan och installerade istället sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom på tränarbänken. Laget fick ikväll bästa möjliga nystart efter förändringen när Segeltorp kördes över på bortaplan med solklara 11-1. Henrik Marklund och Anton Hammargård blev tvåmålsskyttar.

* * *

Huddinges totala utskåpning av den östra serien fortsätter. Ikväll skaffade sig serieledarna en 5-0-ledning borta mot Allettan-jagande Vallentuna redan i den första perioden och kunde sedan tryggt segla i hamn med en 8-3-seger. Det stora målkalaset bara fortsätter och det tycks inte finnas någon hejd. Björn Jonason, Joakim Hälleström och Alexander Svensson blev tvåmålsskyttar.

* * *

Jesper Bärgård räddade poäng och blev hattrick skytt för sitt Enköping när han satte 5-5-pucken borta mot Hanviken med 32 sekunder kvar av ordinarie speltid. I straffläggning kunde sedan Ludvig Wallin avgöra för Enköping.

* * *

Nybro som har haft det synnerligen trögt med målskyttet den senaste tiden fick slutligen lite islossning hemma mot Borås ikväll. Segern med 6-1 betyder garanterat mer än bara de tre poängen. Det var viktigt att få sätta några puckar.

Poängkungen från J20 Nationell, Alexander Lundman, debuterade för Borås och hittade in i målprotokollet direkt. Men den här kvällen hjälpte det föga.

* * *

Underläge med 0-3 och 2-4 hemma mot Kalmar stoppade inte Halmstad Hammers den här kvällen. Laget som fick stryk borta mot Borås senast vände på tillställningen och kunde säkra tre viktiga poäng i jakten på en Allettan-plats via 6-4. Kalmar har förtvivlat svårt att stänga matcher och tappade ännu en fight med vittring på poäng till förlust.

* * *

Mörrum har smugit in i Allettan-racet på allvar i den södra serien. Ikväll visade laget moral och vann en svängig historia hemma mot topplaget Troja/Ljungby med 5-4 efter att Khalid Ibrahim avgjort sent i den sista perioden. En riktigt imponerande seger av laxarna.

* * *

Skarprättaren Max Lalander är tillbaka med besked. Lindlöven-forwarden som ifjol tvingades till operation på grund av komplikationer efter en hjärnskakning har varit i spel en tid och ikväll gjorde han hattrick när hans lag besegrade Malung med 7-3.

* * *

Östersund svarade för en stark upphämtning i den andra perioden borta mot Örnsköldsvik när 0-3 snabbt blev till 3-3. Tillslut följde alla tre poängen med hem till Östersund efter att backen Albin Runesson skjutit en matchavgörande 5-4-puck i nät med 29 sekunder kvar av matchen. Östersund lyckades därefter dessutom pilla in en 6-4-puck.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)