HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Godkänd debut när motståndarnas stjärnor stal showen

(16345) Kumla-Köping
Skärmdump Stay-Live Kumla

Publicerad: 15 november 2020

FacebookXWhatsApp

I tröja nummer 13, i ett möte mellan två ganska anonyma Hockeyettan-klubbar gjorde meriterade stjärnvärvningen Janne Kivilahti sin säsongsdebut i Hockeyettan för Köping. Men det var en helt annan nummer 13 som stal showen. Oliver Arle Östergren gjorde hattrick när Kumla besegrade Köping med 6-3.
Här är söndagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Kumla mot Köping den femtonde november.

På papperet naturligtvis en ganska anonym Hockeyettan-match i mängden. Mitt i lunken. Men den här söndagen betydligt mer än så.

Dels förstås en match mellan två gäng som gjort det över förväntan så här långt i Hockeyettan västra. Köping utan spelarbudget som ändå lyckats ta en hel del meriterande segrar och har häng på en Allettan-plats. Kumla som kom till spel med inte mindre än fyra raka hemmasegrar i ryggen.

Men framförallt var det naturligtvis en match med ett gäng för ligan nya och högintressanta ansikten.

I Köping debuterade den allsvenskt meriterade spetsvärvningen Janne Kivilahti och bland flera nytillskott i Kumla syntes bland annat Örebro-juniorerna Erik Norén och Filip Forsmark (som debuterade i Kumla-dressen i fredagens segermatch mot HC Dalen) som lånas in nu när J20 Nationell tvingats bomma igen fram till årsskiftet.

Av nämnda herrar var det 19-årige Norén som initialt utmärkte sig mest med ett klokt backspel. Det är inte för inte som han tagits ut till att göra 12 SHL-framträdanden den här hösten och det läckra förarbetet till hemmalagets 2-1-kasse i samspel med stjärnan Vitor Wänghult höll hög klass.

Janne Kivilahtis 20 första minuter var mest anonyma. Han åkte rostigt omkring och kände sig för. Men den rutinerade finländaren som är i Köping för att matchas igång växte in i det och började komma mer rätt och ta större initiativ redan till den andra perioden. Han matchades direkt i spel 5 mot 3 och fick sin första poäng för säsongen i samband med Köpings 2-2-mål. Det hade kunnat bli fler om lagkamraterna lyckats utnyttja hans smarta passningar när laget plockat ut målvakten och jagade kvittering i slutet.

Det är så klart väldigt långt kvar till någon form av toppform, men det är inget snack om att han kommer bli nyttig för Köping. Precis som de unga Örebro-lånen i hemmalaget.

Men det var när allt ska summeras helt andra spelare som stal showen och stod för de riktigt starka insatserna och det var spelare som på intet sätt är några nya bekantskaper i ligan. Tvärtom.

Kumlas nummer 13, Oliver Arle Östergren klev fram och gjorde hattrick. Hans samspel med Victor Wänghult (2+3 i eftermiddagens match efter att ha satt två puckar i tom kasse på slutet) är oerhört starkt och något som de svarta tjurarna kan luta sig mot. De utgör tillsammans med Daniel Lindberg en av ligans fränaste kedjor. En line som blev helt matchavgörande ikväll.

Kumla har uppenbart kul när de lirar hockey, vilket lite för ofta leder till att de blir överkreativa och söker en passning för mycket. De hade med en bättre skärpa förmodligen kunnat dra ifrån och stänga igen matchen i den andra perioden innan Köping på 16 sekunder tilläts så väl kvittera som ta ledningen.

Det är ganska klassiskt för den här typen av lag. Det blandas alldeles för mycket mellan toppar och dalar i matcherna och avsaknaden av en konsekvent nivå gör att de i slutändan inte når de riktigt stora resultaten.

Men i sina bästa stunder är Kumla riktigt vassa och 6-3 mot Köping var femte raka hemmasegern. Det imponerar.

* * *

I toppmötet i Hockeyettan västra gjorde HC Dalen processen kort med Skövde den här söndagen. Norrahammar-gänget som visat upp aningen suspekt form på sistone skaffade sig en 3-0-ledning i första perioden, hade 5-1 en bit in i andra och vann tillslut med 5-2.

Det var Skövdes första förlust under ordinarie speltid den här säsongen.

* * *

Huddinge fortsätter att gå fram som en ostoppbar ångvält i den östra serien. Idag var det Allettan-utmanande Strömsbros tur att komma i vägen för Talangfabrikens storform. När slutsignalen ljöd stod det 8-0 till Huddinge på resultattavlan i vad som på förhand betraktades som lite av en toppfight.

* * *

I fredags vände Vallentuna underläge till 5-4-seger hemma mot Enköping. I eftermiddags var det returmöte på bortaplan och återigen var det gänget från norra Stockholm som kunde triumfera över ett uppenbart formsvagt Enköping. Stefan Söder och Viktor Trojmar sköt två mål vardera för gästerna när segersiffrorna skrevs till 6-1.

* * *

Formsvagt är det uppenbarligen också i Hudiksvall. I fredags förlorade det haussade laget med 0-3 hemma mot Huddinge. Den här söndagen blev det 1-4 hemma i Glysishallen mot betydligt mer modest motstånd i form av Hanviken.

Det är andra gången den här säsongen som Hudik faller mot just Hanviken. I premiären vann ju det nederlagstippade gänget över storfavoriten med 3-2 efter förlängning.

* * *

Teg svarade för en väldigt stark vändning borta mot Piteå. Trots underläge med 0-3 mer än halvvägs in i matchen lyckades Umeå-gänget vända runt tillställningen och vinna med 5-3. Rutinerade Mattias Granlund satte den matchavgörande 4-3-pucken med två och en halv minut kvar av matchen.

* * *

Bodens erövringsfärd genom Hockeyettan norra fortsätter. Den här söndagen var det Sundsvall som fick smaka på lagets tyngd. Tillslut skrevs Bodens segersiffror till 7-1, bland annat efter två mål av Sebastian Kaijser. Ytterligare en storförlust noterades således på Sundsvalls konto.

* * *

Sexpoängsmatchen mellan Tranås och Mörrum i den södra serien blev ett riktigt målkalas som svängde fram och tillbaka och där det tillslut var de gästande laxarna som kunde avgå med en 6-5-seger efter att ha vänt matchen i den sista perioden.

Nu skiljer bara en poäng lagen emellan och det håller på att tighta till sig ordentligt kring Allettan-strecket i Hockeyettan södra.

* * *

Borås har haft det tungt den här hösten, men när serien återstartade igen efter uppehållet motade målvakten Viktor Andersson 36 skott och ledde laget till en 3-0 seger över Halmstad Hammers.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)