HockeyNews
PLUS

Vill nå NHL via college: "Spelare från min skola skriver NHL-kontrakt"

(16343) Wilmer Skoog
Henrik Sjöberg/privat

Publicerad: 15 november 2020

FacebookXWhatsApp

SIGTUNA. Ett 40-tal svenskar är just nu registrerade på olika college runt om i USA.

Wilmer Skoog är en av spelarna valt den vägen.

HockeyNews.se har träffat 21-åringen som redan hunnit avgöra en semifinal på övertid i ”Beanpot” för sitt Boston University – i prestigemötet mot Boston College inför 18 500 åskådare i TD Garden.

– Efter förra säsongen var det fyra spelare i vårt lag som skrev NHL-kontrakt och att vara här borta får en att känna sig närmare, säger Skoog.

Collegehockeyn i USA är på väg att dra igång för säsongen och bland ett 40-tal svenskar så finns det en handfull namn som visat upp sig i de blågula juniorlandslagen och redan blivit draftade av NHL-klubbar.

Erik Portillo var en av tre målvakter i Juniorkronorna som tog JVM-brons i Tjeckien för snart ett år sedan och spelar till vardags för University of Michigan.

Frölundaprodukten Linus Weissbach hann med att SHL-debutera innan han drog över till USA och gör nu sitt fjärde år på University of Wisconsin.

Filip Engarås (University of New Hampshire) har fått förtroende av Tomas Montén i Juniorkronorna och den tidigare Röglebacken Simon Kjellberg – son till Patric Kjellberg – är draftad av New York Rangers och gör sitt andra år på college.

Erik Portillo var en av målvakterna i JVM senast. Foto: Bildbyrån

I slutskedet av tiden i J18 började den nu 21-årige centerforwarden Wilmer Skoog att fundera över sin framtid.

Då hade han redan hunnit med att vinna SM-guld med Djurgårdens U16 och tagit beslutet att tacka ja till en plats på Västerås hockeygymnasium.

– Jag fick en bra uppfattning om Västerås och nu så här i efterhand så var det helt rätt val. Jag hade tre grymma år både på och utanför isen, väldigt utvecklande och jag växte som människa. Patrik Sjöström var ansvarig för hockeygymnasiet och lärde mig mycket psykiskt och vad som krävs. Han höll i många av träningarna på is och det var en bra utbildning individuellt för alla spelare, säger Wilmer Skoog.

Wilmer Skoog i BU-tröjan. 

När blev det aktuellt att söka sig mot college?

– Det var där i slutet av J18 och första året i J20. Jag såg några polare och bekanta som tog steget över först till juniorhockeyn och sedan till college. Att kombinera plugget med bra nivå på hockeyn är något jag rankar väldigt högt. Jag utforskade alternativ i Sverige och USA och det blev USA och det är jag glad över. Jag har fått lära mig hur hockeyn spelas i USA och lärt mig massa olika nya aspekter i spelet.

Hur går hela processen till?

– Jag tog kontakt med Daniel Ljung som har väldigt mycket kontakter där borta. Han såg mina önskemål och utgick från det och sen kom vi tillsammans överens om vad som kunde passa bäst för mig. Han kom med några lag som alternativ, man vet inte så mycket om lagen så det kan vara en chansning men vi gjorde vår research och kollade upp vart man kan spela för att få mest uppmärksamhet från olika skolor och hamnade till slut i North Dakota. 

HockeyNews.se träffar Wilmer Skoog. Foto: Henrik Sjöberg

Wilmer Skoog gjorde klart med Minot Minotauros i den amerikanska juniorligan NAHL och gjorde 47 poäng (18+29) på 57 matcher under sin debutsäsong.

– Jag gjorde klart med vart jag skulle gå i skolan och kände att jag ville ta steget vidare efter det året. Det blev östkusten för att komma närmare Boston, det var bra hockey och ett bättre liv utanför som jag värderade högt. I Minot var det 35 grader kallt i två månader så det var lite nytt för mig men det fungerade då.

Skoog spelade 24 matcher för Maryland Black Bears (USHL) innan äventyret på college startade och under förra säsongen hann han med att spela 17 matcher.

– Första tiden i Boston var allt nytt från tränare till omklädningsrum och arenor och framför allt en ny nivå på hockeyn. Jag kom in med ganska bra självförtroende och tog vara på chanserna jag fick i början. Det var väldigt annorlunda jämfört med juniorhockeyn och mer flexibelt med vad man vill göra och inte lika strikta regler. På college är de flesta 18-22 år gamla och det är eget ansvar med allt när det gäller mat, träning och sömn.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag vill uppfattas som en hårt arbetande tvåvägscenter med skills. Jag ser upp väldigt mycket till spelare som är bra över hela banan – Henrik Zetterberg. Just nu tittar jag mycket på Gabriel Landeskog som jobbar hårt men är skicklig med pucken och allt sånt. Samtidigt kan jag vara rätt dryg på isen också och försöka komma in under motståndarnas skin. Men det får man hålla på rätt nivå och inte gå över gränsen.

Vilken program läser du i skolan?

– Jag har tre år kvar av skolan och hockeyn i Boston men har inte valt någon inriktning ännu utan pluggat generella kurser för att uppfylla generella krav innan jag väljer inriktning. Nu kanske det här låter lite roligt nu men jag är intresserad av journalistik.


Skolan är en viktig bonus för Wilmer Skoog men den stora drömmen är att nå spel i NHL.

– När man åkte till USA är känslan att man är närmare att nå toppligorna i världen och NHL. Bara av att vara i USA tror jag får en att känna sig närmare, att spela där och känna på det amerikanska spelet som är annorlunda i många aspekter. Vi hade fyra spelare som skrev NHL-kontrakt från vårt lag i år och så är det alltid att spelare från min skola kommer att skriva NHL-kontrakt. Det ät bara fortsätta jobba hårt och ta tillvara på alla chanser, säger han och fortsätter:

– Jag tror jag har rätt människor omkring mig med fystränare, rådgivare, och förtroendet från tränarna i laget som är väldigt viktigt.

Boston University har omkring 4000 åskådare på sina hemmamatcher i NCAA. Men Skoog har redan fått känna på hur det är att dels spelare men också bli hjälte på en större scen än så.

Beanpot är en klassisk turnering mellan de fyra stora skolorna i Bostonområdet – där ingår förutom Skoogs Boston University – Boston College, Harvard och Northeastern.

Turneringen har spelats sedan 50-talet och avgörs i TD Garden där Boston Bruins till vardags håller till.

Wilmer Skoog från Hanvikens SK hamnade mitt i händelsernas centrum när han avgjorde semifinalen mot Boston College på övertid under fjolårets debutsäsong.

– Det är lite annorlunda jämfört med Sverige men jag älskar det. Inramningen och bubblan man går in i för att det betyder så mycket för alla som är involverade från spelare till alla på skolan och folket från Boston som känner till historian. Det är väldigt mycket prestige mellan skolorna som ligger i Boston.

TV: Se när Wilmer Skoog avgör prestigemötet på övertid inför 18 500 åskådare i TD Garden

•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)