HockeyNews
PLUS

Har tvingats sänka målsättningen: ”Nu jobbar vi mer match för match”

(12396) Johan Hellström / Skövde
Fredrik Sten | Swe Press Photo

Publicerad: 15 november 2020

FacebookXWhatsApp

Målsättningen när de gick in i serien var att ta sig vidare till Allettan. Men efter en skadepräglad höst fylld av förluster tvingas Borås skifta fokus i Hockeyettan södra. Efter ett uppehåll där de kunnat slicka såren återstartar laget i eftermiddag med flera krya spelare och förhoppningsvis ny energi.
– Det här uppehållet kom extremt lägligt för oss, säger tränaren Johan Hellström till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Grundserien har mest handlat om ett påtagligt manfall för Borås som haft väldigt svårt att få till någon kvalitet och gick in i uppehållet med sammanlagt sex raka torsk och ett avslutande 1–7-debacle mot KRIF i ryggen.

– Det kom jättelägligt för oss, så ärlig måste man faktiskt vara. Vi har gått väldigt kort om folk en längre tid och börjar väl få tillbaka lite folk här i träning igen vilket har gjort att vi nu i veckan som har gått har varit bortskämda med att vara fyra femmor på träningarna, konstaterar tränaren Johan Hellström.

– Sista veckan under spelet när vi tränade var vi 13-14 gubbar, så det här uppehållet kom extremt lägligt för oss. Vi har inte fått till kvalitet i grejerna på flera veckor om man ska vara helt ärlig, men det är som det är. I vårt fall har det inte varit coronan utan det har varit skador. Det är klart att det ska inte vara en bortförklaring, vi hade önskat att göra det bättre än vad vi har gjort givetvis under seriens gång, men skadelistan har varit ordentlig.

Till återstarten av serien börjar det dock lätta, det är ”bara” Philip Svensson, Martin Karlsson och Linus Karlsson som står kvar på skadelistan.


Skapat väldigt mycket
Om en diger skadelista är orsaken kan ett stukat psyke bli konsekvensen. Borås statistiska siffror den här hösten är ingen munter läsning för någon. Laget har gjort färre mål än alla andra i serien och släppt in flest. De har bara vunnit en enda gång under ordinarie tid på elva försök och landat sammanlagt sex poäng.

Just innan uppehållet förlorade laget sex raka matcher.

– Det tar alltid mentalt när du kommer in i en sådan loosing streak, men jag tycker fortfarande att gruppen har varit väldigt bra och hanterat det och knutit näven så det har inte varit något inom gruppen. Men det är klart att livet blir lättare när man vinner, konstaterar Hellström.

– Man måste vara väldigt öppen och se allting väldigt nyktert, vad är det vi gör fel vad är det vi måste göra bättre? Men samtidigt ska man inte heller grotta ner sig, utan vi har gjort positiva saker under hockeymatcher också. Det är något vi trycker på, att vi gör bra saker att spinna vidare på. Samtidigt som vi borde ha gjort saker bättre, vi är inte nöjda med att stå på sex poäng eller vad det nu är.

Det har inte blivit särskilt mycket jubel för Borås den här hösten. Foto: Skärmdump.

Vad har ni gjort bra, som ni trycker på som positivt?
– Positiva saker har varit spelet med puck i egen zon och upp till röd. Vi har vårdat puck på ett väldigt sunt sätt många gånger. Vi har skapat väldigt mycket mållägen sett till antalet heta målchanser, kanske inte den sista matchen mot KRIF då var vi lite blekare. Där gick det inte längre, men ser man matcherna innan. Jag tror vi mötte Troja någon match där vi skapade väldigt mycket i första perioden, vi mötte KHK och skapade väldigt mycket i första perioden. Vi har liksom skapat en hel del målchanser, det är något vi tar med oss, nu ska vi bara hänga dit pucken.

Samtidigt har ni släppt in första målet i nio av elva matcher, det måste vara mentalt jobbigt?
– Det blir en mental grej att ligger man på och ligger på och vill inte pucken in blir konsekvensen många gånger att motståndarna sätter dit den istället. Det är något vi har jobbat på kring det offensiva spelet, delvis att vi ska fortsätta skapa lägen och hänga dit den, men sen är också det intressanta spelare utan puck och vad de gör. Hur man attackerar målet, det är sådana detaljer som vi vridit och vänt på under uppehållet.


Reviderad målsättning
Samtidigt finns det så klart stor förbättringspotential hos ett lag som mest har åkt omkring och förlorat under seriens första halva.

Vad är då svagheterna som ni gjort mindre bra och försöker förbättra?
– Det är spelet utan puck, egentligen generellt sett över hela banan är jag inte nöjd. Vi måste upp i vår skridskoåkning, vi måste jobba noggrannare i egen zon. Det är grundläggande saker där. Många av våra mål som vi släpper in kan jag tycka är saker vi kan jobba bort. Genom hårt arbete kan man plocka bort dem. Så det är väl det vi har pratat om och det som vi definitivt måste rycka upp.

Klubbens målsättning inför säsongen var Allettan, har ni reviderat det efter den svaga inledningen?
– Nu handlar det mycket för oss om match för match, att hitta tillbaka till det vi började med på försäsongen. Vi hade en målsättning om att komma topp fem, nu jobbar vi mer match för match. Det blev som det blev här under grundserien, vi är inte nöjda. Det finns olika anledningar som kan spela in givetvis, men nu tar vi nytt sikte. Vi börjar om på noll här och så kör vi.

När serien återstartar är det Halmstad Hammers som står för motståndet. Där Borås kommer till spel med sex raka förluster har Hammers å sin sida sex raka segrar att surfa på.

– Halmstad har gjort det jättebra, det tar jag inte ifrån dem, men vårt fokus ligger på oss själva oavsett vilka vi möter. Ska man vara helt ärlig, Hockeyettan södra är väldigt bra hela tiden känns det som. Det är en tuff nöt att knäcka, men vi har gott mod här, vi börjar få igång det igen. Fokus är på vårt eget spel, hittar vi det och gör det över 60 minuter kan vi definitivt vara med i alla matcher.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)