HockeyNews
PLUS

Emanuelsson gör comeback i Luleå – så tänker man med nye DeSousa

(16242) Petter Emanuelsson/Luleå
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 9 november 2020

FacebookXWhatsApp

På grund av coronasmittan kommer Luleå att sakna flera spelare mot Frölunda.

Men skarpskytten Petter Emanuelsson är tillbaka. Och nu är frågan var nyförvärvet Chris DeSousa går in i laget.

– Vi vet inte egentligen, och inte han heller, säger vice assisterande general managern Ulf Engman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Precis före landslagsuppehållet drabbades Luleå Hockey av covid-19 och flera spelare insjuknade. Det gjorde att dubbelmötet med Rögle har skjutits upp till senare under säsongen.


Luleå gjorde en paus med träningarna när coronasmittan slog till.


– Vi hade uppehåll hela förra veckan fram till fredag så vi har kört både lördag och söndag, berättar vice assisterande general managern Ulf Engman.


Huvudtränaren Thomas ”Bulan” Berglund har kurerat sig efter sjukdom och är redo att stå i båset på tisdagskvällen hemma mot Frölunda.


– Det känns som vi börjar ha koll på läget. Vi har några som inte är tillbaka än, men alla är på bättringsvägen och det känns positivt. Vi hoppas att vi har fått stopp på det. Vi pratar inte om antalet, men vi har haft ett gäng som har varit smittade, konstaterar Ulf Engman.


Han ler lite åt hur det såg ut under lördagen och söndagen då Luleåspelarna var tillbaka på isen. Luleå har inte spelat i SHL sedan den 24 oktober då det blev förlust borta mot Frölunda med 4–1.


– Vi är sugna på att spela match imorgon. Sedan såg träningarna i helgen lite grann ut som det var första träningen för säsongen. Det går fort i hockey när man ställer in nio-tio dar… Men samtidigt kommer man säkert fort in i det.


Luleå har värvat den tidigare Rögle-centern Chris DeSousa som ersättare för talangen Noel Gunler som på grund av begränsat med istid brutit upp och gjort klart med Brynäs för återstoden av den här och nästa säsong.


DeSousa är på plats i Luleå, men debuten kommer att dröja.


– Han har tränat igår och idag, men han behöver träna några gånger innan han ska spela. Han kommer att spela absolut tidigast på lördag, men troligare nästa vecka. Han har inte spelat någon match i år och har inte varit med något lag. Vi måste ge honom några träningar, förklarar Luleås vice general manager Ulf Engman.


LÄS MEREfter ryktena: Talangfulle forwarden lämnar Luleå för SHL-konkurrenten


– Han har varit i Vancouver där han bor. Han har kört med lite andra som är utanför och i Nordamerika är det ingen hockey nu. Det har varit lite upp och ner med att få tag på istider och det är ganska mycket nedstängt i Kanada. Ibland har det gått bra, men ibland har de inte kunnat träna heller.


Vilken roll ska DeSousa ha i laget?


– Vi vet inte egentligen, och inte han heller. Vi ser att det är en skicklig spelare, men vi har inte bestämt nånting. Först måste han komma igång och det blir väl en lite mindre roll från början. Sedan är det upp till honom att visa var han ska vara i hierarkin. Ibland har man mer att det är tänkt att han ska spela i andrakedjan och i PP1 eller PP2, men det är inte sagt nånting om roll än så länge. Det blir upp till honom att visa vilken roll han ska ha.



Det var först efter det att Noel Gunler bestämt sig för att lämna Luleå för Brynäs som Norrbottensklubben letade upp en ersättare.


– Det behövde inte vara nån som skulle likna Gunler, men vi behövde en forward till för vi startade med en man kort jämfört med fjolåret och vi kände att två kort blir lite väl tufft. Vi behövde en man till och med våra begränsade resurser är vi väldigt nöjda med vad vi fick till.


Forwarden Petter Emanuelsson är spelklar efter sin ljumskskada. Han har missat de senaste fyra matcherna och på tisdagen är det en månad sedan han spelade för Luleå.


– Petter är frisk och kry och kör. Petter kommer definitivt att spela, säger Ulf Engman.


LÄS MERLuleå drabbat av covid-19 – matcherna mot Rögle skjuts upp


Hur det blir med backen Eddie Larsson, som har haft en hjärnskakning, återstår att se.


– Eddie har börjat träna igen. Nu har jag inte riktigt hört med tränarna om han kommer att spela ännu, men han är i full träning i alla fall, säger Engman.


I SHL är HV71 det senaste laget efter Linköping, Djurgården, Skellefteå, Leksand och Luleå att få in coronasmittan i laget. Därför är Brynäs-HV71 imorgon uppskjuten.


– Nu blev det trubbel i Jönköping också och vi har dem på torsdag så vi får se hur det blir för vi såg att tisdagsmatchen (Brynäs-HV) blev inställd. Det finns risk att matchen på torsdag är i farozonen, säger Ulf Engman.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)