HockeyNews
PLUS

Sundquist om uppbrottet från Brynäs – och om sin och klubbens vägval

(11835) Magnus Sundquist/Brynäs-Malmö
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2020

FacebookXWhatsApp

Det har snart gått elva månader sedan Magnus Sundquist fick sparken från tränarjobbet i Brynäs.

Han har haft tid att reflektera över vad som hände och vad som inte hände.

Och vad han tror om Brynäs chans att nå tillbaka till toppen i svensk hockey.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det är en utvilad, glad och energisprudlande Magnus Sundquist, som tar sig tid att prata när HockeyNews.se ringer upp.

Inte ens en krånglande axel är något han gnäller över.


– Jag drog sönder axeln för en tid sedan så jag ska faktiskt in och operera mig här. Även bicepsmuskeln har gått av helt, och det är väl tre månader sedan, men den har läkt ihop så att jag kan spela näst intill på mitt max, säger den 54-årige västmanlänningen.


Troligtvis kommer operationen äga rum i Växjö, men under coronapandemin blir väntetiden lite längre än vanligt ”och det förstår man. Andra har mer akuta problem än jag”, säger Sundquist.


Annat var det i januari. Då var det Brynäs som åter igen var på väg in på akuten och Magnus Sundquist ansågs vara problemet. Att vara huvudtränare i Brynäs har sedan 2017 varit ett extremt utsatt jobb.


En söndagskväll i början av januari fick han ett samtal av en reporter som hade hört rykten om att Sundquist var på väg att få sparken.


LÄS MERBrynästränaren tillbakavisar spekulationer: "Mitt beslut"


På måndagsmorgonen fick han ett besök i sin lägenhet i Gävle, vilket därför inte var direkt oväntat. Han släppte in sportchefen Michael Sundlöv och sportdirektören Andreas Dackell.


Och så fick han sparken.


– Det är så branschen är. Man vet vad man går in till, säger Sundquist.


Men mitt i all förståelse för hur SHL-världen fungera är det oundvikligt att inte känna något.


– Det är klart, man blir ledsen. Man blir besviken och allt det där, för jag har min syn på saker. Varför saker och ting inte gick som det var tänkt, säger Sundquist.


Magnus Sundquist i Brynäsbåset i december förra året. Foto: Bildbyrån.


– Det var ganska känslofullt möte hemma i mitt kök, men det var full förståelse från min sida. Vi har kontakt än idag och pratar en del med varandra. Inga konstigheter.


Efter en stunds prat med Magnus Sundquist framgår det ändå klart och tydligt vad han tyckte om sina förutsättningar att nå det mål som Brynäs hade satt upp. Att nå en topplacering i SHL


– Jag menar 100 procent idag, och även då, att vi inte hade ett lag som realistiskt kunde matcha topp åtta-klubbarna. Och det står jag för. Vi hade som mål att nå en topp fyra- eller topp sex-placering, säger Sundquist.


LÄS MER

Brynäscoachen om bristerna: "Hoppats man skulle göra det"


– Med det sagt, så ser det ut som de har förstått det för jag tycker att de har ett väldigt intressant och spännande lag på papperet i Brynäs idag. Sedan ligger de, är det tolva i år igen? Och jag vet inte varför de inte har fått det att fungera.


– Men det lag vi hade då tycker jag inte gick hand i hand med målet man satte innan säsongen. Sedan är det oavsett vad man säger tränarna och staben som ska få ut det maximala av det. Att man låg tia-elva de åren var inte förvånande i förhållande till konkurrenterna. Jag tror de som kan ishockey ser det idag, så det är inga konstigheter.


– Jag tar min beskärda del och det finns saker som jag, med facit i hand, definitivt hade kunnat göra annorlunda.


Som vadå?


– Stått mer för det jag tror på. Jag vet att det har fungerat tidigare och jag vet att det är uppskattat bland spelare och även kollegor. Men samtidigt är det mycket duktigt hockeyfolk runt en i Brynäs och då tar man också del av deras erfarenhet. ”Så här vill vi gärna ha det, så här vill vi gärna spela”. Då lyssnar man. Men i det stora hela var jag trots allt där för att leda Brynäs och de som känner mig vet att jag borde ha kört mer på det jag tror på och står för. Det är också en läropeng, att man inte gjorde det fullt ut. Det har jag inga problem med att erkänna.


Sundquist betonar att han står för sin ledarstil i grunden.


– Det finns också saker som jag skulle gjort på exakt samma sätt, även om det för en del var obekväma saker med hur det meddelades eller sades eller gjordes. Det har jag inga problem med att göra en gång till.


Magnus Sundquist tror att Peter Andersson är rätt man med rätt förutsättningar att göra Brynäs bra igen.


– Med det lag man har satt ihop idag tycker jag man börjar se vad som krävs för att ha en möjlighet att blanda sig i toppen om man har som mål att nå topp fyra eller topp sex, menar Sundquist.


Det är nästan som att han kan Brynäs nya laguppställning när han pratar på i raskt tempo.


– Jag tycker att backsidan är bättre och forwardssidan är bättre och (Samuel) Ersson har tagit steget efter ett år i SHL. På så sätt bör man konkurrera högre upp i tabellen i år. Och så här måste det vara år efter år. Man måste ligga på den här nivån för att uppnå de mål man vill. Det är vad andra klubbar gör.


Magnus Sundquist tror att Peter Andersson kan göra ett bra jobb i Brynäs – om han får tid och lugn och ro. Foto: Bildbyrån.


Brynäs har inte riktigt fått den start man hade önskat sig och laget tycks vara känsligt för skador och det märks snabbt om en spelare som Anton Rödin fattas. Den nuvarande elfteplatsen leder förstås till ett visst missnöje.


– Jag vet hur det är när man ligger där man ligger. Brynäs har fans och intresse i hela Sverige. Det är enormt vilka fans Brynäs har, men nu är det dags att ge dem i klubben, runt klubben, tränare, allihop, ro. Det är inte det man har kopplat ihop med Brynäs de senaste åren, att det är lugn och ro. Därför är det hög tid att det blir det, säger Magnus Sundquist skarpt.


– Vill man nå nånting och stå för nånting, hur man vill agera och vara, så gör man inte det på en säsong. Man gör det inte på två. Det kanske tar tre till fem år att komma fram till den identiteten. Både med att få in rätt karaktärer och göra sig av med fel karaktärer. Kontrakt går ut och man ska signera nya. Kontinuitet är viktigt för Brynäs och därför tror jag att man är på rätt väg.


Själv har Magnus Sundquist kontrakt med Brynäs fram till maj 2021. När han fick kicken återstod det nästan 16 månader på hans avtal med Gävleklubben.


Frågar är vad han ska göra härnäst.


– Det här med Brynäs kom för mig inte som en chock eller överraskning. Det är så med konkurrens. Jag landade ganska snabbt och fick en hel del förfrågningar ganska omgående vad min plan var där och då och just då var det inget jag ville hoppa in i.


Vad blir nästa jobb för den förre Brynästränaren Magnus Sundquist? Foto: Bildbyrån.


Men Sundquist behövde lite tid att åtminstone känna efter vad han inte ville ge sig in i direkt efter uppsägningen. 


– Sedan kom pandemin in och osäkerheten runt hockeyn överhuvudtaget. Klubbars existens, ekonomi, starta ligan, kan vi dra på oss utgifter nu, allt det här… Senast var det Österrike och Schweiz jag talade en hel del med och intressanta lag där nere, men de var också ärliga med att de inte visste om ligan skulle starta i september. Det har varit lugnt nu sedan säsongen drog igång och det är fullt förståeligt.


Skulle du hoppa på ett tränarjobb under den här säsongen om det dök upp något?


– Jag är enormt sugen på hockey. Det har jag varit hela tiden. Kommer det upp nånting ska det kännas rätt, det ska vara ett driv så absolut, men inte vad som helst. De som känner mig vet vad de får. Det har fungerat väldigt bra förut utomlands och åren i Tingsryd, men även stora delar under första året med Brynäs. Jag är intresserad av allt seriöst, säger Magnus Sundquist.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)