HockeyNews
PLUS

Succéstart under nygamle tränaren: ”Bygger ett självförtroende”

(16086) Skövde timeout Fredrik Ljunggren
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 1 november 2020

FacebookXWhatsApp

Med en nygammal tränare vid rodret har Skövde fått en drömstart på säsongen med poäng i samtliga nio spelade matcher och åtta raka segrar i ryggen.
Efter att ha plockat ner topplagen Mariestad och Borlänge i de senaste omgångarna är Fredrik Ljunggrens största utmaning i eftermiddag kanske att se till att spelarna behåller fötterna på jorden mot ett mindre namnkunnigt gäng som Malung.
– Vi kan inte bara åka och tycka att allt är fantastiskt för att vi vinner jämna matcher, utan vi vill göra saker bättre hela tiden, säger tränaren till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Senast Fredrik Ljunggren stod i Skövdes bås som huvudtränare var säsongen 14/15. Sedan dess har han mest jobbat med juniorer och gjort en kortare avstickare till rivalföreningen i Mariestad. Återkomsten i a-lagsbåset i Billingehov den här säsongen har inneburit en hel del nytt.

– Det skiljer sig ganska mycket, bara en sådan enkel grej som tillgång till video och analyser av vårat spel och motståndarna. Jag tycker att alla lag gnuggar på med fyra femmor eller kedjor, vilket inte var fallet när jag var här senast. Det jag har märkt när vi har mött nästan alla lag nu är att jag upplever att det finns en bra topp och en bra spets i alla lag. Det finns mycket kreativa unga spelare med bra offensiva kvaliteter i alla lag. Sen har det blivit yngre, nu känns det väldigt jämnt.

– Jag skulle nog vilja säga att det är ungefär som hela hockeysverige, att det går väldigt fort och det är bra fart i spelet. Sen kanske man har tappat de här skillade spelarna som kan lugna ner och hålla i, men det gäller inte Hockeyettan generellt utan rent allmänt. Det är klart, du kommer ju väldigt långt på att åka mycket skridskor, sätta hård press och göra det på ett riktigt bra sätt. Men sen när du vinner puck tror jag att man kan vinna på att ha spelare som kan tempoväxla åt andra hållet också. Det är kul att se dem som kopplar på lite tanke och lugnar ner och hittar ytor också.


Självförtroende i jämna matcher
Men en sak är sig ganska lik. När Ljunggren senast basade över Skövde, under tre säsonger mellan 2012 och 2015, tillhörde laget den absoluta toppen i Hockeyettan västra och så har det inlett även den här säsongen.

Laget har tagit poäng i samtliga nio spelade matcher och har åtta raka segrar i ryggen när de kliver in till söndagens möte med Malung.

– Vi har fått en bra start poängmässigt så den är vi så klart nöjda med, man hade väl inte kunnat vänta sig mer än så, konstaterar Ljunggren.

Vad är det som har funkat?
– Någonstans har vi i och med de här segrarna byggt upp ett självförtroende i spelet som gör att det tippar över åt rätt håll. I början var det mycket jämna matcher som vi lyckades vinna med uddamålet eller att motståndarna tog ut målvakten och vi gjorde nåt i slutet. Det har varit otroligt mycket jämna matcher och en styrka att vinna dem, vilket också bygger ett självförtroende i att man kan vinna sådana matcher. En tro på det vi håller på med, att spelar vi hela vägen så kan vi vinna alla matcher. Det är väl en mental aspekt i det hela som har spelat in.

– Sen tycker jag att vi över tid har byggt upp en stabilitet med en grund i ett försvarsspel och bra målvaktsspel som gör att vi kan vara kreativa och gå offensivt med de krafterna vi har där, så det hänger ihop allting.

Försvarsspelet har ju varit lagets akilleshäl de senaste säsongerna, är det någon detalj där som gjort att ni höjt er?
– Jag har ju sett ganska mycket de senaste åren och jag tycker väl att det är något som vi har skärpt upp om man jämför med de åren kanske, om man nu ska jämföra. Jag tycker väl kanske att vi har blivit bättre i försvarsspelet hela vägen uppifrån, att vi inte har så mycket spelvändningar emot oss. Det tycker jag är början till det, att man är med rätt från början i hemgångar. I försvarszon är nyckeln att ligga på rätt sida och ha ett tålamod och sätta tryck när man kan. Jag tycker någonstans att det börjar högre upp i banan att vi ser till att vi inte har de här klara ingångarna emot oss.

Fredrik Ljunggren är tillbaka som huvudtränare i Skövde. Bild: Skärmdump Stay-Live

Jobba med ödmjukheten
Mot söndagens motståndare Malung är det kanske inte det spelmässiga lika mycket som det mentala som är nyckeln. Efter åtta raka segrar och starka insatser mot toppkonkurrenterna gäller det att inte slappna av mot en motståndare som på papperet och i tabellen ser betydligt svagare ut.

– För det första gäller det att fortsätta jobba med den ödmjukheten som vi ändå har gjort i alla matcher. Jag tänker också att man ska ha stor respekt för Malung som i sina två senaste hemmamatcher faktiskt har spöat Borlänge och Köping. Det gäller att inte tro att man åker dit och gör något lättvindigt, utan för oss handlar det om att fortsätta med det hårda jobbet och jag tycker att vi mot Borlänge gör vår bästa match och det är väl något vi kan trycka på själva också att vi vill ligga närmare den nivån oftare. Det är ett bra prov att kunna göra det redan mot Malung, funderar Ljunggren.

Egentligen är det bara hemmamatchen mot Lindlöven där laget kom ut svagt och sedan också tappade en ledning innan de kunde avgöra i straffläggning som tränaren är aningen missnöjd med ur den mentala aspekten.

– Jag tycker väl att vi hittills har varit ganska skickliga på att göra det hårda jobbet. Det var väl efter Lindlöven hemma som jag tycker att vi var lite för bekväma och då hade vi ett snack om det både under match och efter match att vi inte tyckte att det var okej. Vi vill ha en hög lägstanivå och vi vill höja den över tid så att vi blir bättre och bättre över säsongen. Även om vi har startat poängmässigt bra vill vi i spelet bli bättre hela tiden.

– Vi tappade ledning då men det var inte det som var det värsta, utan det var hur vi kommer ut till match. Ingångsvärdet till matchen kan vara bättre. Nu låter det negativt, men det var väl ändå något vi tog med oss efter en sådan match och försökte jobba med att vi vill ha en högre lägstanivå. Sen tycker jag att vi har gjort mycket bra, men det finns alltid detaljer som kan bli bättre.

Skövde möter Malung på bortaplan i eftermiddag klockan 16.00.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)