MJÖRNBERG: Välspelat och välcoachat i häftiga derbyt

(15987) Skövde - Mariestad
Skärmdump Stay-Live

Publicerad: 25 oktober 2020

Årets första seriematch mellan Skövde och Mariestad blev något så ovanligt som ett välspelat derby. Väldigt välspelat rent av och 2-2 efter full tid (3-2 till Skövde efter förlängning) speglade händelserna ganska väl. Det finns anledning till optimism i båda lägren.
Här är söndagens betraktelser från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det är inte för inte som derbyt mellan Skövde och Mariestad flaggas upp som ett av de häftigaste i Hockeyettan. Genom åren har det spelats en lång rad häftiga matcher lagen emellan och på senare år har det bjudits på så väl spännande som känslostormande tillställningar.

Men det var länge sedan ett Skaraborgsderby var så välspelat som eftermiddagens match.

Det är klart att det blir en lite annan karaktär på det hela när Mariestads främsta derbyveteraner (Filip Thörnqvist, bröder Engqvist och så vidare, den storyn kan ni) valt att lägga karriären på hyllan. Men så väl Skövde som Mariestad ställer riktigt spelskickliga lag på isen den här säsongen och matchbilden blev därefter.

Det var offensivt, tempostarkt och välspelat, med en glädjande kreativitet från båda håll.

Kanske blev det lite väl mycket powerplay-spel i den första perioden för att vara i en påfallande snäll tillställning. Men det går inte att rikta någon kritik mot domare Filip Granrud för den petiga bedömningsnivån. Det är i den riktningen de styrande vill ta hockeyn och rättsskiparen gjorde bara sitt jobb utifrån de premisser som presenterats. Men ett Skaraborgsderby där utvisningarna haglar på grund av halvmjäkiga förseelser istället för överkokande känsloexplosioner är ungefär lika konstigt som ett Skaraborgsderby utan publik. Det tog lite udden av det.

Den andra akten blev mer böljande med Mariestad hållande i taktpinnen merparten av tiden och kanske var det symptomatiskt att samtliga mål så långt föll i powerplay. Även om det inte direkt var resultatet av ordnat uppställt spel varken när Liam Nilsson (en av matchens främsta aktörer) nitade in 0-1-pucken för Mariestad eller Henrik Thegel läckert stötte in hemmalagets reducering till 1-2.

När 2-2-pucken för hemmalaget kom i slutet av en tredje period där de systematiskt trummade på utan att riktigt lyckas luckra upp Mariestads starka försvar var även det i spel med ojämnt antal spelare på banan. Om än då i spel sex mot fem.

Det var kul att se två lag som vill och förmår kreera offensivt. Till och med så kul att jag kan ha överseende för att derbykänslorna inte direkt svallade. Det var upplyftande att se två lag som gjorde rätt avvägningar i den uppoffrande defensiven och vårdade puck. Det annars så vanligt förekommande ystra derbyslarvet lyste med sin frånvaro.

Dessutom värmande att se hur hemmacoachen Fredrik Ljunggren vågade ge sitt lag chansen genom att rycka Robin Wallin ur kassen med hela 2.40 kvar av matchen. Det är så man ska göra och det belönade sig med en kvitteringspuck i nät redan efter nio sekunder.

Plus förstås också för målvakterna Robin Wallin (med ett förflutet i Mariestad) och Tobias Sandberg (att han bjöd på en ytterst sällsynt tavla när han fumlade in Skövdes 3-2-puck i förlängningen glömmer vi) som klev upp och spelade stort målvaktsspel. Utan dem hade siffrorna varit betydligt större. Det mesta kan sorteras in på det positiva kontot den här kvällen.

Tungt förstås för Mariestad som efter 1-5 borta mot Borlänge och 2-3 hemma mot HC Dalen åkte på tredje raka nederlaget mot en toppkonkurrenten. Tillika den bittra rivalen. Men spelmässigt finns all anledning till optimism.

Skövde å sin sida tuffare vidare. 3-2 var lagets sjunde raka seger och de har fortfarande inte förlorat under ordinarie tid den här säsongen.

Som sagt, det är två bra Skaraborgsgäng i år.

* * *

Efter åtta raka bortaperioder utan att göra mål lyckades Hudiksvall tillslut spräcka den försmädliga nollan när Anton Hammargård kvitterade till 1-1 borta mot Enköping i början av den första perioden. Tillslut räckte det till seger 3-2 efter förlängning och på så vis tillfogade Glada Hudik Enköping dess första poängförlust för säsongen.

* * *

Att Enköping åkte på stryk samtidigt som Huddinge ganska behändigt kunde städa av Nyköping hemma i Björkängshallen med 6-1 innebär att Huddinge nu är det enda laget i Hockeyettan som ännu inte tappat en enda poäng.

* * *

Segeltorp har haft problem med ett läckande försvar och värvade inför söndagens omgång målvakten Gustav Griborn. Det såg ut som att han skulle få en flygande start när östra seriens jumbo ledde med 1-0 borta mot Wings efter två spelade perioder, men i sista akten kom ett ras. Wings gjorde fyra raka mål och kunde vinna med 4-1.

* * *

I fredags svarade Kiruna AIF för en offensiv urladdning i den sista perioden hemma mot Kalix och ryckte ifrån till en seger med 7-4. Under söndagen blev det direkt omvänt när gästande Piteå med fyra mål i den sista perioden kunde vända runt bortamatchen mot AIF och vinna med samma siffror, 7-4.

* * *

Den notoriske målskytten Leo Landor sköt 4-3 hemma mot Sundsvall med drygt fem minuter kvar av matchen och såg till att SK Lejon tog första segern för säsongen. Nu är poängnollan spräckt.

* * *

Kumla fick sota för att Borlänge vek ner sig och sent i matchen och tappade en 4-1-ledning till 4-5-förlust efter förlängning mot Malung senast.

Dalkarlarna klev ut obevekligt till kvällens drabbning och hade 5-0 efter den första perioden. Tillslut stannade siffrorna vid 7-3 och ojämna Borlänge är tillbaka på segerbanan igen.

* * *

Tommy Wargh som funderat på att lägga av, dragits med axelproblem och varit allmänt osäker inför sin medverkan den här säsongen stod på is för Boden den här eftermiddagen. Men det var anfallarna som briljerade när Boden fortsatte ösa på framåt. Laget gjorde fyra mål på 3.20 i öppningen av den andra perioden och kunde tillslut spöa Kiruna IF med 6-2.

Den imponerande förstakedjan med Kristoff Kontos, Pontus Johansson och Sebastian Kaijser var inblandade i fem av målen.

* * *

Lindlöven vann den viktiga streckmatchen borta mot Köping med 3-2 efter att Alexander Sunnefors avgjort i förlängning. Två poäng till gänget från Lindesberg och det tightar till sig ordentligt kring Allettan-strecket.