HockeyNews
PLUS

"Går inte riktigt att säga varför vi inte skulle klara det i år"

(15526) Tom Nilsson/Djurgården försäsong
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 27 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tom Nilsson, 27, är redo. Trots tunga försvarstapp ser backklippan ingen som helst anledning till oro.

Målet är topp sex för Djurgården.

– Det går inte riktigt att säga varför vi inte skulle klara det i år, som vi har gjort alla andra år när folk har försvunnit, säger Nilsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Poängkungen Linus Hultström har dragit till KHL. Jason Garrison hem till Nordamerika. Och Olle Alsing ska ta chansen att slå sig in i NHL-laget Ottawa.


Men en av de backar som är kvar i Djurgården är desto mer orubblig. Förra säsongen var Tom Nilsson den i laget som stod, kastade sig eller låg i vägen för flest motståndarskott.


På de 51 SHL-matcher som Hanviken-fostrade Nilsson spelade täckte han 62 puckar. Det var femte mest i ligan.


Tom Nilsson har utgjort ena halvan av ett stundtals väldigt väl fungerande backpar med Olle Alsing. Men nu är Alsing, Garrison och Hultström borta och Djurgården har bara värvat in Malmöbacken Tobias Ekberg som ersättare. Visserligen inte så bara. Dessutom får man låna unge Los Angeles-backen Tobias Björnfot i början av säsongen.


Tom Nilsson och hans backkollegor behöver fortsätta utvecklingen för att Djurgården ska nå sitt högt uppsatta mål.


– Först har jag tappat Olle och vi var ett backpar i två år och var väldigt tajta på och av isen. ”Hulta” (Linus Hultström) var grym i det han gjorde och alla tusentals mål han har gjort i den här tröjan. Det är så klart tunga tapp, men samtidigt tycker jag att Ekberg har sett jävligt bra ut på försäsongen. Och vi är backpar och har väldigt mycket snack mellan träningarna och matcherna, så det känns bra, säger Nilsson lugnt.


"Ursäkta, men gör inte om det där". Djurgårdsbacken Tom Nilsson är schyst och väldigt bestämd framför eget mål. Foto: Bildbyrån.


Djurgården släpper fram sina egna unga spelare på ett ännu mer framträdande sätt under coronakrisen. Simon Johansson ska på allvar etablera sig bland de sju backarna som får spela.


Och bakom Johansson har det varit en kamp mellan juniorbackarna Alex Brännstam, Ludvig Hedström och Pontus Johansson om den åttonde och ”första reservplatsen”.


Där har Brännstam dragit det längsta strået inför SHL-säsongen.


– Jag tycker att han har gjort en väldigt bra försäsong. Han har visat att han hör hemma på den här nivån och är med och tampas om backplatserna, absolut. Han har gjort det bra, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


– Han hade mycket skador ifjol. Vi fick upp många unga backar och det var kanske den back på förhand som jag hade hört minst om. Björnfot är också ung, men han är den som har visat mest framfötter och har förtjänat sin plats just nu.


Det innebär att Ludvig Hedström och Pontus Johansson tills vidare spelar med J20-laget.


Tom Nilsson:


– Simon, Björnfot och Brännstam, alla de tre tycker jag ser jäkligt pigga ut, och hungriga. Två spelare försvann men det har gett plats för nya spelare som är hungriga.


Djurgården lånar backen Tobias Björnfot från LA Kings fram tills NHL-campens start längre fram i höst. Foto: Bildbyrån.


Tom Nilsson gjorde förra säsongen comeback i Tre Kronor och spelade två landskamper. Han satte också ett nytt personligt poängrekord i SHL genom att få ihop 13 poäng (4 mål, 9 assist).


– Jag fick göra lite poäng, lite mål. Det var kul. Jag tror att jag alltid har haft det i mig, men jag gav mig själv lite space att testa mer. Det var kul, det var kul att göra mål har jag kommit underfund med, säger Nilsson.


LÄS MERDjurgården redo för SHL-premiär – efter huvudcoachens utbrott


– Målet är alltid bättre att vara bättre än förra året. Så är det alltid. Bli bättre överlag.


– Självklart vill man vinna alla matcher och komma etta, men just där i slutet ska vi ligga topp sex och vara så bra som möjligt.


Hur ser du på Djurgårdens mål att nå topp sex?


– Jag tycker inte att det ändras så jättemycket. Varje år är egentligen ett nytt lag och det är alltid folk som försvinner och nytt kommer in. Så oavsett vem det är som försvinner så är det alltid ett nytt lag. Det går inte riktigt att säga varför vi inte skulle klara det i år, som vi har gjort alla andra år när folk har försvunnit, säger Tom Nilsson till HockeyNews.se.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)