HockeyNews
PLUS

Larsson lämnade Luleå – nu ska han hitta målformen i Örebro

(15506) Emil Larsson/Örebro
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 26 september 2020

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. Uppgifter om Emil Larssons övergång från Luleå till Örebro läckte ut redan i januari.

Den oönskade uppmärksamheten har han hanterat väl. En ännu större utmaning blir att nå tillbaka till den form då han sköt 23 mål i SHL.

– Jag tycker att jag har börjat få tillbaka självförtroendet även om jag inte har spelat så mycket än, säger Larsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Som rookie i SHL fick Brynäs-fostrade Emil Larsson ett mäktigt genombrott i Luleå 2017/2018. Med sin effektiva skridskoåkning och sitt rappa skott gjorde han 23 mål och blev fyra i skytteligan efter lirare som Victor Olofsson, Elias Pettersson och Andrew Calof.


2018/2019 fick 27-årige Larsson debutera i Tre Kronor och målgörandet fortsatte. Han gjorde fyra mål på de åtta landskamper han spelade i landslaget.


Men ifjol blev han så illa skadad att han tvingades genomgå en handledsoperation. Emil Larsson var inte tillbaka i spel med Luleå förrän den 5 december.


På 28 matcher fick han ihop 10 poäng (4 mål, 6 assist).


– Det var tufft förra året, tycker jag. Det blev en tuff säsong överlag, säger Emil Larsson till HockeyNews.se efter sin debutmatch för Örebro i SHL.


Övergången från Luleå till Örebro blev klar tidigt och i mitten av januari avslöjades den av Aftonbladet  Då gäller det att kunna hantera den ökade pressen utifrån, vilket Larsson har gjort bra.


För sånt kan vara kämpigt.


– Det är väl både och. I den här världen får man lära sig att hantera det och inte lägga för mycket energi och så där. Det tycker jag har gått ganska bra, säger Larsson.


Var det sura miner från Luleåfansen?


– Tja, jag vet inte. Lite. Men jag tror jag vänder det till något positivt och säger att de tycker att det var jäkligt tråkigt att jag lämnade. Man får vrida det till det positiva.


Och på det området är Emil Larsson duktig. Han har blivit väl omhändertagen i Örebro och har utsetts till en av lagets assisterande lagkaptener.


– Jag har kommit in bra här och jag trivs bra och växer som sagt in i det mer och mer. Det är nytt system, även om det är samma hockeyrutiner. Men det är nytt folk och en ny arena och nytt gym. Jag tycker att det känns jäkligt kul.


Emil Larsson i Tre Kronor under Beijer Hockey Games i februari 2019. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.


Fysiskt börjar Emil Larsson känna att han är nära att vara där han vill vara.


– Jag har fått en bra sommar med bra träning och framför allt tycker jag att mitt skott har kommit tillbaks.


Målet är att ”ta nästa kliv” och ta en ledande roll och på så sätt bidra.


– Fortsätta utveckla mitt spel och försöka komma tillbaka. Förra året var en ganska tuff säsong, så jag ska tillbaka till mitt spel. Skottet och skridskoåkningen känns riktigt bra.


Att nå upp till 23 mål – eller mer – ser han inte som någon omöjlighet. Att spela med den finländska duon Robert Leino och Joonas Rask kan hjälpa honom på vägen.


– Jag känner mig trygg i mig själv i år, hur jag går in i det här. Jag har stort förtroende från ledarna och jag tycker även att de i laget, det känns som de ser mig som en pålitlig kille och vill att jag ska göra mål där ute. Det är bara att jobba på.


Redan i första SHL-matchen för Örebro hade Emil Larsson en assist i 5–4-segern mot HV71.


– Det är alltid kul. Det var första gången vi spelade match på länge. Det är lite dålig tajming där ute, men det är jäkligt kul att komma igång i serien och fick som sagt en liten assist efter tekningen.


LÄS MERBorna Rendulic efter succén i SHL-debuten: "Har mer juice i mig"


Pucken gick till backen Gustav Backström som drog in 1–0 efter att ha gått mållös från hela förra säsongen. Precis som backkamraten Stefan Warg, som också blev målskytt.


I väntan på de offensiva backstjärnorna Nick Ebert och Kristian Näkyvä verkar Örebro klara sig finfint.


– Jag hade satt alla mina pengar jag hade på att ”Backis” och Warg skulle göra de två första målen. Det var inga konstigheter tycker jag. Det hade jag räknat med! skämtar Emil Larsson inför lördagens SHL-möte med Skellefteå på bortais.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)