LÖNTAS LISTA: STANLEY CUP-MOTTAGANDET: Fem scenarion


20 september 2020

En av mina favoritögonblick i finalerna är när Stanley Cup-pokalen passas vidare från kapten till lagkompis.

Det är den ultimata gesten av respekt, något vackert.

Hur kommer det se ut i år?


Några av NHL-historiens mest klassiska ögonblick har kommit när pokalen delas mellan lagkompisar. Ni tänker så klart nu alla på Ray Bourque och Joe Sakic, men det finns andra som står ut.

I absolut närtid tänker jag till exempel på när Ovechkin ger bucklan till Bäckström. Går vi tillbaka ytterligare några år i tiden så har vi så klart bröderna Niedermayers triumf i Anaheim.

Hur som helst är det något väldigt vackert i just ögonblicket när kapten räcker vidare pokalen, en gest av stor respekt för den som får äran att stå först i tur. Jag tror att det finns goda möjligheter att vi får se ett klassiskt ögonblick även denna säsong. Här är några tänkbara scenarion.

Foto: Bildbyrån


5 – Benn till Seguin 


Efter kapten Jamie Benn är Tyler Seguin den spelare i truppen som varit i Dallas längst, dit han kom från Boston sommaren 2013. Duon är också varit med om en hel massa tillsammans. De var etta och tvåa i den interna poängligan då Dallas var ligans poppigaste lag 2015-16 och poängbäst i hela den västra konferensen (men då, liksom ifjol, föll i en sjunde och avgörande match i den andra rundan mot St Louis).

Seguin var också en viktig draghjälp när Benn plockade hem poängligan 2014-15 och var direkt inblandad i 45 av de 87 poäng Benn gjorde den säsongen, trots att han missade elva matcher (och om han inte hade gjort det hade duon mycket väl kunnat bli etta och tvåa i poängligan).

Det här så klart också funnits tunga ögonblick. De har missat slutspel tre av sju säsonger de gjort tillsammans och i år är första gången de tagit sig förbi andra rundan. Det har också båda två avsevärt tappat i prestation de senaste åren, vilket kulminerade i att klubbens VD Jim Lites kallade herrarnas spel… hästavföring ifjol.

Så det vore ett fint ögonblick av revansch om de fick höja den tillsammans.

Foto: Bildbyrån

4 – Stamkos till Hedman


Vi vet inte om Steven Stamkos kommer att spela, men om han gör det så kommer Tampas kapten att ta emot bucklan och efter att själv ha höjt den räcka den till Victor Hedman, spelaren han kämpat med sida vid sida i över tio år.

De är två ikoner som blivit nära vänner och sannolikt båda kommer få sina tröjor i taket i Amalie Arena när de lägger av. Det här skulle vara ögonblicket som definierar deras era i klubben.

Spelar Stamkos är det här givet.

Foto: Bildbyrån

3 – Benn till Pavelski


Dino Ciccarelli, Patrick Marleau och Brian Propp är de enda spelarna i historien som gjort fler slutspelsmål än Joe Pavelski utan att få vinna Stanley Cup. Den enormt respekterade 36-åringen har gjort över 1000 matcher i grundserien och 150 i slutspel utan att få lägga sina händer på den åtråvärda troféen.

Sättet han spelat på i det här slutspelet, där han visat stort hjärta och dessutom stått för några avgörande aktioner, gör honom till en mycket rimlig kandidat att få bucklan av Benn, och jag törs nästan garantera en tår eller två om han får höja den.


2 – Hedman till Stamkos?


När Tampa tog emot Prince of Wales Trophy som det bästa laget i öst så åkte de tre assisterande kaptenerna Hedman, Alex Killorn och Ryan McDonagh fram för att ta emot priset, men gjorde också tydligt att de ville ha med Steven Stamkos i ceremonin.

Hur ska de göra om de går hela vägen och Stamkos inte har kommit tillbaka? Stamkos kommer garanterat att göra en Peter Forsberg och snöra på sig skridskorna för att ta ett varv med cupen, men kommer han vara den som tar emot den om han inte spelat?

Jag gissar att Stamkos inte kommer vara bekväm i det och då vore Hedman det logiska namnet att acceptera trofén.

Vem ger han den till då? Det finns flera spelare kvar från finalen 2015 och några veteraner utan ring, men jag tror att Hedman då kommer att ge den till Stamkos. De två ska dela det här ögonblicket, så enkelt är det, och med sin goda attityd i en svår sits så gör Stamkos allt han kan för att bidra trots att han inte spelar.


1 – Benn till Bowness


Det här vore kanske det mest givna valet. Rick Bowness har som assisterande (mestadels) eller huvudtränare coachat i NHL i 31 säsonger, enligt Postmedia 2425 matcher – och han har dessutom gjort sju säsonger och 173 matcher som spelare.

Att han totalt gjort 38 NHL säsonger, från 1976-77 och framåt, utan att någonsin få vinna Stanley Cup, är nästan ofattbart.

Han har varit nära, som assisterande i Vancouver 2011 och Tampa 2015, men aldrig nått hela vägen. 

Vi har haft klassiska coach-ögonblick tidigare. Tidernas störste coach Scotty Bowman hade inför slutspelet 2002 annonserat att han skulle dra sig tillbaka efter säsongen, och när Red Wings vann Stanley Cup senare den våren gav Steve Yzerman pokalen direkt till Bowman – som hade snörat på sig ett par skridskor och fick ta ett varv med pokalen.

Ett stort ögonblick – som kanske skulle kunna överträffats av en 65-åring veteran som aldrig någonsin fått känna på pokalen.


***


Otroligt imponerad av Dallas i match ett. De kommer av sig i den tredje perioden men var klart bättre första 40, och rider ut stormen i sista. Överlag bara en riktigt stark kollektiv seger.


***


Tampa behöver mer av sina stjärnor. Kucherov, Point och Hedman måste producera om Lightning ska rå på den här lagmaskinen.


***


Tampas fans lär skrika efter Steven Stamkos. Dallas gör ett bra jobb med att hålla Lightning till utsidan i powerplay, men Stamkos är en sådan som kan göra mål utifrån. 


***


Anton Khudobin, vilken stjärna.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.