HockeyNews
PLUS

Kiruna plockar in KHL-meriterad forward: "Stor och stark"

(15392) Rihards Marenis
Bildbyrån

Publicerad: 17 september 2020

FacebookXWhatsApp

Kiruna IF inleder säsongen med ett derby mot Kiruna AIF den 3 oktober. 
Drygt två veckor innan seriepremiären plockar laget in en tung förstärkning i form av Rihards Marenis från Lettland.
– Han är en powerforward, stor och stark, säger sportchefen Henrik Törmä till HockeyNews.se. 

Den lettiske forwarden inledde säsongen i HK Mogo i den inhemska ligan. Där stod han för två assist på två matcher.

Men Rihards Marenis har tyngre meriter än så. De två senaste säsongerna spelade han för Dinamo Riga i KHL och spelade även VM för Lettland förra 2019. Nu är han alltså klar för Kiruna IF i Hockeyettan. 

– Det känns bra. Det var målet och planen hela tiden att addera rutin och givetvis även kompetens till vår relativt unga trupp. Vi har Pavel Krajcovic i målet som har mycket erfarenhet från allettan och olika former av kvalspel och det var något sådant vi letade efter på utespelarsidan också. Att vi sen lyckades landa en VM-spelare som har spelat i KHL är en bonus, säger sportchefen Henrik Törmä till HockeyNews.se. 

Under sina två säsonger i Dinamo Riga gjorde Marenis 69 matcher och på dem producerade han 9 poäng. Forwarden har även spelat både junior- och collegehockey i USA och att han nu har hamnat i Sverige och Hockeyettan beror på goda kontakter. 

– Jag har en del agentkontakter som jag har haft i många år. Vi har jobbat tillsammans vad gäller andra spelare och hjälpt andra tränarkollegor som har behövt spelare. Det är ett nätverk som man bygger upp under många år både i Sverige och Europa, säger Henrik Törmä. 

Vad är Rihards Marenis för spelare? 

– Han är en powerforward, stor och stark, väger en bra bit över 90 kilo och är 186-187 centimeter lång. I KHL har han spelat i de lägre kedjorna och har utvecklat en sådan roll där han spelat mycket boxplay bland annat. Men han har också spelat i många avgörande lägen när laget ska stänga en match och så vidare, säger Törmä. 

I Kiruna så tror sportchefen däremot att forwarden kommer få en roll lite högre upp i hierarkin. 

– Så är det absolut, det måste man ju räkna med. Sen är det tränarna Tom (Grundén) och Sergei (Zhukov) som bestämmer hur vi ska spela och hur det ska se ut. En spelare har ju en viss roll och oavsett vilket lag eller vilken liga du spelar i gör du dig bäst i den rollen du är lämpad för. Är du en offensivt skicklig back kanske du inte spelar så mycket boxplay oavsett vilken liga du spelar i, säger Törmä till HockeyNews.se. 

Riktigt när 27-åringen anländer till Sverige och Kiruna är inte helt klart, på grund av coronapandemin. 

– Vi håller på att rodda med flyg nu, det går ju inte så många i de tider vi lever i. Men planen är att han ska ansluta på måndag, så får han två veckor att träna med laget innan serien drar igång, säger Henrik Törmä. 

•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)