HockeyNews
PLUS

Så ska nye coachen få Oskarshamns poängkung att ta nästa kliv i SHL

(15292) Tyler Kelleher/IK Oskarshamn
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 13 september 2020

FacebookXWhatsApp

Tyler Kelleher gjorde snabb succé i Oskarshamn i SHL förra hösten och toppade skytteligan efter fem omgångar.

Den skicklige forwarden blev lagets poängkung, men hade stundtals också svårt att platsa.

– Först och främst måste vi fokusera på hans roll och hans styrkor och försöka få honom att fungera i vårt system, säger nye huvudcoachen Martin Filander till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Tyler Kelleher värvades till Oskarshamn från tyska Ingolstadt inför förra säsongen då IKO var nykomling i SHL.


Den kvicke och tekniske 168 centimeter korta forwarden skaffade sig och Oskarshamn en glimrande start i finrummet. Kelleher gjorde både mål och assist i premiären borta mot Skellefteå och efter fem omgångar hade han satt fem mål.


Efter sju omgångar hade han skrapat ihop nio poäng. Problemen kom lite senare. Från omgång sex och fram till jul gick han mållös i SHL. Men Kelleher kom igång efter nyår och till slut hade han fått ihop 13 mål och totalt 28 poäng.


LÄS MEROskarshamn tar ny sats i SHL: "Ska in med en förstafemma"


Men emellanåt halkade han ner i laguppställningen och speltiden hamnade i snitt under 15 minuter per match. Nu är frågan hur nye huvudtränaren Martin Filander ska få sin potentiella poängmaskin att fortsätta utvecklas.


– Först och främst måste vi fokusera på hans roll och hans styrkor och försöka få honom att fungera i vårt system. Med det sagt så har han samma krav på sig som alla andra, att bidra med hårt jobb och verkligen vara lojal och hjälpa laget att vinna, säger Filander till HockeyNews.se.


Tyler Kelleher gjorde 28 poäng under sin första säsong för Oskarshamn, som blev jumbo i SHL. Foto: Bildbyrån.


Oskarshamn bytte huvudtränare förra säsongen då Håkan Åhlund ersattes av Per-Erik ”Perra” Johnsson i slutet av januari.

Filander har nu fått chansen att jobba med Kelleher från start.


– Som jag upplever det är det inget problem. Det handlar om kommunikation. Hur når vi fram till varandra? Hur skapar vi den förståelsen och vilka friheter kan han ha som kanske inte alla har? För det behöver han så klart ha för att få ut sitt spel. Det gäller att ha lite samsyn där, men självklart en dialog och hålla honom på rätt sida balansen så att han blir en styrka för oss. Det anser jag att han har alla möjligheter att bli, säger Filander.


Som ett sätt att förbättra kommunikationen internt i laget och mellan spelarna och de nya coacherna har Jonas Engström utsetts till lagkapten och med de erfarna spelarna Johannes Salmonsson och nye backen Philip Samuelsson som assisterande kaptener.


Martin Filander är ny huvudcoach i Oskarshamn. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERPoängkungen drabbad av svår måltorka: "En del av spelet"


– De ska kunna bidra med sin erfarenhet, men de är också väldigt viktiga för oss i gruppen. De är lite olika personer, men det är också lite det som är tanken, att vi ska kunna nå fram till hela gruppen via våra ledare. Jag tycker att de har varit exemplariska så här långt, säger Martin Filander.


– Philip har vuxit upp i Nordamerika och vi har lite importer så vi vill hitta ett gränssnitt där för hur vi når varandra fullt ut så att vi inte skapar en massa subkulturer utan att vi gör det tillsammans.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)