HockeyNews
PLUS

Så väntas Oskarshamns kedjor se ut i SHL-premiären – om två veckor

(15290) Kelleher/Palmberg/Salmonsson
Bildbyrån

Publicerad: 11 september 2020

FacebookXWhatsApp

Oskarshamns nya toppkedja i SHL har inte haft så mycket tid att spela ihop sig.

Men huvudcoachen Martin Filander hoppas mycket på ”rehabkedjan”.

– Det råder väl inga tvivel om att vi förväntar oss att det ska finnas produktion från den kedjan, säger Filander till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Martin Filander är ny som huvudtränare i IK Oskarshamn och med uppdraget att rädda laget kvar i SHL i första hand.

Så här långt har laget tre segrar och tre förluster på försäsongen mot SHL-motstånd.


– Vi spelade nyligen mot Örebro (0–1) och vi tycker att vi såg mycket bra saker och har jobbat vidare så klart sedan dess. Det är viktigt att få en sån här matchvecka som är lite mer lik som det blir i serien. Det är lite det testet vi har i den här matchen och ser om vi orkar hålla uppe nivån. Det är ganska tätt mellan matcherna, säger Filander till HockeyNews.se inför fredagens möte med Rögle vilket blir genrep inför IKO:s SHL-premiär borta mot Brynäs den 24 september.


Förra säsongens poängkung Tyler Kelleher har haft lite skadeproblem och missat matcher i höst, men är på gång igen. Kelleher gjorde 28 poäng (13 mål, 15 assist) på 51 matcher.


Johannes Salmonsson, som gjorde 24 poäng och var näst bäste poänggörare i Oskarshamn, har också haft en skada. Liksom Rickard Palmberg, som kom in i laget i slutet av förra säsongen och som sedan gjorde tolv poäng på 13 SHL-matcher.


– Vi är på väg tycker vi. Vi har haft lite skador på både Salmonsson, Palmberg och Kelleher, så nu spelar de ihop, hehe. De har fått några dagar tillsammans och vi tycker att det ser intressant ut, säger Martin Filander.


Där har Oskarshamn en tänkt förstakedja i SHL.


– Vi hoppas att de ska kunna vara ett offensivt hot, inget snack om det. Det är bra skridskoåkare och de jobbar hårt och har också anammat helheten i spelet, säger Filander.


Rickard Palmberg leder Oskarshamns förstakedja med Tyler Kelleher och Johannes Salmonsson. Foto: Bildbyrån.


– I övrigt har vi hållit ihop (Jonas) Engström, (Filiph) Engsund och (Jan) Ordos hela försäsongen. De har sett väldigt bra ut. Nu har vi kört (Fredrik) Olofsson, (Kim) Rosdahl och (Kim) Strömberg i en line och (Joakim) Thelin, (John) Dahlström och Filip Karlsson. Så har det sett ut större delen av försäsongen och det har varit ganska bra synk i de femmorna så vi har inte kastat om så mycket utan försökt hålla lite stabilitet.


Men det är inte bara ”Rehabkedjan” som ska göra mål och poäng för Oskarshamn.


– Erfarenhetsmässigt från den här säsongen har alla tre kedjorna haft nån match där de har producerat. Det har skiftat lite och det kanske får vara vår styrka, att vi även har en fjärdekedja, eller åtminstone en kedja till där Filip Karlsson, ”Tellan” (Joakim Thelin) och Dahlström också har varit med och petat dit några puckar och jag tror att det kommer att bli så framöver också, att vår bredd får bli vår spets, att alla är med och bidrar. Det är svårt att stänga ner en line och tro att vi ska vara hanterade. Det är mer ansvar på många, säger Filander.


Om kedjorna har varit intakta under försäsongen så har den nya tränartrion med Filander, Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist förändrat desto mer i lagets spel.


– Med facit i hand har vi nog ändrat mer än vi själva trodde, tänkte jag säga. Vi har behållit vissa delar, det som har kännetecknat lagets styrka. Men vi har jobbat mycket med hela omställningsspelet, både offensivt och defensivt. Och mycket jobb med offensiva grejer som vi tyckte att vi behövde jobba med och det har fått bra effekt, anser Martin Filander.


LÄS MERForwardsduon ser ut att petas i Oskarshamns SHL-premiär: "Processen"


– Framför allt har killarna varit jäkligt mottagliga och professionella för all information och alla videogenomgångar vi har haft i princip varje dag sedan vi gick på is. Jag uppskattar professionalismen de har haft inför det här.


Hur långt har ni kommit med era förberedelser inför SHL-starten?


– Sett till försäsongen tycker vi att vi har kommit så långt som vi hade hoppats vid den här tiden. Vi börjar hitta ett grundspel och alla vet vad de ska göra och kravbilden börjar vi också hitta rätt i. Vi tycker att vi har kommit in i det bra. Sedan handlar det om att vinna matcher när poängen ska tas. Men jag tycker också att vi har varit med och kunde ha vunnit alla matcher. Vi har vunnit hälften och torskat hälften, så det har stått och vägt. Vi tycker att det har varit ett ganska stabilt spel, säger Martin Filander.


Fakta/Så här ser Oskarshamns kedjor ut preliminärt i SHL-premiären den 24 september


Tyler Kelleher–Rickard Palmberg–Johannes Salmonsson

Jan Ordos–Filiph Engsund–Jonas Engström

Fredrik Olofsson–Kim Strömberg–Kim Rosdahl

John Dahlström–Filip Karlsson–Joakim Thelin


Extra: Albin Olofsson, Gustaf Franzén, Markus Modigs.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)