HockeyNews
PLUS

Osäker framtid för tidigare SM-guldvinnaren: "I SHL är det ju fullt”

(15209) Fredrik Pettersson Wentzel
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 6 september 2020

FacebookXWhatsApp

Fredrik Pettersson Wentzel avslutade förra säsongen i Zürich, där han inte fick spela en match.
Nu väntar han på att ett nytt uppdrag ska dyka upp.
– Det är inte upp till mig riktigt utan till vad som händer, framförallt nere i Europa, säger han till HockeyNews.se.

Efter tre säsonger i HV71, där det blev SM-guld våren 2017, valde Fredrik Pettersson Wentzel spel i den tyska ligan 18–19.

Där hamnade han efter nyår ofta på läktaren på grund av importbegränsningarna i ligan kombinerat med att Düsseldorf drogs med skador på tyska spelare prioriterades importutespelarna före målvakten "PW".

Med två säsonger i bagaget där han inte fått den speltid han hoppats på vände han hem till SHL igen för spel i Oskarshamn.

I samband med att IKO värvade in amerikanen Richard Bachmann kort innan transferfönstret stängde hamnade Pettersson Wentzel utanför och när schweiziska topplaget Zürich behövde förstärkning efter två målvaktsskador gick flyttlasset till Schweiz.

Resultatet?

Noll spelade matcher innan coronaviruset stängde säsongen.

– Det blev inte bra, men det kunde jag inte veta på förhand, jag fick en jättemöjlighet att åka ned till ett av Europas bästa lag och organisationer. När jag skrev på hade de båda sina målvakter skadade, och det var innan covid-19 också. Jag åkte ned med förhoppningarna om att få spela i ett slutspel i Schweiz, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Som målvakt har man alltid velat åka ned dit och spela. Det är nästan omöjligt att få chansen då de har många bra inhemska målvakter och kvoten på fyra importer, det var en chans jag var tvungen att ta. Men sedan blev det som det blev.

Pettersson Wentzel motar en straff från Emil Molin. Foto:Jesper Zerman/Bildbyrån

Sett till siffrorna blev inte tiden i Oskarshamn heller någon höjdare.

Av de 23 framträdandena den 29-årige målvakten gjorde vann laget bara fyra och förlorade i 17, samtidigt som räddningsprocenten var 88,1 och det i snitt blev 3,37 insläppta mål per match.

16 av målvaktens matcher kom dessutom på bortaplan, där Oskarshamn som lag hade det väldigt tufft.

– Det känns som att det är tio år sedan, men mina siffror är väl inte kanon men om man tittar på alla mina siffror så var det inte så dåligt. Jag stod väldigt många bortamatcher mot topplagen i SHL och med tanke på laget vi hade, vi vann knappt borta på hela säsongen och jag stod väldigt många av dem.

När han blickar tillbaka så hittar han ändå bitar i spelet som han är nöjd med, framför allt under hösten, resultaten till trots.

– Jag tycker att jag hittade något i mitt spel som var bra, men jag fick inte ut max av mitt spel på något sätt men jag är ändå ganska nöjd med vad jag och vi gjorde under hösten framförallt. Sedan hände det mycket i Oskarshamn kring jul och sedan spelade jag knappt efter nyår. Jag tycker att jag och laget tog steg framåt hela tiden under hösten, säger han.

På annandagen besegrade Oskarshamn Brynäs på bortaplan efter straffar. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Klubblagen runt om i Europa börjar förbereda sig för spel men hittills har han ännu inte gjort klart med någon klubb.

Nu är frågan var, och när, det blir spel för Pettersson Wentzel nästa gång.

– Det är omöjligt att säga, det är ingen som varit med om den här situationen. Det är inte upp till mig riktigt utan till vad som händer, framförallt nere i Europa. I SHL är det ju fullt, men det kan bli skador och sådär och vi sitter och väntar på om något sådant skulle ske också. Men om de öppnar upp för spel och publik nere i Europa kan det nog börja hända en hel del, säger han.

Hur ser du på din framtid?

– Det är en bra fråga, den är högst oklar kan man säga. Det är svårt. Det är egentligen bara i Sverige det är spikat, eller lutar åt att man ska försöka spela i alla fall. Nere i Europa är det väldigt oklart överallt egentligen. Det är klurigt, minst sagt.

Under sommaren har en del intresse funnits och han själv blickade lite mot AIK som satsar mot toppen i allsvenskan, men hittills har det alltså inte blivit något kontrakt.

– Det har varit väldigt lugnt, det har funnits lite grann men inget som jag varit sugen på alls egentligen. Så det har stått väldigt stilla, säger han.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)