HockeyNews
PLUS

Möt Kristian Skarphagen som drillar NHL-svenskarna i Göteborg

(15001) Kristian Skarphagen
Henrik Sjöberg / HockeyNews.se

Publicerad: 23 augusti 2020

GÖTEBORG. Efter fem säsonger i Frölunda fick fystränaren Kristian Skarphagen möjligheten att fortsätta sitt arbete utomlands – nu kan han se tillbaka på två år i KHL och ytterligare två säsonger i Chicago Blackhawks organisation.

HockeyNews.se har besökt Skarphagen i Göteborg och fått en närmare inblick i 34-åringens verksamhet.

Presenteras av:

IQ Fuel makes you better, for real! 

UNIBET 

Holistic  


Kristian Skarphagen har gått den idrottsvetenskapliga utbildningen på Göteborgs Universitet och det var därför han från början kontaktade Frölunda.

– Jag sökte mig till mer praktiska utbildningar och på en av dom krävdes det att man applicerade den teori man lärde sig på en grupp eller ett lag. Jag kontaktade Frölunda och det visade sig att dom hade en öppning i ett av akademilagen, berättar Kristian Skarphagen.

Det blev början på ett fem år långt samarbete.

– Efter första åren tog jag min examen och det fanns ett ömsesidigt intresse att köra vidare, säger han.

Det blev till slut fem säsonger i Frölunda innan nya utmaningar väntade och i dag kan han se tillbaka på fyra säsonger utomlands.

Två år i KHL-klubben Dinamo Minsk och ytterligare två säsonger som fystränare i Rockford IceHogs som en del av teamet i Chicago Blackhawks organisation.

Hemma i Sverige har Skarphagen en träningsgrupp som kom till när han först började köra tillsammans med Carl Klingberg. Sedan anslöt John Klingberg och idag tränar även Samuel Fagemo, Christoffer Ehn, Jacob Larsson, Erik Brännström och Christian Fohlin tillsammans med Skarphagen.

– Det är ett roligt gäng att jobba med och en blandning i åldern vilket är bra. De yngre pushar dom äldre och dom äldre ligger lite längre fram än de yngre som inte riktigt gått in i sina proffskarriärer ännu. Det är enkelt att jobba med människor som hela tiden vill bli bättre.

Se hela intervjun med Kristian Skarphagen i spelaren.

•••

SE OCKSÅ: Del 4: Vägen till NHL – Lucas Raymond


•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS