NHL-svepet: Mirakelvändning av Columbus – Philadelphia imponerar

(14789) Tremålsskytt Pierre-Luc Dubois

Publicerad: 7 augusti 2020

Under den sena torsdagskvällen och natten till fredagen spelades fem matcher i NHL-slutspelet som alla blev mycket jämna tillställningar med många mål. Här är nattens svep och höjdpunkter.

Philadelphia Flyers - Washington Capitals 3-1
Svenskarna: Washington: Carl Hagelin (1 ass)

Philadelphia fortsätter att imponera i den östra konferensens seednings-gruppspel. Flyers spelade ut Boston Bruins i den första gruppspelsmatchen och inatt var det Capitals som lades på rygg.

Flyers stjärna Kevin Hayes är en av slutspelets hetaste spelare och assisterade till samtliga mål när Flyers vann med 3-1. Hayes, som gör sin första säsong med Flyers, gjorde 41 poäng på 69 grundseriematcher och kommer att vara en bärande spelare i Philadelphias fortsatta Stanley Cup-jakt.

Carl Hagelin assisterade till Travis Boyds reduceringsmål i mitten av den tredje perioden, medan resten av svenskarna stod för anonyma insatser.

St. Louis Blues - Vegas Golden Knights 4-6
Svenskarna: Inga svenskar noterades för poäng.

Det bjöds bjöds på en målglad tillställning när Golden Knights besegrade Blues i den västra konferensens andra gruppspelsrunda.

Det var Blues som inledde målskyttet via den f.d Golden Knights-spelaren David Perron tidigt i en första perioden. Blues hann även göra 2-0 i den andra perioden innan Vegas vaknade, med tre obesvarade mål på under sju minuter. Trots Vegas målexplosion gick de till pausvila i underläge 4-3 efter två snabba mål av Colton Parayko och Troy Brouwer.

I den tredje perioden la Golden Knights i ännu en växel och slutresultatet skrevs tillslut till 6-4. Vegas forward Alex Tuch hade en fin afton med två mål och en assistpoäng.

Blues svenskback Carl Gunnarsson återfanns på läktaren i nattens match, och William Karlsson gick av banan poänglös.

Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs 4-3 (Columbus leder 2–1 i matcher)
Svenskarna: Toronto: William Nylander (1 mål)

Efter år av slutspelsbesvikelser var stjärnfyllda Maple Leafs ett pressat lag när de gick in i årets slutspel. Pressen blev inte mindre efter nattens match när de tappade en 3-0-ledning till förlust med 4-3.

William Nylander fick göra sitt första slutspelsmål när han kyligt hängde dit 2-0 i numerärt överläge i mitten på den andra perioden. Svensken går mot sin bästa NHL-säsong hittills, med 31 mål och totalt 59 poäng på 68 matcher i grundserien.

När 18-årige löftet Nicholas Robertson gjorde 3-0 kändes matchen avgjord, men då klev Pierre-Luc Dubois in i handlingarna. Kandicken gjorde både 3-1 och 3-3, och kunde på övertid fullborda sitt hattrick när han elegant hängde dit 4-3 bakom en chanslös Frederik Andersen.

Toronto ligger nu under med 2-1 i matchserien och måste vinna de två nästkommande matcherna för att drömmen om Stanley Cup ska hållas vid liv.

Winnipeg - Calgary 0–4 (Calgary vidare med 3–1 i matcher)
Svenskarna: Calgary: Erik Gustafsson (1 ass), Rasmus Andersson (1 mål)

I Edmonton drog Calgary än en gång det längsta strået i matchserien mot Winnipeg Jets.

Flames kontrollerade matchen från start till mål och Jets kom aldrig upp i den nivå som krävs för att vinna matcher i Stanley Cup-slutspelet. Erik Gustafsson bidrog med en assistpoäng till Dillon Dubes 1-0-mål, och Rasmus Andersson fick sätta spiken i kistan som innebar 4-0 med ett par minuter kvar att spela.

I och med segern säkrade Flames en plats i nästa slutspelsrunda efter att ha slagit ut Jets med totalt 3-1 i matcher. Detta innebär att Flames gör Carolina sällskap i nästa runda, efter att Hurricanes slagit ut Lundqvist Rangers i tre raka matcher.

Vancouver - Minnesota 3-0 (Vancouver leder med 2–1 i matcher)
Svenskarna: Vancouver: Elias Pettersson (1 mål, 1 ass), Jacob Markström (100 i räddningsprocent. Stoppade 29 av 29 puckar. 60:00 i istid.)

Vancouver skulle ta ett stort grepp om matchserien när svenskduon i Elias Pettersson och Jacob Markström hade stor succé.

Vi bjöds på en ryckig match inledningsvis med mycket utvisningar men det skulle dröja till mitten av andra perioden innan något hände i målväg. Brock Boeser var det som satte 1–0-målet och Elias Pettersson noterades här för en assist.

Inför den tredje perioden stod det enbart 1–0 till Vancouver som hade ett guldläge att skaffa sig en viktig matchboll, och den tog man. Redan efter ett par minuter in i den sista perioden satt nästa puck när fransmannen Antoine Roussel utökade Canucks ledning.

Minnesota försökte förgäves komma i kapp men Jacob Markström spikade igen målet under kvällen. Elias Pettersson kunde sedan avgöra matchen och fastställa slutresultatet till 3–0 efter en mål i powerplay med en och en halv minut kvar att spela.

Nu har Vancouver ett gyllene läge att gå segrande ur den här striden.