HockeyNews
PLUS

Målet är topp sex – men Örebro kan tappa stjärnor till NHL i starten

(14775) Örebrotränarna/Bromé
Bildbyrån

Publicerad: 6 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Örebro har gjort en rad stjärnvärvningar inför säsongen i SHL och nu ökar både förväntningar och krav.

Dessutom är det en chanstagning under coronapandemin att låna in NHL-spelare som kan lämna stora hål efter sig om de åker tillbaka till Nordamerika i mitten av november.

– Det där är en fråga för framtiden, tycker jag, säger Örebrocoachen Niklas Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Örebro slutade åtta i SHL förra säsongen, men vill uppåt. Ända upp till toppen.


Värvningar som Jhonas Enroth, Nick Ebert, Emil Larsson och Borna Rendulic ska göra det möjligt. Klubben har också förlängt kontraktet med en nyckelback som Kristian Näkyvä.


Och för att spetsa laget ytterligare har Örebro plockat in den VM-meriterade centern Rodrigo Abols, som är ett lån från NHL-klubben Florida till mitten av november eftersom hockeyn i Nordamerika står still för en rad klubbar som inte spelar Stanley Cup-slutspelet.


Örebro är även nära att få klart med Detroit om ett lån av förra årets poängkung Mathias Bromé åtminstone till november.


LÄS MERÖrebro nära ännu en drömförstärkning från NHL: "Vi hoppas"


Det gör att huvudtränaren Niklas Eriksson kan basa över ett lag ämnat för toppen av SHL.

Åtminstone i början av säsongen…


– Jag tycker att vi har tagit steg med laget. Vi hade en intressant säsong ifjol och jag tycker att första halvan var riktigt bra. Sedan hamnade vi i en svacka där vi inte riktigt kunde hantera situationen att vara ett topplag. Vi tappade vår topplacering i december-januari där vi tog lite för lite poäng. Sedan kom vi tillbaka ganska starkt på slutet och hade en bra känsla när serien bröts, säger Niklas Eriksson.


Örebro rivstartade förra hösten i SHL och var länge med och slogs i den absoluta toppen. Att det sedan kom en svacka har man lärt sig av, menar Niklas Eriksson. Och han tror på en ännu bättre säsong för Örebro.


– Man kan peka på att det blir få nya spelare. Vi får in Nick Ebert och NHL-lånen Rodrigo Abols och, förhoppningsvis, Mathias Bromé fram till november. Kontinuitet är alltid ett framgångsrecept och det tror jag vi kan fortsätta bygga på det vi hade ifjol.


Men om Abols och Bromé försvinner till Nordamerika i november – lyfter ni upp juniorer som ersättare?


– Det där är en fråga för framtiden, tycker jag. Det kan hända mycket saker under en säsong. Just nu är det väldigt mycket spekulationer i hockey-Sverige och hockeyvärlden över huvud taget med vad som händer. Man får ta det därifrån när det inträffar, säger Niklas Eriksson lugnt.


LÄS MERÖrebros glädjebesked – lettiske centern återvänder: "Viktig pjäs"


– Det är klart att det är tufft för en junior att fylla någon av deras roller. Inget snack om saken. Däremot kanske man kan flytta upp EN junior som har gjort det bra under säsongen och kanske få in en spelare. Det är inte ett osannolikt scenario.


Örebro har värvat överlag etablerade spelare och sånt är dyrt. Inte minst en säsong som nu då den normalt ofta helt utsålda Behrn arena kommer att gapa tom på grund av coronapandemin. Något som små små intäkter jämfört med normalt.


– Örebro har en uttalad målsättning att försöka slussa in spelare. Ifjol fick vi upp Linus Öberg, (Lukas) Pilö har tagit steget upp och Glenn Gustafsson. De senaste tre åren har vi slussat upp en varje år kan man ju säga. Kan man hålla det och kanske något år slussa upp någon mer är det fantastiskt bra för det är ett ganska stort steg att ta, säger Niklas Eriksson om Örebros juniorsida.


– Det som händer i år är lite speciellt, och kanske händer i fler klubbar, är att vissa spelare kommer att vara kvar ett par månader till och som ska gå till NHL. Det gör att de kanske tar en juniorplats. Vår trupp innan Abols och kanske Bromé nu då, där var det tolv seniorforwards och sedan fanns det absolut öppningar för juniorer. Nu tar de här killarna deras plats lite. Det kanske är baksidan på det hela.


Rodrigo Abols gjorde 18 mål på 45 SHL-matcher 2018/2019 och var Örebros skyttekung. Nu är han tillbaka på lån. Foto: Bildbyrån.


– Men jag hoppas att vi kan se några juniorer som redan var med ifjol och spelade matcher kanske få spela mer matcher i år. Det tror jag ändå för det kommer att bli skador och de som var med ifjol och bara spelade några matcher gjorde det bra. Så juniorverksamheten är på frammarsch i Örebro, säger Eriksson.


När han pratar om Örebros slagstyrka börjar han direkt att lyfta fram gänget precis framför toppmålvakten Jhonas Enroth.


– Vår backsida har många pratat om och jag tycker att den ser väldigt stark ut offensivt och defensivt. Vi fick in Robin Salo under förra säsongen och han är en väldigt allround och skicklig back som jag tror hockeypubliken kommer att få se mer av den här säsongen. Han kommer att ta ett steg till, tror jag. Han har alla egenskaper som krävs. Sedan har vi Ebert, Näkyvä och (Rasmus) Rissanen. Det är fyra toppbackar i ligan, tycker jag.


Topp sex är det ett rimligt mål till att börja med?


– Det är klart att på nåt sätt vill man hela tiden ta steg. Det var ett mål vi hade ifjol att bli bättre än året innan och det blev vi. Sedan var vi och nuddade lite högre upp i tabellen, men orkade inte riktigt hela racet igenom, säger Niklas Eriksson.


– Det ska vara målet i år att hålla en jämnare nivå hela säsongen. Försöka förbättra åttondeplaceringen. Det tycker jag är ett rimligt mål. Sedan kan saker hända åt både det ena och det andra hållet. Att börja tro och hoppas att man bara ska kunna ligga uppe i toppen, så enkelt är det inte. Utan man måste hela tiden göra bra saker varje dag. Det tycker jag var en av anledningarna till att vi gjorde en bra säsong ifjol, det var att vi hade en bra träningskultur, som jag tycker vi har satt. Där var (Niklas) Sundblad med och bidrog med bra saker, att det blev en seriös inställning till träning. Det tycker jag vi har byggt vidare på.


Men man siktar inte på topp sju – utan topp sex och en direktplats till kvartsfinal...?


– Ska man bli bättre än förra året då vi slutade åtta, och var en poäng efter sjundelaget, så kan man ta någon placering till och sikta mot en sjätteplats är det inte omöjligt tycker jag. Men det kommer att krävas mycket av oss om vi ska nå det.


Niklas Eriksson är medveten om att toppen av SHL blir enormt konkurrenskraftig den här säsongen eftersom många av de förväntade topplagen har lyft in stjärnspelare under sommaren.


– De sista spelarna som kommer in förstärker verkligen lagen. Jag har stor respekt för SHL i år och känner att många lag kommer att bli bättre. Ska vi nå en bättre placering än i fjol måste vi göra bra saker varje dag. Helt klart, säger Örebros huvudtränare.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)