NHL-svepet: Nashvilles svenskar visade vägen

I natt bjöd både Calle Järnkrok och Viktor Arvidsson på varsin strut när Nashville såg till att utjämna matchserien mot Arizona.
Samtidigt blev New York Rangers första lag att elimineras från årets slutspel.

PRELIMINÄRRUNDAN

New York Islanders – Florida Panthers 4–2 (Islanders leder 2–0 i matcher)

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Panthers har en rejäl uppförsbacke framöver. När Aleksander Barkov smällde in ett stenhård 2–1 fanns nog viss hopp om att kunna utjämna matchserien mot Islanders, men det ljuset slockande ganska snart.

Inte långt därefter hade Ryan Pulock kvitterat för hemmalaget och innan matchen var slut skulle Jordan Eberle säga sitt. Vilket han även gjorde, med två baljor att tillgodoräkna i matchprotokollet.

Med det var matchen mer eller mindre avgjord och om Florida ska hålla serien vid liv krävs en seger i nästa möte som äger rum redan imorgon. Annars är det tack och hej för pantrarnas drömmar om att vinna cupen i år.

Arizona–Nashville 2–4 (1–1 i matcher)
Svenskarna: Nashville: Calle Järnkrok (1 mål), Viktor Arvidsson (1 mål), Mattias Ekholm (1 ass) Arizona: Ingen svensk noterades för poäng

Filip Forsberg blev tvåmålsskytt i den första matchen mellan lagen men det hjälpte inte utan Arizona tog ledningen i matchserien. I det andra mötet fortsatte svenskarna att producera poäng för Nashville och nu är matchserien utjämnad. Mattias Ekholm var med i förarbetet till Nick Boninos ledningsmål i första perioden.

I mellanakten ökade Calle Järnkrok på till 3–0 för Predators och i tredje perioden punkterade Viktor Arvidsson matchen med ett rungande slagskott från högerkanten i spel fem mot fyra. Arizona reducerade till 1–4 och 2–4 men Nashvilles seger var aldrig hotad i slutskedet i av matchen.

Toronto Maple Leafs – Columbus Blue Jackets 3–0 (1–1 i matcher)
Svenskarna: Toronto: William Nylander (1 ass) Columbus: Ingen svensk noterades för poäng

Om Columbus och John Tortorella vann coachningsmatchen i lagens första möte får man nog ge nattens batalj till Toronto och Sheldon Keefe. Leafs kom ut på isen som skjutna ur en kanon och satte stenhårt press på Joonas Korpisalo med en gång.

Och Korpisalo höll förvisso ut länge men halvvägs genom andra fick hemmalaget till sist håll på honom via Auston Matthews klubba. Och i tredje fick Leafs ytterligare efterlängtad utdelning, först genom John Tavares (med assist från William Nylander) och slutligen även från Morgan Rielly i öppen bur.

Men allt var inte en dans på rosor för Toronto. Med mindre än två minuter kvar av matchen gick backen Jake Muzzin i isen efter en kollision och blev liggande. Muzzin fick bäras ut på bår och köras till sjukhus men enligt klubben ska han vara kontaktbar och kunna röra hela kroppen.

Winnipeg Jets – Calgary Flames 2–6 (Calgary leder 2–1 i matcher)

Svenskarna: Winnipeg: Ingen svensk noterades för poäng Calgary: Mikael Backlund (1 mål, 1 ass), Elias Lindholm (1 mål, 1 ass), Erik Gustafsson (1 ass)

Jets orkade inte upprepa senaste matchens nästan bragdartade insats mot Calgary, utan fick se Flames koppla greppet om matchserien i natt. Och det var onekligen Calgarys svenskar som höll flamman vid liv.

Winnipeg tog förvisso ledningen men en kvick replik av Elias Lindholm (framspelad av Erik Gustafsson) innebar att matchen snabbt var utjämnad. Och i andra tog bortalaget greppet om matchen när Mikael Backlund stänkte in 2–1 helt ren framför mål.

Bara minuter senare kom även 3–1 efter att Lindholm spelat fram Sean Monahan, och efter en snabb reducering av Andrew Copp, såg även Backlund till att noteras för en assist när han passade fram till Matthew Tkachuks 4–2.

I den tredje hade Jets inte så mycket att komma med och med mål från Milan Lucic och Johnny Gaudreau gav Flames sig själva ett utmärkt läge att ta hem serien redan i nästa match.

New York Rangers – Carolina Hurricanes 1–4 (Carolina vidare med 3–0 i matcher)

För första gången på över 14 år bänkades Henrik Lundqvist i ett slutspel. Men inte heller ersättaren Igor Sjestiorkin lyckades hålla Carolinas spjutspetsar stången.

Trots ett ledningsmål signerat Chris Kreider vände Hurricanes på steken helt och såg till att ta hem matchserien, tack vare bland annat två mål av finska storstjärnan Sebastian Aho.

Därmed är Rangers nu ute ur slutspelet och Lundqvist vara eller icke-vara kommer onekligen vara en följetong på Manhattan inför nästa säsong.

Vancouver Canucks – Minnesota Wild 4–3 (1
–1 i matcher)
Svenskarna: Vancouver: Elias Pettersson (1 ass), Alexander Edler (1 ass), Jacob Markström (91,2 i räddningsprocent. Stoppade 31 av 34 puckar. 59:50 i istid)

Elias Pettersson fick i natt inkassera både sin första slutspelspoäng och dessutom sin första slutspelsseger. Efter att ha förlorat premiärmötet med Wild reste sig Canucks med besked och gav ordentligt svar på tal.

Knappt en halvminut in i matchen hade Tanner Pearson grejat 1–0 och det ungdomliga Vancouver lät sig knappast nedslås av att Minnesota innan perioden var slutade hade kvitterat i boxplay. För i andra var det nya tag och Pettersson visade högsta klass.

Först skymde han Alex Stalock mellan Minnesota-stolparna när J.T. Miller dundrade in 2–1 och bara minuter senare var han framför mål och bökade fram en assist på Brock Boesers 3–1.

Bo Horvat utökade till 4–1 i tredje innan Kevin Fiala tröstmålade dubbelt upp för Minnesota och fastställde slutresultatet 4–3. Därmed är matchserien utjämnad inför nästa möte på torsdag.