HockeyNews
PLUS

Poängstark i ettan – nu vill forwarden slå igenom i allsvenskan: "Mognat"

(14516) Oscar Öhman
Niclas Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 11 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Han fick lämna moderklubben Modo efter 66 allsvenska matcher.
Efter en omstart i Hockeyettan är nu Oscar Öhman tillbaka i allsvenskan, för att ta en stor roll hos Kristianstad.
– Jag har två år till på nacken med seniorspel så jag känner mig mer redo, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Kristianstad slet på under sin debutsäsong i allsvenskan och även om man slutade på kvalplats så fick man ändå se det allsvenska kontraktet säkrat på grund av världsläget som gjorde att resten av säsongen ställdes in och att det sedan beslutades om att inga upp- eller nedflyttningar skulle göras.

Till nästa säsong har man nu tagit in flera unga, hungriga spelare.

Säsongslånet Calle Clang är född 2002, Lucas Edmonds och tvillingarna Wahlgren, Joel och Max, är födda 2001 och Adam Falk är född år född under millenniets första år. I sammanhanget är den senaste värvningen, Oscar Öhman, född 1997, gammal i gemet och tar plats som lagets näst äldsta nyförvärv bakom Acke Ringström som har hunnit stämpla in på 29 år i livet.

Och han har koll på sina nya lagkamrater och känner att han kan ta en ledande roll för att stötta de yngre spelarna.

– Jag siktar på att ta en bra roll i laget, jag är ju ung men känner mig lite rutinerad i det lag vi kommer ha så jag hoppas att jag kan ta en stor roll i laget. Jag hoppas att jag ska ta ytterligare kliv i min utveckling. Jag kände att jag utvecklades hela tiden i Troja och i Kristianstad tror jag att jag kan göra just det, säger Öhman till HockeyNews.se.

Hur länge hade Kristianstad funnits med i bilden innan du skrev på?

– Vi har haft kontakt sedan säsongen tog slut egentligen så det känns skönt att det är klart. Jag kände nästan direkt att de var ett bra alternativ så vi jobbade inte så mycket med andra klubbar, det var några division 1-klubbar som jag hade lite kontakt med men kände att jag måste ta chansen i allsvenskan nu när jag gjort det bra i ettan. 

LÄS MER: Målvaktslöftet om draften och tuffa konkurrensen i landslaget: "Smickrande"

Öhman tog stora kliv framåt under tiden i Troja. Foto: Fredrik Sten/ Swe Press Photo

Till Kristianstad kommer Öhman efter två produktiva säsonger i Troja-Ljungby, där han först var utlånad från Modo innan han tog steget över på permanent basis.

Under sin första säsong blev det 30 poäng på 40 matcher, något han sedan följde upp med att göra 41 poäng på samma antal matcher förra säsongen innan han stod för sju poäng på sex kvalmatcher.

– Jag känner att jag har haft en bra roll i Troja där jag vuxit både som spelare och person där jag mognat väldigt mycket. Jag har blivit bättre på alla plan så jag kände att det var dags att ta steget. Det var liknande ändå. Första året var det mer att man körde på bara men andra året kände jag att jag ska leverera. Det var inte en press men jag kände att jag skulle prestera och det gjorde jag, säger Öhman.

LÄS MER:
 Gath om lärdomarna – och lagbygget: "Vi behöver få in lite mer rutin" 

Öhman har redan 64 matcher i allsvenskan med moderklubben Modo på sitt konto från säsongerna 16–17 och 17–18.

Första säsongen var han med som pigg junior med säsong två var hans första som senior och då blev det bara 20 matcher samtidigt som han fick se sig utlånad till Hockeyettanklubbarna Örnsköldsvik och Piteå.

När han nu återvänder till ligan känner han sig vara bättre rustad för spel i landets näst högsta serie, mycket efter att han utvecklat sitt spel under säsongerna i Troja.

– Absolut. Jag har två år till på nacken med seniorspel så jag känner mig mer redo, säger han och fortsätter:

– Det är mest spelet med puck jag tycker att jag utvecklat. Under åren i allsvenskan blev det inte så mycket av den varan utan det var mest att man skulle ligga rätt och så, men nu tycker jag att jag utvecklat spelet med puck och tagit ett stort ansvar där.

Foto: Oscar Öhman gjorde 64 matcher i allsvenskan för Modo. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Öhman kommer från en riktig hockeyfamilj där pappa Jens har över 170 SHL-matcher för Modo och Björklöven, farbror Stefan många år i den finska högstaligan, två SM-silver och spel i SHL med Modo.

Den två år äldre brorsan Victor fick likt Oscar tidigt chansen i Modos A-lag och återvände efter spel i Oskarshamn och Västervik till klubben, utan att riktigt slå igenom och spelar nu i norska ligan.

Oscar hoppas nu att karriärvalen de båda gjort ska leda till genombrottet på till att börja med allsvensk nivå en dag i framtiden.

– Vi pratar hela tiden om vad som är rätt just nu för varandra. Vi bollar med varandra och vi fokuserar just nu mycket på att ha kul. Vi känner båda att vi inte riktigt slagit än i allsvenskan och då prövade Victor Norge och jag provade att starta om i ettan, så vi tog lite olika vägar men vi båda hoppas att det ska bli bra vägar, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)