HockeyNews
PLUS

CHL-vinnaren om att starta om i allsvenskan och hjälpa unga spelare framåt

(14496) Vita Hästen-Jokinen
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 7 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Jaakko Jokinen har vunnit CHL och varit en del av finska topplaget JYP under många år.
Nu kommer han till Vita Hästen för att hjälpa de unga backtalangerna utvecklas – men även utveckla sig själv.
– Jag tycker det ska bli kul. I mina ögon är jag en spelare som kan dela med mig av tips till de yngre backarna, framför allt i det defensiva arbetet, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Lagbygget i Himmelstalundshallen består just nu, officiellt, av sex spelare.

Två målvakter, tre backar och lika många forwards har presenterats av klubben där det senaste nyförvärvet heter Jaakko Jokinen och ansluter närmast från elva år inom JYP:s organisation.

I Jyväskylä har det blivit 114 matcher i högstaligan samt 19 i CHL för backen som nu skrivit på för en säsong i Vita Hästen.

– Jag är förväntansfull, det blir något nytt för mig. När jag var 16 flyttade jag 60 kilometer från Jämsä till Jyväskylä och det var ett stort steg i min karriär då jag började spela för JYP:s juniorer. Sedan dess har jag varit kvar i elva år och nu känner jag att det är dags att flytta till Sverige och ta nästa steg i min karriär, säger Jokinen till HockeyNews.se.

Under sommaren har Jokinen för det mesta tränat på egen hand, men även varit på is ett par gånger i veckan tillsammans med ett gäng andra spelare som har koppling till JYP och Jyväskylä.

Och just att vara på is är något han värdesätter högt.

De senaste säsongerna har varit skadefyllda för backen som endast spelade 21 matcher förra säsongen och lika många säsongen innan det för att för fyra säsonger sedan bara spela 18 matcher under vad som kulle vara hans första riktiga år i Liiga-laget.

– Jag har bara haft en bra säsong utan skador. Jag bröt vristen mitt första år och har haft en underkroppsskada och så förra året bröt jag armen. Den gick av helt i en träningsmatch och jag var borta tills oktober och sedan spelade jag 15 matcher innan jag bröt den igen då det inte läkt korrekt. Då stoppade de in lite metall i den och jag kämpade mig tillbaka och hann spela två matcher innan säsongen tog slut, säger han och fortsätter:

– När jag bröt den andra gången sa de att jag inte skulle kunna spela mer den säsongen, men jag lyckades komma tillbaka och spelade sista matchen i grundserien mot HIFK och var redo för slutspelet, men något slutspel blev det inte.

Jokinen i duell med Elias Pettersson under CHL-finalen 2018. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Med en läkt kropp hoppas han nu kunna sätta fart på karriären igen, genom spel i Hockeyallsvenskan med Vita Hästen.

Valet att flytta utomlands och lämna JYP efter elva år var inte helt givet, men han var heller inte oäven för det och hoppade snabbt på erbjudandet från det allsvenska laget när det väl kom.

– Jag var öppen för det mesta och när min agent frågade om jag var sugen på att flytt utomlands så sa jag att jag kan göra det om jag får en bra roll i en bra liga. Min agent pratade med Jussi (Salo) som sa att jag kommer få en stor roll i Vita Hästen där jag får spela många minuter, även om jag såklart måste spela bra och visa att jag förtjänar det. Det här blir en nystart för mig, säger Jokinen.

Efter att ha spelat i ett ligasystem där det inte går att åka ur högstaserien eller gå upp från andradivisionen på sportsliga grunder ser han fram emot spel i Sverige.

– Att ligan är öppen, där man kan gå upp och åka ur, är roligt. Den finska ligan är stängd och det är tråkigt för spelarna och för fansen, så jag tycker att det är ett bra upplägg. Sedan vet jag att det är en skridskostark liga så jag kommer behöva utveckla min skridskoåkning, och det är bra för min karriär, säger Jokinen.

LÄS MER: Succéspelarna har lämnat – så bygger Vita Hästen om: "Minst lika bra"

Vita Hästens backsida består just nu av 26-årige Jokinen, 18-årige Albert Lyckåsen samt 20-årige Jakob Stöffling. De två senare kommer direkt från spel i juniorhockeyn.

Tony Zabel har tidigare pratat om att de yngre spelarna måste ha några mer rutinerade pjäser att luta sig mot när de tar steget in i seniorhockeyn på allvar.

Och en roll som stöttepelare och bollplank tar Jokinen gärna.

– Jag tycker det ska bli kul. I mina ögon är jag en spelare som kan dela med mig av tips till de yngre backarna, framför allt i det defensiva arbetet. Nästan alla de unga backarna som kommer upp inom hockeyn vill vara offensiva spelare så vi behöver någon som en eller två som är lite mer defensiva som kan hjälpa våra yngre killar. Samtidigt så kan de hjälpa mig med det offensiva spelet, så vi kan lära oss av varandra, säger han.

Vad kan du säga om dig själv som spelare?

– Jag är duktig i egen zon, framför mål och längs sargerna. Jag har försökt utveckla mina offensiva skickligheter för att bli mer allround och jag hoppas kunna ta ytterligare steg i Vita Hästen. Men mitt huvudmål när jag är på isen är att förhindra motståndarna från att göra mål.

Även om han tillhört JYP under nästan hela sin karriär blir det inte första gången han spelare ishockey i Sverige.

2018 vann han Champions Hockey League med klubben, där de besegrade Växjö i finalen – i Växjö.

– Vi spelade finalen i Växjö i Sverige och såg hur bra fansen var i svensk hockey. Det var en av anledningarna till att jag ville till Sverige också. Kulturen är lite annorlunda än i Finland där man inte har samma tryck på läktarna. Många ser CHL som en träningsturnering men jag gillar det då man får chansen att möta spelare från andra länder och man kan lära sig nya saker utav det, säger han.

LÄS MER: Offensive backlöftet om flytten till rivalen: "Vill möta seniorspelare"

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)