HockeyNews
PLUS

Johan "Honken" Holmqvists målvaktsskola: "Tre långa killar och en läromästare"

(14495) Johan Holmqvist
Henrik Sjöberg / HockeyNews.se

Publicerad: 7 juli 2020

GÄVLE. Johan Holmqvist vann SM-guld i Brynäs och VM-guld med Tre Kronor.

I dag beskrivs han som ”läromästaren” som förändrade sin spelstil och förlängde karriären med 5-6 år.

Jacob Markström, Anders Lindbäck och Jonas Johansson ingår i träningsgruppen som tagit form sedan 42-åringen la plocken på hyllan för två år sedan.

– Det kan finnas något härligare runt hörnet men då lär vi våga gå där. Och jag vet av erfarenhet att det kan vara extremt läskigt, säger Holmqvist till HockeyNews.se.

Presenteras av:

UNIBET 

IQ Fuel makes you better, for real! 


Johan “Honken” Holmqvist är den mest framgångsrike målvakten från Gävle.

42-åringen kan se tillbaka på en lång karriär med sex år i Nordamerika, två SM-guld i Brynäs och ett VM-guld med Tre Kronor.

I dag sprider han sin kunskap vidare.

– Jag höll på så många år själv och har varit nyfiken på att testa nya saker. Jag kunde förlänga min karriär med 5-6 år, säger Holmqvist.

Lindbäck, Johansson och Markström. Foto: Henrik Sjöberg

Det är också en av anledningarna till att ”Honken” idag hamnat på det här spåret.

– Det ligger bakom väldigt mycket tror jag. Alla är unika individer med olika förutsättningar och det är häftigt om man kan få hjälpa någon annan att nå sina drömmar eller fortsätta utvecklas, säger ”Honken”.

Men att våga testa nya saker är kanske inte så enkelt som det låter för en målvakt på utsatt position.

– Jag önskar att jag var mer nyfiken tidigare i min karriär. Det kan finnas något härligare runt hörnet men då lär man våga gå där. Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara fruktansvärt läskigt. Men när jag hoppade utanför komfortzonen började saker hända.

Sommarens första ispass i Uppsala. Foto: Henrik Sjöberg

Holmqvist och Anders Lindbäck började träna tillsammans. Det blev naturligt att Jacob Markström – Lindbäcks barndomsvän – hoppade på och idag är även Jonas Johansson en del av träningsgruppen.

– Jag minns att man cyklade till Gavlerinken och stod bakom ”Honkens” mål och kollade på träningarna och såg honom vinna. Det är skönt att få vara lite starstruck varje gång man kommer till träningarna. Johan är en fantastisk person på alla sätt och vis, så varm och grym på alla sätt.

Sedan NHL-säsongen pausades har Jacob Markström tränat i Gävle och förberett sig på slutspelet som nu kommer allt närmare i Nordamerika.

– Det är väldigt nyttigt för mig att utnyttja det som Johan har varit med om. Han var varit i NHL och AHL och gått samma väg som mig så det är oerhört nyttigt, säger Markström.

"Honken" har två SM-guld med Brynäs. Foto: Bildbyrån

42-årige Holmqvist har rutin så det räcker och blir över.

Händer det att du tittar tillbaka på din karriär, Johan?

– Inte så ofta faktiskt. Det har hänt på senare år att man stannat upp lite. Men jag var ganska bra på det sista åren när jag spelade. Att uppskatta varför jag står i mål och spelar hockey.

Höjdpunkter på meritlistan finns det som sagt gott om.

– Självklart när man fått vara med och vinna. SM-guld med Brynäs och VM-guld med Tre Kronor slår högt. Och min första NHL-match var häftig att uppleva.

Se hela inslaget i spelaren.

•••

SE OCKSÅ: Hemma hos William Karlsson i Las Vegas


•••

Riktigt bra! Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS