HockeyNews
PLUS

LISTA: Så är tränarläget i Hockeyettan inför nya säsongen

(14489) kollage måndag
Montage/Bildbyrån/Malungs/Anders Erkgärds

Publicerad: 6 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Vi vet inte när säsongen 2020/2021 drar i gång – men det vi vet är att lagen sportsligt förbereder sig för fullt. HockeyNews reporter Daniel Grozdanovski går igenom vad som hittills har hänt på tränarfronten i Hockeyettan, så här i slutdelen av silly season-säsongen. 

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

HOCKEYETTAN NORRA


Östersund: Jo, visst blev det en fortsättning för profilen Kjell-Åke Andersson. Därmed går 48-åringen in på tredje raka säsong som huvudtränare i klubben.

Piteå: Var på jakt efter nytt blod efter Anders Johansson som tackade för sig efter den här säsongen. Och nytt blod fick man när 37-årige Andreas Karlsson hämtades in från Skellefteås organisation. Karlsson kommer senast från sju raka säsonger som huvudtränare för Skellefteås J18-lag.

Teg: Patrik Rainersson fick lämna en bit in på säsongen. Mattias Lund tog över som headcoach och tog laget till playoff-spel. Men det blir ingen fortsättning för Lund i Teg. Nyligen blev det klart att Andreas Högosta, senast i division 2-klubben Grästorp, är den som ska leda klubben in i framtiden. 


Andreas Högosta är ny tränare hos Teg. Foto: Privat

Boden: Petter Nilsson, som hade huvudansvaret i slutet av fjolårets säsong, återgår till att ha ett övergripande ansvar för juniorverksamheten i klubben. Klubben fick både nej både här och där i jakten på ny tränare, och det hela slutade med att nygamle Robert Nordberg tog över skutan igen. Nordberg var med och förde klubben till Hockeyettan (2016/2017) och till kvalserien till Hockeyallsvenskan (2018/2019).

Kiruna IF: Efter tre år som huvudtränare lämnade Robert Lahti sin roll i klubben. Kommande säsong är Lahti assisterande tränare i Björklöven. Vem som tränar Kiruna IF kommande säsong? Nygamle Sergei Zhukov.

Kiruna AIF: Succécoachen Christer Dreberg kör vidare med sitt Kiruna AIF. Det blir fjärde raka säsongen i AIF för Dreberg.

Kalix: Kalixprofilen Petter Kristoffersson ställer sig utanför båset framöver. Ny tränare i klubben är Michael Lindgren.

Örnsköldsvik: Lennart Hermansson fortsätter som tränare i klubben.

Vännäs: I slutet av januari tog tidigare Björklöven-ikonen Jesper Jäger över som huvudtränare i klubben efter att Mattias Näverlind fått lämna. Det är även Jäger som ska få fart på klubben igen.

SK Lejon: Tobias Carlsson, som har basat över Lejon i många år fortsätter som huvudtränare.

Sundsvall (nykomling): Sundsvall har inte gjort klart med tränare för comebacksäsongen i Hockeyettan. Är nära att göra klart med ny tränare efter Björn Forsgrens tid i klubben. Kan bli klart i veckan.

HOCKEYETTAN VÄSTRA

Borlänge: Stefan Gustafsson, som gjorde ett fint jobb med Borlänge i fjol, får fortsatt förtroende som huvudtränare. Gustafsson skrev nyligen på ett nytt treårskontrakt.

Eskilstuna Linden: 
Förra säsongen var succéartad för nykomlingen och sedan en tid står det klart att tränarduon Joakim Lundholm och Jonas Gustafsson fortsätter.

Forshaga: Efter en tung höst fick Per Lundell sparken. Tidigare Borlängetränaren Dennis Hall för ett bra tag sedan blev det klart att samarbetet fortsätter även över kommande säsong.

Grums: Erik Koskela, som förra säsongen förde Grums till Allettan Södra, fortsätter som huvudtränare i klubben.

Kumla: Klubben meddelade tidigt i mars att tränarduon Erik Planeby (huvudtränare) och Petter Larsen (assisterande tränare) kör vidare. 

Köping: Efter två säsonger som huvudtränare för Köping så är det klart att Patrik Fagerlund lämnar klubben. Ersättare blir Henrik Sahlin, som förra säsongen var tränare i division 2-klubben Ulricehamn.

Lindlöven: Inga konstigheter här, Jonas Dufåker blir kvar i Lindlöven.

Malung: I mitten av mars kommunicerade klubben ut att Göran Tärnlund inte skulle få fortsatt förtroende efter en skral start på kvalspelet. Nu slutade ju det på det sättet att inget lag lag varken åkte upp eller ner i seriesystemet, vilket innebar att Malung fortsatt har Hockeyettan-status. Per Lundell, som fick sparken i Forshaga i fjol, tränar Malung den kommande säsongen.


Förre Leksandsspelaren Per Lundell coachar Malung framöver. Foto/Montage: Bildbyrån/Malungs IF/Anders Erkgärds


Mariestad: Andreas Appelgren hade ett 1+1-årskontrakt med Mariestad och kommer att nyttja optionsåret i klubben.

Nyköping: Profilen Fredrik Mälberg fick sparken i december, Owe Holmberg ledde laget under resterande del av säsongen och lyckades föra Nyköping till playoff-spel. Framöver blir det nygamle Lenny Eriksson som kommer att styra kosan i Nyköping.

Skövde: I mitten av april blev det officiellt att nygamle Fredrik Ljunggren axlar huvudansvaret efter Johan Hellström, som nästa säsong återfinns i Borås i Hockeyettan Södra.

Surahammar: Förre NHL-proffset och Västeråsikonen Patrik Juhlin tog över när Conny Grundström och Daniel Carlsson lämnade Surahammar i vintras. Det är också Juhlin som kommer att leda "Sura" in i framtiden.

HOCKEYETTAN ÖSTRA


Enköping: Johan Jonsson fick lämna efter uteblivna resultat förra säsongen. Assisterande Tobias Holm Karlberg tog över rodret och tanken var att han skulle fortsätta som tränare i klubben, men så blir det inte. Holm Karlberg har valt att satsa på den civila karriären. Ny tränare i Enköping blev i stället Patrik Fagerlund, som senast coachade Köping.

Hammarby: Även i Bajen fick en tränare sparken under förra säsongen. Efter en fiaskobetonad höst var det slutcoachat för Tommy Latva. Klubbens dåvarande sportchef Benny Rönnelöw, tog över som tränare. Inför kvalserien, som aldrig slutfördes på grund av coronapandemin, blev Magnus Kullerback huvudtränare. Inför nästa säsong har man rekryterat unge och lovande tränaren Filip Algeman, som förra säsongen var tränare i Södertäljes J18-lag.

Hanviken: Mikael Erdtman fortsätter som huvudtränare, vilket innebär att han går på sin andra säsong som headcoach i klubben.

Huddinge: I mitten av april blev det klart att klubbens J20-tränare Peter Nylander ska leda Huddinges A-lag in i framtiden. Mikael Österblom hade ett år kvar på sitt kontrakt med Huddinge, men valde att bryta det och är nu klar för Vallentuna.


Peter Nylander styr skeppet i Huddinge från och med den kommande säsongen. Foto: Bildbyrån

Hudiksvall: Inga konstigheter i Hudiksvall. Tränarprofilen Per Ljusteräng – som tidigare i år förde klubben till playoff 3 när coronaviruset slog till och stoppade säsongen – skrev inför säsongen 2019/2020 på ett tvåårskontrakt med Hudiksvall och kommer att fullfölja det.

Vallentuna: Visserligen blev det inget playoff-spel för Vallentuna, men laget tog sig succéartat till Allettan Norra. Men efter två raka säsonger som huvudtränare har Charlie Thermaenius valt att inte fortsätta i Vallentuna. Ersättaren heter Mikael Österblom och var i fjol tränare i Huddinge.

Segeltorp: Joakim Gustafsson kör vidare som huvudtränare i "Torpet".

Strömsbro: 
För tio dagar sedan meddelade Strömsbro att Thomas Engman, som hade varit tränare i klubben i fyra säsonger i rad och fört "Rallabo" från division 3 till Hockeyettan, valt att tacka för sig. Ny tränare blir förre spelarprofilen (blandat i Brynäs) Mikael Lindholm, som i fjol var assisterande tränare i Strömsbro.

Sollentuna: Efter två år som headcoach lämnar Carl-Johan Klint tränarjobbet, men kommer att vara kvar i klubben i en annan roll. L-G Jansson son, Magnus Jansson, kommer att träna Sollentuna den kommande säsongen.

Visby/Roma: Tränarlegendaren Hans "Säcken" Särkijärvi har två år kvar på sitt treårskontrakt med klubben från Gotland.

Väsby: Han fick aldrig chansen att coacha laget i kvalserien mot Hockeyallsvenskan den här våren, men Väsbys resa i Hockeyettan fortsätter med 31-årige Viktor Tuurala.

Wings: Mattias Valente fortsätter som huvudtränare i Wings. Det blir tredje raka säsongen i Wings för Valente.

HOCKEYETTAN SÖDRA


Borås: Efter Janne Ericson kaosartade höst var det Petri Mylläri som avslutade säsongen som huvudtränare i Borås. Klubben var i negativt kvalspel när säsongen abrupt tog slog. Nu gör Borås en nystart med Johan Hellström, som senast kommer från Skövde.

Halmstad: Inga förändringar här. Succétränaren Fredrik Johansson har förlängt sitt kontrakt och går in på sin femte raka säsong i klubben.

Nybro: Rutinerade Mikael Tisell går in på sitt andra kontraktsår med Nybro. 

Kallinge/Ronneby: Unge tränare Emil Ivansson gjorde en helt okej debutsäsong i Kallinge. Får nu chansen att bygga vidare på det han byggde upp i fjol.

Mörrum: Efter fjolårets tränarkaos med Sergei Zhukov, som fick foten på försäsongen och där laget aldrig lyfte med meriterade Peter "Piva" Johansson, så har man valt att satsa nytt på tränarfronten. På söndagseftermiddagen presenterades Thomas Engman som ny tränare för "Goiset". Engman har de senaste åren basat över anrika Strömsbro som han förde från division 3 till Hockeyettan på ett par år.

Vimmerby: Förra hösten var kaosartad för Vimmerby där klubben inte alls träffade rätt med Färjestadsikonen Peter Nordström. I stället kom räddaren i nöden, Phil Horsky, in och tog klubben nästan till kvalserien innan coronapandemin satte stopp fortsatt spel. Efter säsongen ryktades Horsky till större klubbar i Sverige, men till slut kritade österrikaren på ett nytt kontrakt med Vimmerby. 

Tyringe: 
Nygamle tränaren Magnus Rahm kom tillbaka till Tyringe i januari efter att Joakim Andersson lämnat. Rahm fick smak på tränarlivet igen och har skrivit på nytt kontrakt med Tyringe.


Kan Magnus Rahm få ordning på Tyringe igen? Foto: Bildbyrån


Kalmar: Lenny Eriksson och Kalmar var oense om en del saker och skiljdes åt en bit in på höstsäsongen i fjol. Assisterande tränaren Andreas Holfelt tog över och det är samme man som tränar Kalmar den kommande säsongen.

Troja/Ljungby: Roger Forsberg förlängde i december sitt kontrakt med Troja/Ljungby över säsongerna 2020/2021 och 2021/2022.

Tranås: Efter två framgångsrika säsonger (förra säsongen lite upp och ner) i Tranås så plockade allsvenska BIK Karlskoga in tränaren Karl Helmersson. Hans ersättare i Tranås blir Niclas Högberg, som senast kommer från Hanhals. 

Hanhals: Niclas Högberg har lämnat för Tranås. Förre Boråstränaren Janne Ericson tränar Hanhals kommande säsong.

HC Dalen: HV71-legendaren Per Gustafsson har kontrakt med Dalen över kommande säsong.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)