HockeyNews
PLUS

Så ska NHL säkra hälsan för lagen under slutspelet – nytt kollektivavtal är nära

(14483) Connor McDavid
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 juli 2020

FacebookXWhatsApp

NHL och spelarfacket NHLPA är nära att spika upplägget för både Stanley Cup-slutspelet och ett kollektivavtal till och med säsongen 2025–26.
Massiva dagliga tester och strikta säkerhetsregler – där spelarna inte får träffa sina familjer förrän i slutet av september – är delar av det 40 sidor långa dokumentet som tagits fram.

Långa diskussioner om hur det kommande slutspelet ska kunna säkras har pågått mellan ligan och spelarfacket. Hittills har ligan inlett fas ett och två av uppstartsprocessen och nu har ett 40-sidigt dokument under namnet "Return to play protocol" om hur fas tre och fyra, som styr förfarandet för träningslägren och själva slutspelet tagits fram.

Ligan och spelarfacket kommit överens om ett preliminärt upplägg för hur fas tre och fyra av uppstartsprocessen ska genomföras, samtidigt som man närmar sig en förlängning av kollektivavtalet rapporterar bland annat TSN. Förslaget ska nu godkännas på ”Board of Governors-möte”

Men det är inte någon kort handbok som tagits fram inför de två sista faserna av NHL:s uppstart, dokumentet ska vara på hela 40 sidor.

Där kan man bland annat läsa att lagen max får ta med sig 52 personer, inklusive spelare, ledare och ägare, in i "bubblan" i hubstäderna. Väl där kommer inte bara personer runt lagen att testas utan även hotellpersonal och busschaufförer att testas och enligt TSN kommer detta innebära att ligan kommer genomföra uppemot 2 000 tester dagligen enligt TSN:s Frank Servalli.

Om en person testats positivt kommer denne att omgående isoleras och sedan testats igen. Skulle även test två vara positivt isoleras personen i 24 timmar för att sedan testas igen, och kommer inte att släppas ut förrän denne har lämnat minst två negativa tester i rad. Samtidigt är det obligatoriskt för alla att bära ansiktsmask under tiden i bubblan, förutom för tränarna under slutspelsmatcherna.

Varje enskild spelare har möjligheten att meddela att de inte vill spela under rådande omständigheter, och kommer inte att straffas om de väljer att göra så, men måste göra så senast 13 juli vilket är datumet då träningslägren sägs starta. Klubbarna ska sedan installera sig i Toronto eller Edmonton vid 26 juli medan det sägs att matcherna ska kunna starta 1 augusti och Stanley Cup beräknas dela ut under första veckan i oktober om allt går enligt planerna.

LÄS MER: Uppgifter: Här är datumet då pucken kan släppas i NHL

William Nylander och hans Toronto får spela på hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Om något lag skulle bryta mot säkerhetsskrifterna riskerar de stränga straff, vilket även gäller för spelare. En spelare som bryter mot säkerhetsföreskrifterna kan komma att sparkas ut ur "bubblan" och får därmed inte spela mer.

Lagen kommer att bo på isolerade hotell utan möjlighet till fysisk kontakt med omvärlden och spelarnas familjer är förbjudna att besöka bubblan förrän det är dags för konferensfinaler. NHL-klubbarna kommer dock att ha personal på plats i deras hemstäder för att kunna hjälpa spelarnas familjer i vardagen med olika sysslor.

Det nya kollektivavtalet ska alltså enligt uppgifter färdigställas enligt kort och kommer att sträcka sig till och med säsongen 2025–26. Enligt TSN:s Bob McKenzie ska parterna vara överens på nästan alla punkter, däribland att spelarna kommer att tillåtas att deltaga i OS både 2022 och 2026 i Peking respektive Milano, om NHL och det Internationella ishockeyförbundet kommer överens. 

Gällande NHL-draften kommer den att hållas i mitten av oktober medan free agency öppnar 1 november, samtidigt som lönetaket kommer fortsätta vara på 81,5 miljoner dollar fram tills det att ligans omsättning kopplad till hockeyn uppnår 4,8 miljarder dollar, samma nivå som den låg på innan coronapandemin.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)