HockeyNews
PLUS

Nye coachen ska fortsätta Tegs resa mot toppen: "Ska inte backa några steg"

(14479) teg
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 5 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Två succéfyllda säsonger i rad. Nu hoppas nye Teg-tränaren Andreas Högosta på fortsatt framgång för klubben.
– Jag är väldigt inspirerad inför uppgiften, säger 41-åringen till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Som spelare var Andreas Högosta största merit att han var med och spelade upp Nybro i allsvenskan för snart 20 år sedan. 

Det blev en säsong i Hockeyallsvenskan, men annars så spelade den oömme backen mestadels i division 2 och Hockeyettan. 

De senaste två säsongerna har Högosta coachat Grästorp i division 2 – nu väntar en utmaning i Hockeyettan. I fredags presenterades Andreas Högosta som ny tränare i Teg.

Lilla Teg har tagit sig playoff-spel två säsonger i rad. Förra säsonger tog man sig succéartat till Allettan och var under hösten inte långt ifrån att vinna grundserien.

Nu ska Högosta, som på långt håll är släkt med den legendariske Tre Kronor-keepern Göran Högosta, ta vidare den positiva energin som finns i klubben. Men någon direkt press känner han inte. Däremot är han väldigt inspirerad inför utmaningen. 

– Det ska bli otroligt roligt. Men det kommer att ställa höga krav på mig och gruppen. Jag är en väldigt krävande tränare och kommer att ge 120 procent för att vi ska nå våra mål. Sedan är jag ingen diktator utan kan även ha glimten i ögat. Mycket går att lösa genom dialog med spelarna, säger Andreas Högosta till HockeyNews.se.

Men det känns som att du kan ryta till i båset?

– Jag är väldigt aktiv i båset och kan vara hetlevrad också, absolut. Men jag kan växla till att vara lugn också. Det är en balansgång det där, säger Högosta. 

Vad är viktigast i ditt ledarskap?

– Att man är otroligt tydlig så att inte spelarna börjar tvivla. Spelarna ska veta hur man ska spela och agera. Och alla spelare ska ha koll på sina roller, vårt spelsätt och spelidé.

På pappret ser Teg ut att bli minst lika bra som i fjol. Visserligen har läkarstuderande skyttekungen Anton Tano lämnat för Boden, men laget har ett starkt målvaktspar där Arvid Stenmark är kvar och där man har värvat in Henrik Edström från Vännäs.

På backsidan är Hudiksvallsbacken William Mann ett intressant förvärv. I offensiven är Elias Edström och och Sebastian Manberg kvar. Två lirare som tillhör toppskiktet i Hockeyettan. 

– På pappret ser det otroligt bra ut. Och vad jag har hört kan det vara någon skön spelare på väg in på back- och forwardssidan, säger Högosta. 

Hur kommer Teg att spela kommande säsong?

– En fartfylld hockey där vi ska vara jobbiga att möta. En vägvinnande hockey där det kommer krävas att vi åker mycket skridskor. Till viss del ska vi spinna vidare på det som tog klubben till Allettan i fjol med vissa justeringar som jag tror mycket på.

Med tanke på de senaste säsongerna – det är bara Allettan som gäller för Teg?

– Frågar du mig, så absolut. Vi ska inte backa några steg och vara bekväma. Vi ska sträva framåt och nå minst lika långt som tidigare säsonger.

Vad har du själv för ambitioner som tränare?

– Någonstans har jag en dröm att kunna nå så långt som möjligt. Antingen på division- eller allsvensk nivå. Division 1 kan jag rätt bra med tanke på min rutin som spelare, men man blir aldrig fullärd. Sedan får tiden utvisa hur långt man tar sig, säger Andreas Högosta. 

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)