HockeyNews
PLUS

Omark om klubbytet, flygångesten i Ryssland och en framtid i Luleå

(13387) Linus Omark/Salavat
(c) photo.khl.ru Svetlana Sadykova

Publicerad: 21 juni 2020

Linus Omark var ytterst nära att hamna i Luleå redan kommande säsong, men valde till slut Genève. För HockeyNews.se ger han sin syn på en framtid i Luleå Hockey och drar samtidigt en lättnadens suck över att nu slippa de långa och många flygresorna i Ryssland:

– Någon panikångestattack och så där har man fått. Det är inte så kul när det händer, om man säger så.

Efter sju säsonger i KHL varav ett år i Moskva och fem år i Ufa har Linus Omark lämnat Ryssland bakom sig.


– Jajemän. Det är tvära kast. Men det känns skönt att börja ett nytt kapitel, säger Omark till HockeyNews.se.


33-årige Linus Omark är poängmässigt den framgångsrikaste svenska spelaren i KHL där han har öst in 353 poäng (106 mål, 247 assist) på 401 matcher.


Omark är också poängbäst i Salavat Julajevs KHL-historia och han har varit en mycket älskad spelare bland fansen för att han har bjudit på sig själv både på och vid sidan av isen.


Nu är han tillbaka i Luleå där han faktiskt har tränat hos Luleå Hockey under försäsongen. Men när laget skulle iväg på en så kallad lagvecka drog han sig undan.


– Jag vill inte vara där och störa, så nu har jag lite inofficiell semester i alla fall, hehe. Vi får se hur länge det blir. Jag kör tre, fyra, fem gånger i veckan och har kört på bra med Luleå. Det kan vara bra med ett litet brejk, säger Omark.


Genom sin personlige tränare Petter Pettersson, som också är Luleås fystränare, gick det smidigt att få fysträna på känd mark.


– Jag kör med honom när jag tränar med Luleå. De har varit schysta att låta mig vara där. Jävligt schyst av dem, säger Omark.


Vad kommer du att sakna med Ryssland och Salavat Julajev?


– Det är väl mycket jag kommer att sakna. Jag har varit i ligan ett bra tag, men framför allt i Ufa i fem år i rad. Spelat matcher där och ”gröna derbyn” (mot Ak Bars Kazan). Sedan pengarna så klart, haha. Det blir inte samma paychecks. Men i det stora hela har det varit fantastiskt roligt att spela hockey där. Viktiga matcher.


Linus Omark byter Ryssland mot Schweiz kommande säsong. Då slipper han de långa flygresorna. Foto: (c) photo.khl.ru Ilnar Tukhbatov.


Omark funderar någon sekund sedan fortsätter han:


– Det är mycket man inte kommer att sakna också. Flygresor. Jag är flygrädd, så jag får ångest. Det är mer fördelar då än negativa saker.


I schweiziska Genève-Servette lär det bli bussresor till bortamatcherna genom det vackra landskapet framöver. En omvälvande skillnad mot att sitta i ett plan 11 000 meter över marken och flänga runt hundratals mil genom Ryssland.


Hur har du fixat att flyga alla gånger eftersom det både är många och långa resor?


– Exakt. Det har gått i vågor ska jag också säga. När jag beslutade det här med Ryssland så är det en familjesak, men det är för mitt välmående också, att jag ska må bättre. Jag har känt att jag inte har mått så här bra på länge nu när jag har varit hemma här. Jag har släppt det där.


Omark fortsätter:


– Det har gått jävligt bra i stunder ska jag säga. Jag har inget problem när planet är lugnt. Det är landning och start som är värst, men sedan är det turbulensen där uppe du vet. Och har man just hört om någon flygkrasch blir det ännu jävligare.


– Jag har ändå tacklat det relativt bra. Men någon panikångestattack och så där har man fått. Det är inte så kul när det händer, om man säger så.


Om han hade velat så hade det funnits en plats för honom i Luleås lag i SHL kommande säsong, men efter ett familjebeslut föll valet på Genève-Servette där han har skrivit ett tvåårskontrakt.


– Det är ingen hemlighet att det hade blivit Luleå om det hade blivit Sverige. Jag var inställd på att åka hem, men så var vi på Spengler Cup (i Davos i mellandagarna) och min fru har en förkärlek till det landet. Det är väldigt vackert och vi hade en väldigt bra tid när vi var där sist. Barnen är små nu så man får passa på när man kan. Hade jag inte varit på Spengler Cup så hade det nog varit Luleå, men nu blev vi förälskade igen, säger Omark.


Han tillägger kvickt:


– Bara när man sitter och åker bussen, det är så fint land. Man mår bra i själen.


Vad vill du få ut av de två åren i Schweiz?


– Jag kommer till ett lag som är på uppgång och det är klart att man vill försöka vinna där. Det är bra spelare. Jag är 33 år nu och jag vill inte vara slut än utan bara köra på. Det är rolig hockey där, det var det sist jag var där, nu vet jag inte om det har ändrats. Men jag ska ha kul och försöka vinna med Genève.


– Jag har träffat deras general manager (Chris) McSorley. De har varit intresserade av mig förut, varje år egentligen, så en sån sak spelar också roll, att de verkligen vill ha en. De har visat bra intresse annars känner jag inte så många där, men det blir säkert kanon, tror Linus Omark.


Han känner Tre Kronor-backen Henrik Tömmernes sedan tidigare.


– Tömmernes har jag spelat med i landslaget och varit på något bröllop med sedan har vi pratat otroligt mycket nu när jag blev klar för dem.


Kommer ni att bo nära varandra?


– Det verkar så. Vi har inte sett lägenheten, men vi har fått en lägenhet och de säger att den är fin i alla fall.


Luleå får tillbaka Linus Klasen den här säsongen efter det att han spelat i sex år i Schweiz. 34-årige Klasens kontrakt går ut om två år då Linus Omark på nytt är tillgänglig för Luleå.


Linus Omark har tränat hos Luleå på försäsongen, men har inte spelat med laget sedan 2014. Om två år hoppas han vara tillbaka. Foto: Bildbyrån.


Och Omark hymlar inte om att han gärna spelar i Luleå om två år.


– Det är väl klart, jag har ett nybyggt hus här i stan och jag älskar Luleå förening, det är mitt lag och det lag jag håller på och alltid har hållit på. Men vi får se. Jag är 35 när det här kontraktet går ut så får vi se om de vill ha mig. Jag kommer spela hockey efter 35 garanterat, så om Luleå vill ha mig fortfarande eller vad som händer återstår att se. Det är väl klart att jag kanske vill spela där igen. Vi får väl se helt enkelt.


Får Luleå första tjing då?


– Om jag har bestämt mig för att komma hem till Sverige har de alltid första tjing. Jag kan bara tänka mig för att spela för dem i Sverige. Men vill de inte ha mig får man titta runt, så är det ju.


Vad kommer du att göra på semestern nu?


– Jag har just köpt en vattenskoter. Det var länge sen jag hade det, så det blir mycket att vara ute på vattnet. Sedan är det att vara med familjen och bara njuta av den svenska sommaren. Vi har haft bra väder ett bra tag här så jag hoppas det håller i sig.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS