HockeyNews
PLUS

Hellre senare SHL-start än publiktomt: "Blir som träningsmatcher"

(14344) Tom Wandell/Djurgården
Bildbyrån

Publicerad: 18 juni 2020

LIDINGÖ. SHL-säsongen är planerad att starta den 19 september, men den kanske blir utan publik på grund av coronapandemin.

Djurgårdscentern Tom Wandell gillade inte alls att spela utan folk på läktarna den 12 mars. Och han vill inte göra det om tre månader heller.

– Det blir som att spela träningsmatcher nästan, att försöka tagga till på det sättet. Nej, publiken gör mycket, säger Wandell till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Tom Wandell, 33, trampar frenetiskt på träningscykeln ute på Bosön på Lidingö utanför Stockholm. När Djurgården samlas för att fysträna tillsammans under tre dagar får han och några till hoppa över de tuffaste löppassen.


Cykla 70 sekunder. Vila 20. Cykla 70. Vila 20. Gång på gång på gång, med nästan maximal puls.


Korsbanden har gjort slut för länge sedan. Axlarna har strulat runt.


Men Wandells kärlek till hockeyn är stark och håller än. För den NHL- och KHL-meriterade centern är det värt att fortsätta slita för att göra det han kom till Djurgården från Örebro för att göra.



Även om första säsongen fick ett trist och tvärt slut när coronapandemin drog över världen.


– Först och främst är det ett jäkla gäng vi har. Det är klart att jag kom till Djurgården mest för att vinna. Annars hade jag kunnat vara kvar i Örebro, säger Wandell till HockeyNews.se.


I Djurgården har han fått anpassa sig till hierarkin där Jacob Josefson och Sebastian Strandberg är lagets offensiva toppcentrar.


– Under tiden, under säsongen, blev det att man började acceptera rollen, vilket jag tycker att jag gjorde med stolthet. Det var mycket pk (boxplay), spela i defensiva situationer, tekningar i egen zon. Det känner jag att jag har varit bra på en gång i tiden. När jag spelade i NHL hade man den rollen mest. Det var egentligen ganska kul att gå tillbaka till den rollen och inte ha den här pressen att bara leverera framåt, säger Wandell som stod för fyra mål och åtta assist på 48 matcher.


Djurgårdens sportsliga ledning har utvärderat den förra säsongen. Det finns detaljer som kan bli bättre. Det finns en osäkerhet om det kommer att finnas pengar till kontrakt för Dick Axelsson och Patrik Berglund men oavsett det behöver huvudtränaren Robert Ohlsson få fram ännu bättre prestationer hos sina spelare om Djurgården ska utmana om SM-guldet.


LÄS MERDjurgården planerar för kedjor – utan Axelsson och Berglund


– Jag vill ha ut mer av Tom Wandell. Jag vill ha ut ännu mer offensivt av Michael Haga, och så vidare. Alla de här killarna måste jag och mina kollegor göra lite bättre. Jag måste få dem att flytta sina gränser lite, gammal som ung. Det är mitt jobb som coach, sa Ohlsson till HockeyNews.se tidigare i veckan.


När det kommer till poängproduktion kan Tom Wandell bättre. Men samtidigt har han många defensiva uppgifter som han ska prioritera.


Så hur ska han då kunna producera mer poäng?


– Det är ju svårt. Det är många situationer som man får starta i egen zon och det tar en jäkla energi att börja i defensiven. Börja närkampsspelet där och så ska man upp. Det är en svår kombination att producera jättemycket framåt, men vi har andra gubbar som kan göra det. Kan jag hjälpa till på det sättet är jag jättenöjd med det om man vill gå hela vägen. Vilket jag trodde väldigt mycket på. Nu blev det som det blev. Det var synd, säger Tom Wandell.


Vad tror du om Djurgården inför kommande säsong?


– Tror och tror. Jag tror att vi har samma kapacitet. Sedan blir det en jäkla konstig situation om det blir publik eller inte publik. Om säsongen skjuts upp. Jag skulle nog hellre se att det blir så att man skjuter fram den, säger Wandell.


SHL fattar inom kort beslut om det blir premiär den 19 september eller om starten senareläggs. Med gällande restriktioner om en maxgräns för 50 personer vid evenemang gör det omöjligt med publik på matcherna i SHL tills vidare.


– Att spela med publik betyder nog mycket för publiken och för oss och för alla spelare. Sedan om man får spela in i juni (2021) spelar ingen roll. Inte för min del i alla fall, säger Wandell.


– Jag tror att spela utan publik blir inte samma sak. Man får göra det bästa av situationen om det nu blir så.


Djurgården spelade inför tomma läktare mot Frölunda i Scandinavium den 12 mars i sista omgången i våras.


– Det var väldigt konstigt, för det var en väldigt viktig match egentligen, ändå så blev det inte det här go’et. Jag skulle nog helst se att det inte blev så en halv säsong, att spela utan publik. Det blir som att spela träningsmatcher nästan, att försöka tagga till på det sättet. Nej, publiken gör mycket.


Djurgården har som lag samlats tre gånger på Bosön sedan slutet av maj och då bott och tränat ihop i tre dagar per gång. Övrig tid på försäsongen förväntas de etablerade SHL-spelarna sköta träningen på egen hand.


– Det är mycket eget ansvar. Sedan är det klart att kanske lite yngre killar kör med ”Jimpa” (fystränaren Jimmie Ölvestad) på Hovet. Lite äldre gubbar får ha ett eget ansvar och det tror jag är bra, menar Tom Wandell.


– Personligen kan jag umgås mer med familjen och det passar mig väldigt bra. Man har sina rutiner. Ofta får man in bra pass på förmiddagen sedan har man hela dagen som man kan bestämma själv.


Hur vet du att du ligger i fas?


– Delvis är det en dialog med ”Jimpa” och ”Schumi” (Christian Schumacher, naprapaten), och lite ser man på testresultaten vad man behöver göra. Är man grön kan man jobba vidare och trappa upp det ännu mer. Men sedan finns det bitar som man kanske behöver jobba lite extra på och då får man köra mer sånt.


Vad kan det vara?


– Jag har personligen varit ganska lättränad. Jag har aldrig riktigt haft problem med fysen.


– Det är klart, vissa perioder, som efter säsongen kanske man inte är i full fas, men sedan kör man igång efter några veckor så är man uppe på grön nivå igen. Det brukar vara så för mig.


LÄS MERFöryngrat Djurgården siktar högt: "Vill ta över världen direkt"


Anledningen till att Tom Wandell inte löptränar med laget är ett antal svåra skador tidigare i karriären då han spelade i Dallas i NHL.


– Det blir väldigt påfrestande när vi kör tre pass. För min del har jag gamla korsband som är av. I båda knäna. När det väl blir tre pass om dagen och det blir för mycket belastning, då svullnar knäna upp liksom. Då får man backa lite grann och hitta på andra saker. Köra så att det inte blir de där stötarna som det blir när man kör mycket löpning. Sätta sig på hojen lite mer och köra andra grejer. Det är onödigt att behöva vila tio dar efter ett läger, även om man behöver vila två-tre dar. Men man vill inte ha bakslag, helst inte.


Det är inte alltid skönt att spela ishockey. Djurgårdens Tom Wandell vet. Foto: Bildbyrån.


Wandell konstaterar:


– Jag har gjort korsbandsoperationer, men vet inte vad man ska göra för att göra det ännu mer tåligt.


Påminns du under säsongen om att knäna är slitna?


– Det har hänt genom åren. Jag har haft det här länge nu, i över tio års tid. Ibland går man in i närkamper och kan vrida till knäet. Det har hänt några gånger och då blir man lite påmind. Det är mentalt. Så går det någon dag eller två. Äh, det går bort. Det är klart att man kan bli lite skraj.


– Man kan inte vara skraj och gå in i en närkamp. Men ja, det var några gånger under tiden i NHL när det small rejält, och knäna vek sig. Axlar gick. Det var hårt. Ibland.


– Jag har kört mycket rehabilitering genom åren just för att stabilisera muskler kring knän, och axlar också så klart. Det handlar om att lägga ner tid på det. Nu de senaste åren har det känts bra i alla fall. Bortsett från när det blir jättemycket belastning, att det kan svullna upp, men det är ju inte närkampsgrejer, säger Tom Wandell med ett snett leende.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS