HockeyNews
PLUS

Fick lämna Brynäs – så ska centern ta sig tillbaka till SHL: "Det kan bli bra"

(14189) Marcus Westfält
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 6 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Marcus Westfält fick tidigt debutera i SHL för Brynäs.
Nu har han lämnat för spel i Västervik, för att på sikt ta sig tillbaka till SHL.
– Jag tror att det är ett bra steg i karriären att komma dit för att ta mig längre, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Marcus Westfält öste in poäng i Vallentunas juniorlag redan som 15-åring innan han plockades upp av Brynäs när det var dags för gymnasiestudier.

Bara en dryg säsong efter ankomsten till Gävle debuterade han i SHL som 17-åring under säsongen 2017–18 och gjorde till slut 31 matcher i grundserien och åtta i slutspelet. Efterföljande säsong varvades spel i Brynäs med representationslaget och J20-laget innan han avslutade säsongen i Karlskrona.

För den gänglige centern blev det sedan spel i Västervik under hela förra säsongen som utlånad.

Nu ansluter han till klubben på heltid.

– Jag trivdes väldigt bra där nere förra året, känner staden och laget där det är många som är kvar så jag ser det bara positivt och det ska bli grymt kul, säger Westfält.

Den nu 20-årige centern hade ett kontrakt med Brynäs som sträckte sig över den kommande säsongen och Westfält har också varit en del av Brynäs trupp hittills under försäsongen.

Men efter dialog med sportchefen Michael Sundlöv meddelade parterna att de skulle gå vidare på varsitt håll.

– Jag kör ju sommarfys med dem fortfarande och har gjort det hela sommaren så det har bara varit att kriga på varje dag. Sedan hade jag ett snack med Sundlöv där vi pratade och diskuterade lite kring spelarna de hade och han var ärlig och sa att det kommer bli jäkligt svårt att få en plats i laget då de har många skickliga forwards, säger Westfält och fortsätter:

– Så vi kom överens om att, framförallt för min egen utveckling, så är det nog bäst att gå vidare och spela i ett allsvenskt lag där man får kontinuerligt med istid och inte bara får spela lite grann.

LÄS MER: Powerforwarden redo för svensk hockey: "Riktigt sugen på att visa upp mitt spel" 

Marcus Westfält har 50 SHL-matcher i bagaget. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Och Westfält kommer fortsätta vara en del av Brynäs fram tills det är dags för semester i juli.

– Jag har absolut inget agg mot Brynäs så jag frågade Sundlöv om jag fick vara kvar och kom överens om att det var okej. Jag känner att det är den absolut bästa träningen jag kan få, säger han.

Totalt har det blivit 50 matcher i SHL i Brynäströjan och åtta matcher i SM-slutspelet och det råder ingen tvekan om att det är till högsta ligan centern vill tillbaka.

Och början på den resan tar alltså avstamp i Västervik.

– Det ska bli grymt kul, men samtidigt vill jag komma längre och spela på högre nivå men jag tror att det är ett bra steg i karriären att komma dit för att ta mig längre. Vi har inte setts i laget, och det är ju laget som är det viktiga, att vinna många matcher och gå som möjligt, säger han.

LISTA: Fem nordamerikanska allsvenska spelare som står utan kontrakt 

Med den SHL-erfarenhet han redan skaffat sig vet han också vad det är han behöver göra för att ta sig tillbaka.

– Jag har ganska bra koll och får mycket feedback på vad jag ska jobba och jag vet att jag varit där och visat att jag på något sätt klarar av den nivån då jag fått spela 50 matcher i Brynäs. Så någonstans vet jag att jag klarar av det men det gäller att visa att man klarar av det men det gäller att visa att man klarar det över 52 omgångar, säger han.

Vad är det främst på isen som du behöver utveckla?

– Det är farten, explosivitet i början. Jag är ganska stor och relativt tung men att flytta kroppen snabbare och få bättre tryck. Får jag upp det känns det verkligen som att det kan bli bra.

Vad har du lärt dig under åren som du varit med kring SHL-lagen?

– Oj, det är massor. Bara genom de man spelat med och få se hur professionell man bör vara hela tiden och vilken nivå alla ligger på i allt från träning, kost och återhämtning, allt. Det har varit väldigt nyttigt, verkligen. 

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)