HockeyNews
PLUS

Nye HV71-tränaren om utmaningarna, guldvapnen och hemligheterna

(14162) Nicklas Rahm/HV71/intervju
Bildbyrån

Publicerad: 7 juni 2020

Nicklas Rahm, 44, är den första huvudtränaren i HV71 med HV som moderklubb.

Här berättar han varför det ”bara” blev ett tvåårskontrakt, vem som ska sköta vad i tränarstaben och hur man förbereder spelarna mentalt på att starta SHL-säsongen utan publik på matcherna.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

https://www.bauhaus.se/


Sommaren är på gång i Jönköping. Och det är efterlängtat.


Så här års är sjön Vättern lika kall som den är vacker. Men det hindrade inte Nicklas Rahm med familj från att ta ett dopp i det blå tidigare i veckan.


Och har man badat i en av landets djupaste sjöar, så vet man att det kan kännas som att det flyter omkring isflak i vattnet i början på juni.


– Det var inte så farligt. Man hade ju den förväntningen när man åkte ner och då blir inte chocken så stor… säger HV71-tränaren Nicklas Rahm till HockeyNews.se.


– Det måste ändå ha varit 16 grader. Vi låg inte i och simmade, men man kunde ändå dyka i och simma en liten bit och sedan tillbaka. Barnen stod i. 16 grader är ju mycket.


Om det är mycket eller lite med den temperaturen kan man ha en längre diskussion om. Precis som det för närvarande inom hockeyn pratas om hur det ska bli med nästa SHL-säsong, som är planerad att starta den 19 september.


På grund av coronapandemin lär det inte bli publik på läktarna då. Åtminstone inte som det brukar se ut när pucken släpps.


– Fotbollen får gå lite i bräschen för oss, men det blir ju jättekonstigt att spela inför tomma läktare, säger Nicklas Rahm.


– Det är skillnad nu jämfört med när vi spelade sista matchen då vi gick från att vara vana vid att ha publik. Nu kommer vi till träningsmatcher som spelas inför 200 pers eller nåt sånt och då kommer man in i en annan vana. Men det blir konstigt att kliva in i ett tomt Scandinavium i premiären, säger Rahm om mötet med Frölunda i Göteborg.


I sista omgången av förra säsongen, den 12 mars i Leksand, såg HV71-spelarna ut att ha svårt att motivera sig i en folktom Tegera arena och det blev en 5–2-förlust.


– Ja, verkligen. Varför kan jag inte svara på riktigt. Vi har funderat på det naturligtvis. Vi fick hela dagen innan i buss tillsammans och hann älta det här rätt mycket. Det blev en ganska negativ känsla runt hela grejen. Vi lyckades inte riktigt vända det, och då hade vi ändå en andraplats att spela för. Om vi hade vunnit… Vi får se hur vi hanterar det framåt, säger Nicklas Rahm.


HV71-coachen Nicklas Rahm i aktion i båset. Foto: Bildbyrån.


Han har insett att det blir en faktor att ta hänsyn till, att förbereda spelarna mentalt på att spela utan supportrar och publik som stöd.


Allt folk som skapar den där hettan på matcherna.


– Vi är medvetna om förutsättningarna, men vi måste ändå jobba för att vi ska spela den 19 september. Planeringen ligger kvar som den är gjord sedan får vi ha lite B- och C-alternativ beroende på vad som händer. Dit har vi inte riktigt kommit än hur exakt de planerna ser ut. Vi har det i bakhuvudet.


Nicklas Rahm har varit assisterande coach i HV71 de senaste tre säsongerna och har nu fått chansen att ersätta Stephan ”Lillis” Lundh som ny huvudtränare.


Därmed blir han den första huvudcoachen i HV71 med HV som moderklubb.


– Det lyfter det lite till. Det är en ära att bli huvudtränare i vilken klubb som helst. Jag hade inte tänkt på det innan Johan (Freijd, kommunikationschefen i HV) sa det till mig och det ger lite mer tyngd åt det. Det är jättekul och naturligtvis en extra stor ära för jag har känt många av de tränare, eller alla tränare som har varit i HV genom åren, och det är många man ser upp till. Det är inte en position jag har strävat efter, men som är ärofylld naturligtvis.


LÄS MERNicklas Rahm snart redo att bli huvudtränare: "Skulle fundera"


HV71 och Nicklas Rahm har kommit överens om ett tvåårskontrakt. Till att börja med.


– Jag tog det jag fick, säger Rahm snabbt och skrattar.


– Nej, vi hade en dialog om det också och det kändes ganska bra. För klubben också eftersom det är mitt första huvudtränaruppdrag. Jag vill också leverera nånting om jag ska skriva ett längre kontrakt. Det är både en belöning att få ett kontrakt, men även en morot att kunna jobba till mig ett längre kontrakt. Det är väl det som brinner i mig. Jag ska först bevisa att jag är värd det.


Men efter tre år i HV71:s tränarstab har den sportsliga ledningen en bra bild av hur Rahm är som person och coach.


– De vet väl vad de får i mig i tränarstaben. HV har jobbat ganska mycket med tvåårskontrakt de sista åren, men det har förändrats lite. (Johan) Hult fick ett treårskontrakt som sportchef. Nu ska jag inte säga för mycket, men jag tror att (Stefan) Nyman skrev ett treårskontrakt. William Rahm, målvaktstränaren, tror jag också skrev ett treårskontrakt. Det börjar hända lite och skapar lite trygghet så att inte allas kontrakt går ut samma år. Arbetsron och långsiktigheten har blivit mycket mycket bättre i klubben.


Nicklas Rahm har vunnit SM-guld med HV71 både som spelare 1995 och som assisterande coach 2017. Foto: Bildbyrån.


HV71 har som flera andra SHL-lag på 2010-talet gjort sig av med huvudtränare i förtid och är på så sätt inget undantag. Nicklas Rahm blir inför nästa säsong tillsammans med Martin Filander i Oskarshamn de två nya huvudtränarna i SHL.


LÄS MERUnge huvudtränaren redo att etablera Oskarshamn i finrummet


Känner du dig som en rookie?


– Nej, det gör jag inte. Det är i vissa situationer. Men i snacket mot laget och ta beslut i allt från sommarträning till hur vi ska träna och vilken spelidé vi ska ha, där har jag haft stor roll innan också. Det är ingen jätteny roll. Okej, sedan är det jag som ska bestämma och ha sista ordet. Det är lite kul, också. Vi är en involverad ledarstab, men ibland slår det mig att det är jag som ska ta beslutet, hehe.


HV71 har hämtat in den förre Djurgårdscoachen Stefan Nyman, närmast från Lugano, för att leda backarna, så det jobbet kan Nicklas Rahm släppa ifrån sig med gott samvete.


– Det är tydligt på så sätt att Nyman tar ansvaret för backbesättning helt och fullt. Han har ett koncept han jobbar med och är väldigt inkörd i det. Där känner jag en trygghet. Jag har varit med och skapat ett bra backspel under ett antal år i HV och han kan ta vid och utveckla det utan att jag behöver lägga mig i, säger Rahm.


– Jag kommer att ha full koll på vad han gör för jag har en hel del att lära av Nyman naturligtvis. Men mitt fokus blir spelidén, det offensiva spelet, jobba mer med truppen i stort och framför allt forwards i det mentala. Prata med dem mer och involvera dem mer och ge dem mer ägandeskap i spelet. Det är min huvudutmaning.


– Jonas Holmström jobbar mycket med powerplay och de offensiva ”skillsen” (teknikutveckling) mot laget.


Och hur blir det med boxplay?


– Vi har ett system som vi jobbar efter och vem som tar ansvar för det under hösten, det kan bli att det blir jag och William Rahm som jobbar med det under hösten. Vi får se hur det utkristalliserar sig under vintern, men så kommer vi att börja i alla fall. Nyman kommer att jobba med att sätta sig in i backarnas personligheter och försvarsspelet.


Både Stefan Nyman och Nicklas Rahm har ett dokumenterat hett temperament och coacherna har nu haft ett par månader på sig att lära känna varandra.


– På den här korta tiden har det blivit väldigt mycket. Han är väldigt involverande och entusiasmerande i sitt snack när vi sitter både alla fyra, men även han och jag tillsammans. Jag känner igen mycket saker i hans ledarskap och i hans person. Vi är relativt lika faktiskt i vårt tänk. Sedan har han andra saker som han ser och som jag ser på ett annat sätt, men därifrån hur vi går vidare blir väldigt intressant. Just nu är vi harmoniska och väldigt entusiastiska. Det blir ett gott snack, ett drivande snack på ett positivt sätt.


Stefan Nyman är ny i HV71 och ska hjälpa Nicklas Rahm, Jonas Holmström och William Rahm i tränarstaben. Foto: Bildbyrån.


HV71 blev femma i SHL förra säsongen, men hade alltså vid seger mot Leksand i sista omgången slutat tvåa.


Vilka styrkor och brister hade ni förra säsongen?


– Vi har ett bra försvarsspel i stort. Vi har en bra effektivitet framåt. Vi avslutade med ett väldigt bra powerplay och boxplay. Där finns det mycket att jobba vidare på.


Rahm fortsätter om bristerna:


– Vi var lite för ojämna. Varför vinner vi fyra fem raka matcher och sedan förlorar fyra fem matcher. Hur analyserar vi det? Kan vi vända en eventuell förlusttrend tidigare? Vad gör vi för att göra det?


Vilka guldvapen tycker du att ni har?


– Jag tycker att det är fantastiskt kul, för vi tycker ju om powerplay. Vi jobbade hårt med det. Spelarna fick självförtroende och vi hade några punkter som vi jobbade efter och spelarna anammade det på ett bra sätt. Vi fick in kvalitet i laget som gjorde skillnad i powerplay förra säsongen. Det tog lite tid innan det satte sig, men det är ett guldvapen. Det vet vi om. Det måste funka för att gå hela vägen.


Under förra säsongen värvade HV71 in både Alexander Bergström och Lias Andersson vilket bidrog starkt till att förbättra lagets powerplay.


LÄS MERHär är de två toppnamnen på HV71:s önskelista: "Den typen av spets"


HV har en liten förhoppning om att Lias Andersson ska återvända från New York Rangers, men är även med och rycker i NHL-centern Joel Kellman. Med en toppcenter på plats får HV sitt guldvapen i powerplay.


– För oss handlar det om att göra det igen. Vi måste starta om på noll. Vi kan inte tro att vi ska gå in och lira som vi gjorde i februari i powerplay då pucken gick som på ett snöre fram och tillbaka och det var direktskott hit och dit.


2020 har på många sätt varit jobbigt under det första halvåret och coronapandemin har påverkat på olika sätt. Nicklas Rahm följer nyhetsflödet med viss bävan.


– Jag tycker att det är lite oroväckande vart världen är på väg generellt. Från coronapandemin i stort till kravallerna i USA när man ser vad som händer i världen. Jag tycker att vi har hanterat det bra i Sverige på så sätt att vi lät det vara lite öppet i alla fall. Sedan är det jättetråkigt att de faktiska dödstalen ligger så högt. Vi har ändå kunnat leva vidare på ett okej sätt och kunnat titta på barnen när de spelar fotboll och så vidare. Men det är klart att man funderar på vad som händer med världen.


Rahm är optimist i grunden.


– Vi kommer ur detta också och världen går samman. Det är också inspirerande. Om det kommer en sån här till så vet vi vart vi vänder oss och vem som hade rätt. Då har vi testat lite olika modeller över världen och så får vi ta den bästa som vi kommer fram till.


Medan världen ska komma på fötter igen håller Nicklas Rahm som bäst på med förberedelserna för de försäsongsläger som han ska ha med övriga HV71-gänget.


– Vi kommer att hitta på något sånt, men inte i samma omfattning som senast. Jag vill inte säga för mycket heller för spelarna läser det här kanske… Det ska vara lite hemligt när de kommer tillbaka från semestern med vad vi ska göra exakt. De får hantera sina förhoppningar eller förväntningar.


När åker ni på läger?


– Vi har ett par olika planerade, men jag kommer inte tala om när de blir. De ligger i augusti. Det blir ju mer i närområdet, så vi kommer inte att åka iväg nånstans. Det blir lite smågrejer med teambuilding och bygga laget, säger Nicklas Rahm.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS