HockeyNews
PLUS

Från gymnasiet till SHL – så bra är klubbarna på spelarutveckling

(14152) SHL-rookisar
Bildbyrån

Publicerad: 3 juni 2020

FacebookXWhatsApp

SHL-klubbarna har blivit bra på att lyfta fram spelare som kommer från det lokala hockeygymnasiet.

Förra säsongen var siffran i snitt nio spelare per SHL-trupp.

– Det är jättehögt, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Affärsorganisationen NHL plockar år ut och år in de bästa spelarna från toppnationer som Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz utan att ersätta klubbarna med marknadsmässig kompensation.


Genom ett avtal mellan NHL och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) får exempelvis SHL-klubbarna i alla fall en varierande summa som delvis täcker spelartappen. Men att ersätta unga och förhållandevis billiga svenska toppspelare i SHL med importerade och etablerade spelare blir ofta väldigt dyrt.


Därför är det nödvändigt att utveckla egna unga spelare för att långsiktigt ha råd att slåss i toppen av svensk hockey. Och det har de svenska SHL-klubbarna blivit bra på.


LÄS MERSHL fördelar pengar ned i seriesystemen – miljonbelopp till klubbar


SHL har räknat ut att det numera är en ansenlig andel spelare som har gått minst ett år på det lokala hockeygymnasiet, antingen den senaste säsongen eller tidigare.


– SHL-klubbarna snittade nio spelare per trupp, så det är spelare som har minst ett år på eget NIU (hockeygymnasium). Det är jättehögt, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.


– De sista fyra åren ligger vi där omkring. Det har varit tio något år och 8,5 något år.


Juniorer som slår igenom och lyckas spela mer än 100 minuter för sin SHL-klubb kan skriva ett så kallat rookieavtal där en minimilön är garanterad och omfattar spelare upp till 21 år. Grundlönen kan ligga på lite drygt 20 000 kronor plus eventuella bonusar.


– När det kommer till rookieavtal så snittar klubbarna 4,5 spelare som har rookieavtal. Det var 61 spelare totalt, säger Johan Hemlin.


SHL har också sammanställt varifrån spelarna från utländska ligor har hämtats in.


– SHL-klubbarna har värvat in strax under tio spelare från AHL under förra säsongen. De senaste fyra åren har det legat mellan sex och elva spelare, säger Hemlin.


LÄS MERSHL:s pengaregn över småklubbarna


Han fortsätter:


– Från KHL var det strax över tio spelare. För fyra år sedan var den siffran uppe över 17 spelare. Sedan var det nere på åtta spelare från KHL för tre år sedan så den kurvan går lite upp och ner.


– Från NHL kommer en till tre spelare varje säsong och från Schweiz är det ungefär en femma som vänder hemåt.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)