HockeyNews
PLUS

Efter nya kontraktet med KHL-jätten – Bengtsson: "Vill tacka många"

(13974) Lukas Bengtsson/SKA St Petersburg
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 18 maj 2020

Lukas Bengtsson har prövats hårt av sjukdomar och skador, men han har tack vare bra stöttning lärt sig att tackla motgångar och vända dem till något positivt.

Med ett nyskrivet tvåårskontrakt med storklubben SKA St Petersburg är det många den 26-årige stockholmaren vill tacka inför nästa utmaning.

– När (Jeremy) Colliton kom in i bilden tog jag ett extra kliv, säger Bengtsson till HockeyNews.se.

Som svensk KHL-spelare får Lukas Bengtsson sköta träningen på försäsongen på egen hand. För att det inte ska bli för ensamt har han i år förlagt slitet ute på Bosön på Lidingö där även Magnus Hellberg, lagkamraten från SKA St Petersburg, håller till tillsammans med några tennisspelare och någon thaiboxare.


Och han får stor hjälp av sin personlige tränare Kalle Engström.


– Jag kände till den här sommaren att jag behövde något nytt för motivationen och bytte fystränare och känner att jag verkligen har fått tillbaka hungern och motivationen. Det var inget fel på träningen innan utan Henrik Petré hjälpte mig enormt mycket att ta mig dit jag var, men nu behövde jag något nytt för att kunna pusha mig mer, vilket man behöver när det är tung träning, säger Bengtsson.


Han fyllde 26 år i april, men trots att han har vunnit SM-guld med Frölunda, tillbringat två år i Nordamerika, glänst i SHL hos Linköping och spelat både i Tre Kronor och avgjort matcher för storklubben SKA St Petersburg i KHL-slutspelet är det som om han fortfarande har mer hockey inom sig. En nivå till.


Även fysiskt, för med sina 178 centimeter och 78 kilo är han ingen jätte på isen direkt.


– Man försöker alltid bli bättre och det är klart man växer, man blir äldre och kroppen ändras lite. Det beror lite på skador och sjukdomar och det är det som har hämmat mig lite. Året jag var sjuk kunde jag inte träna på åtta månader. Sånt påverkar också.


Lukas Bengtsson var med i Tre Kronor i Stockholm i februari. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERBengtsson närmar sig NHL – trots svåra sjukdomen


Lukas Bengtsson är inte den som klagar.


Men han har haft oflyt med skador och när han skulle slå sig in i NHL-laget Pittsburgh drabbades han av POTS syndrom (Postural ortostatisk takykardi syndrom) och blev sängliggande under lång tid och fick genomgå ett väldigt stort antal tester för reda ut vad som var fel.

Bengtsson lever nu med sjukdomen, som nyligen gjorde sig påmind.


– Jag har den fortfarande. Vi tränade väldigt hårt och körde fyra konditionspass på två dar och som vi har räknat ut med hjälp av Kalles alla siffror, jag kan inte det där så bra, så blev det lite för mycket. Vi hade tester veckan innan också. Så då fick jag lite problem med halsont och så där, men troligtvis fick sig POTS en liten känga. Vi kunde mäta med puls när jag kom tillbaka att troligtvis blev jag lite nere med sjukdomen, säger Lukas Bengtsson utan minsta spår av oro i rösten.


– Det är väl så det fungerar med min kropp att när det blir för mycket så har jag större problem att kunna återhämta mig och då fick det sig en liten törn. Men efter det var det bara att röra sig trots att jag var lite seg och då började jag må bättre igen.


– I det stora hela vet jag hur jag ska hantera det och det var väl ett bra test för mig och Kalle och se hur kroppen reagerade på det. Då vet vi hur mycket vi kan köra och hur mycket återhämtning jag behöver.


Som ett bevis på sin skicklighet som hockeyspelare fick han ett förlängt kontrakt med SKA St Petersburg så att avtalet nu gäller fram till 2022 i stället för 2021.


– Det var jättekul. De ville förlänga med ett år och det var inte så mycket att tänka på. Jag kände att förra säsongen var bra. Tyvärr en tråkig skada i början, men i det stora hela trivs jag jättebra. Det är en av de största klubbarna i Europa, säger han till HockeyNews.se.


LÄS MER”Jag måste må bra utanför isen också"


– I dessa tider vet man heller varken bu eller bä och jag kände som en trygghet att köra två år till, sedan får man se. Otroligt glad och det ska bli roligt att dra igång nu när det drar igång.


I KHL har en rad spelare tvingats till sänkt lön nu när ligan har satt ett lönetak på 900 miljoner rubel, drygt 120 miljoner kronor.


– Det är stora problem för alla klubbar om de har spelare på höga löner. Jag tror de för dialoger med de flesta och försöker få ner det. Alla vill behålla samma lag så klart och det blir tufft. Spelarna, när man har ett kontrakt, vill att det ska vara samma, så det är såna saker som spelar in. Jag tror inte corona hjälper heller eftersom man inte vet när matcherna kommer dra igång eller om man kommer att få in pengar från publik och såna saker. Det är ett jättesvårt läge och kritiskt för alla lag i världen, säger Bengtsson.


Blev det någon förändring för dig lönemässigt i nya kontraktet?


– Äh, jag brukar inte gå in så mycket i detalj på det utan det är snarlikt som förut skulle jag vilja säga.


– Jag är jättenöjd. Att få två år till är väldigt motiverande. Med träningen nu känner man sig pånyttfödd och en hunger. Coronan är jättetråkig i sig. Vi som har förmånen här i Sverige att kunna fortsätta träna får försöka vända det och komma i så bra form som möjligt när det kommer igång.


Lukas Bengtsson fick inte riktigt chansen att förverkliga sin NHL-dröm vid första försöket i Pittsburgh, så det är svårt att släppa tanken på ett nytt NHL-försök längre fram i karriären.


– Det är klart att jag vill bli så bra jag kan. Det är klart man sätter delmål. Målet är att jag ska få ut så mycket som möjligt av mig och prestera så bra jag kan. Hur långt jag kan ta mig det återstår att se. Det är klart man drömmer om att vara bland toppen i världen.


Bengtsson är en spelskicklig och offensivt effektiv back, men det som personifierar honom är den mentala styrkan.


– Tyvärr har man haft lite skador på vägen och sånt påverkar, men jag har ändå visat att jag tar mig tillbaka. Jag tar mig tillbaka till samma nivå och ibland nästan högre. Skador tillhör tyvärr, men jag har fått push av föräldrar och agenter och alla runtom, att man kan hitta något bra i allting.


Även i KHL fick han en trist start med en smäll redan i premiären den 2 september borta mot Metallurg Magnitogorsk.


– Det var tråkigt att komma till ett nytt lag och skada nyckelbenet där.


Bengtsson utnyttjade då rehabtiden till att jobba i åtta veckor med en skridskocoach. Han bytte profiler på skridskoskenorna och när han kom tillbaka till spel i mitten på december märkte han en ”wow-effekt” på isen, vilket hjälpte honom i spelet ytterligare.

I februari gjorde han comeback i Tre Kronor inför vänner och familj på hemmaplan i Globen och var väldigt bra.


– Försöker man hitta saker man kan jobba på, som man kanske inte har tid med när man är frisk, så kan man ändå på nåt sätt hitta bra saker ur skador också. Det var som när jag hade Henrik Petré och han sa att det var jättetråkigt att du hade den där sjukdomen och var borta så länge och den tajmingen, men din kropp har faktiskt fått vila från tung och högsta nivå-träning och det kanske gör att du kan hålla på längre i slutändan. Det är tufft när det händer och det är klart att jag var skitnere, men kan man vända till något positivt och se det som att jag kanske har tid att jobba på nåt som jag inte hinner annars så kan man ändå ta kliv.


Lukas Bengtsson som assisterande lagkapten i Mora i SHL-kvalet 2015. Foto: Bildbyrån.


Bengtsson tillägger glatt:


– Nu hoppas jag få hålla mig på banan och utveckla mer där, för jag vet att jag har mycket att ge. Det finns mycket inom mig. Det ska bli väldigt kul när allt drar igång.


I en längre intervju som denna med Lukas Bengtsson inser man hur mycket hans tid i Mora formade honom som både människa och hockeyspelare.


– Från Mora fick jag med mig jättemycket. Det var fem år där och stora delar av min ungdom från det att jag var 16 år tills man tog sig till seniornivå. Jag är väldigt glad att jag flyttade dit. Jag fick förtroende tidigt och fick spela väldigt mycket vilket jag kanske inte hade fått göra om jag hade valt en storklubb, säger Bengtsson, som genom sin morfar har dalablod i ådrorna.


Familjen har också en stuga mellan Mora och Orsa.


– Det är väldigt många människor där som har hjälpt mig, inte bara inom hockeyn, utan det är lärare och vänner som har gjort en till den man är i dag. Utan de människorna och deras hjälp så hade man kanske inte klarat skolgången och blivit den man är. Jag kunde knappt vara i skolan så speciellt tack till Marielle Hjort som var min lärare och lite mentor. Utan henne hade jag nog inte tagit mig igenom skolan, men nu har jag en utbildning till efter karriären. Mora ligger mig varmt om hjärtat,  hur de tog hand om en.


Och Mora IK som klubb har gett Lukas Bengtsson en rejäl skjuts framåt i karriären.


– När ”Ragge” (Roger) Johansson kom in som backtränare och struntade i hur gammal du var. Det var han som lät mig spela ihop med (Mikael) Wikstrand och jag fick blomma ut där. Det ena ledde till det andra.


– Sedan kom (Jeremy) Colliton in i bilden som gjorde att jag tog ett extra kliv. Jag fick ett ”A” på bröstet (assisterande lagkapten) och han ville att jag skulle tala mer i omklädningsrummet även fast det inte var något jag ville till en början.


Lukas Bengtsson var då bara 20 år och hade precis avslutat sin första hela säsong i Hockeyallsvenskan.


– Jag var lite blyg, men han sa: ”Lukas, folk lyssnar på dig. Jag vet att du är ung, men du visar på isen”. Han ville att jag skulle ta för mig ännu mer, att det inte bara skulle räcka att vara bra utan jag skulle vilja vara bäst varje dag på jobbet, i varje match. Som jag sa, det är svårt att välja ut några att ge cred till för det finns så många. Det är klart man vill tacka alla dem.


Jeremy Colliton ledde som 32-åring Mora till SHL 2017 och har sedan 2018 coachat NHL-laget Chicago Blackhawks.

Det finns fler Lukas Bengtsson vill hylla från Mora-tiden.

– Med (Peter) Hermodsson som klubbdirektör var det en glädje och man fick ha roligt. Jag glömmer säkert bort folk som jag inte nämner… Malte Steen och de som hade hockeygymnasiet och alla runtom. De tog verkligen hand om en. Sedan är det lite vad man själv lägger in.


Och där har Lukas Bengtsson visat att han har en hel del att komma med.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS