HockeyNews
PLUS

LISTA: Fem klubbarna som föryngrar och börjar om

(13949) Forshaga / Huddinge
Montage Stay-Live

Publicerad: 16 maj 2020

Det kommer av förklarliga anledningar att satsas mycket ungt i Hockeyettan kommande säsong. Men några klubbar, vissa av dem prominenta, sticker ut lite med sina omtag och nya satsningar. Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg fem klubbar som föryngrar och satsar nytt inför säsongen som kommer.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Troja/Ljungby
I många år har Troja/Ljungby lutat sig mot en oerhört solid kärna av spelare som utgjort lagets själ, hjärta och stomme. Men de där spelarna blir inte yngre och resultaten har i ärlighetens namn de senaste säsongerna handlat om stagnation snarare än framåtskridande. Klubben har öppet deklarerat att en föryngring står för dörren och förmodligen är det klart rimligt även om det i det korta perspektivet kan innebära ett litet kliv tillbaka. Värvningar av unga utvecklingsbara spelare från Halmstad i Victor Gagic och Tim Bothén är väldigt goda tecken på att det stundar nya tider i Ljungby. Likaså att fler ynglingar än vanligt lyfts från de egna leden.

Hudiksvall
Det har skett en ganska påtaglig utrensning i Hudiksvall. Trotjänaren Jonas Lindström fick höra att han inte var önskad och spetsspelare som Magnus Åkerlund och Markus Kinisjärvi har aviserat att prioriteringarna är andra än att lira hockey med Glada Hudik. Värvningarna som kommit in är i de flesta fall dessutom påfallande unga. Linus Hedman och Hannes Lindström från Skellefteås SuperElit-gäng har inte hunnit fylla 20 och varken Anton Björkman eller Sebastian Björnstad är lastgamla. Hudiksvall kommer dessutom luta sig mot ett ungt målvaktspar i Oliver Tornerefelt och Andreas Bosson till vintern. Det ser delvis ut som en bantning av spelarbudget, men är förmodligen också ett sätt att bygga en trupp som svarar upp mot tränare Ljusterängs krav på träning och dedikation.

Forshaga
Ett av kraven Dennis Hall hade för att acceptera att ta på sig huvudtränarskapet i Värmlandsklubben var att seriositetsnivån skulle höjas ett snäpp. Det skulle bli viktigare att träna och lägga ner sin själ i verksamheten på isen. Det innebär att Forshaga inför kommande säsong gör samma resa som grannarna från Grums gjorde för några år sedan. Ut åker åldrande, lite bekväma spelare och in kommer unga hungriga talanger som är beredda att köra. Alla blir naturligtvis inte stjärnor, men kan Forshaga vaska fram några som slår igenom har det alla möjligheter att bli riktigt vasst. Dessutom är spelare som Joel Källström Englund, Anton Brandhammar och Viktor Lennartsson värvningar som skaffat sig rutin från ligan men fortfarande är på väg uppåt i sin utveckling.

Huddinge
Nostalgi-bygget som skulle lyfta Talangfabriken till skyarna havererade ganska omgående i höstas och var en bra bit in i grundserien på väg mot den dunderflopp det hade varit att bomma Allettan. Nu redde man förvisso upp den stormen och gjorde en helt okej Alletta, men i slutändan fick man inte alls ut vad man hade förväntat sig av de hemvärvade gamla stjärnorna. Det innebär att ett gäng kommer få kliva av till kommande säsong. Stjärnor som Måns Krüger och Adam Hansen lägger av. Huddinge vill behålla ungefär halva fjolårstruppen och sen föryngra. Det innebär att spännande spelare som Anton Kalte, Filip Runbjer, Alexander Svarvén och Robin Carneholm kommer få större utrymme till vintern.

Mörrum
När det sinar i portmonnän och ekonomin är risig finns inte så mycket annat att göra än att sänka ambitionerna och försöka bygga en stark trupp genom att hitta guldkorn. Mörrum blir med sina finanser tvungna att satsa billigare och som en effekt av det yngre. Några rutinerade pjäser kliver åt sidan och in har det kommit värvningar från division 2 och J20. På papperet kan det se oprövat och svagt ut, men faktum är att ett bygge av den typen laxarna håller på att sätta samman kan lyckas minst lika bra, om inte bättre, än det ”namnbygge” de till viss del hade för avsikt att luta sig emot ifjol.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS