HockeyNews
PLUS

Succétränaren nära att ta ett beslut: "Mitt mål är att stanna i Sverige"

(13499) Phil Horsky
Ossian Mathiasson/Dagens Vimmerby

Publicerad: 5 april 2020

FacebookXWhatsApp

Han var otroligt nära att föra succégänget Vimmerby till en kvalserieplats. Men coronaviruset stoppade festen för Phil Horsky och Vimmerby.
Nu funderar den kontraktslöse tränaren på var framtiden ska ta honom. 
– Jag kommer snart att bestämma mig och mitt mål är att stanna i Sverige, säger Phil Horsky till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Vi börjar med nuläget.

Phil Horsky befinner sig på hemmaplan i Örebro och håller i gång kroppen med träning om dagarna och funderar som bäst på vad han ska göra kommande säsong. Klubbar i både Sverige och utlandet har hört av sig, något Dagens Vimmerby var först med att berätta –  men det lutar åt att österrikaren blir kvar inom landets gränser. 

– Jag har inte skrivit på någonstans, utan väntar fortfarande på vad som händer på tränarmarknaden. Jag har velat testa marknaden, men det börjar bli tydligare med vilka som söker vad och så vidare. Jag kommer snart att bestämma mig och mitt mål är att stanna i Sverige. Men jag har flyttat runt under hela mitt liv och är beredd att göra det igen, men allt måste stämma. Jag känner en enorm trygghet i Sverige, säger Phil Horsky till HockeyNews.se.

Ett av erbjudandena han funderar som bäst på är från Vimmerby som "Finns högt upp på listan", om du frågar Horsky själv.

En klubb 37-åringen har gjort succé i två säsonger rad. Den här säsongen slutade lite snöpligt då Phil Horsky var på väg att föra Vimmerby från fortsättningsserien till kvalserien mot Hockeyallsvenskan – en bedrift ingen klubb har lyckats med tidigare.

Vimmerby hade slagit ut både Kallinge/Ronneby och Huddinge på playoff-stegen och hade 1–0 i matcher mot Hudiksvall och var på väg att välta Per Ljusterängs gäng också då säsongen stängdes ner i Sverige på grund av den rådande situationen med coronaviruset. 

– Jag gillar inte att gnälla och ibland får man gilla läget, men vi var verkligen värda att gå till kvalserien. Vi var så otroligt nära. Men ingen kan ta bort det vi gjorde efter jul. Jag är så sjukt imponerad över det vi gjorde och det är mycket större än vad vi gjorde i fjol. Förvandlingen och utvecklingen grabbarna hade under säsongen var enorm och jag är jättetacksam att jag fick vara med på resan, även om vi inte fick slutföra säsongen, säger Horsky.

Vimmerby gjorde stor succé efter jul och var på väg mot en historisk kvalserie. Foto: Ossian Mathiasson/Dagens Vimmerby

LÄS MER: Horsky tillbaka i hetluften: "Skönt att vara uppskattad igen"

Vimmerby var illa ute i höstas då det var allmänt kaos och sportslig kräftgång vilket i slutändan innebar att dåvarande tränaren, Färjestadslegendaren Peter Nordström, tackade för sig i klubben efter en turbulent tid.

Phil Horsky, som ganska nyligen hade lämnat allsvenska Karlskrona, kom in och fick ta hand om ett stukat lag.

Vimmerby missade Allettan och sedan vet alla vilken resa klubben gjorde under inledningen av 2020. Men det är inte bara den sportsliga succén, som har imponerat på Phil Horsky.

– Nej, det är hur organisationen och föreningen inte tappade huvudet i det läget vi var i. "Mogge" (Morgan Persson, sportchef i Vimmerby) ska ha stor cred för hur han lyfte organisationen. Det fanns en pondus och attityd som sa: "Nu kör vi". Och det är när det går dåligt som du bevisar hur bra organisation du har och det imponerande på mig, säger Phil Horsky och fortsätter:

– Sportsligt tog "Mogge" in ett par pjäser som vi behövde i det läget. Sedan är jag inte förvånad över att vi gick så bra som vi gjorde. Det som inte många utifrån vet är att det finns en vinnarkultur i Vimmerby och omklädningsrummet är otroligt starkt. Det finns många vinnarskallar i Vimmerby. Det var en process där vi byggde upp oss steg för steg. 

LÄS MER: 
Var på väg att göra en enorm bedrift

Phil Horsky funderar för fullt på vad han ska välja för kommande utmaning som hockeytränare. Foto: Bildbyrån

Du verkar trivas rätt bra i Vimmerby?

– Det är en stad som passar mig bra. Det ligger hyggligt nära Örebro. Vimmerby är en bra hockeystad där man älskar hockey. Alla har behandlat mig och spelarna riktigt bra och det finns många riktigt bra människor där.

Så – blir det Vimmerby?

– Jag har fått ett kontraktsförslag av Vimmerby och jag och "Mogge" har haft mycket kontakt. Jag har en riktigt bra relation med Vimmerby, men jag vill inte säga mer än så i nuläget, säger Phil Horsky och avslutar med följande ord:

– Jag är som jag är och jag jobbar stenhårt med spelarna för att utveckla individerna. Jag har en personlig "approach" och vill hela tiden göra laget bättre och det verkar ha fungerat bra i Vimmerby. Vi får se vad som händer.

****

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)