HockeyNews
PLUS

Karriären i fara för LHC-backen – har spelat en match på 16 månader

(13484) Mattias Bäckman/LHC
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 4 april 2020

FacebookXWhatsApp

Linköpings backstjärna Mattias Bäckman har spelat en SHL-match sedan den 29 november – 2018.

Hans hockeykarriär hänger på en skör tråd till följd av skadorna.

– Får vi ordning på honom är det en jättefin bonus, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har varit några hårda år av prövning för den landslagsmeriterade Linköpingsbacken Mattias Bäckman.


Den skadeförföljde östgöten gjorde comeback i höstas och var med i LHC:s SHL-premiär borta mot Djurgården på Hovet. Men efter det kunde han inte spela en enda match till.


Säsongen dessförinnan blev det bara 18 SHL-matcher under hösten 2018 och ingen efter den 29 november.


27-årige Mattias Bäckman har ett år kvar på det treårskontrakt som han skrev på för Linköping i slutet av april för snart två år sedan.


– Han kämpar på. Men det är ingen rolig situation. Han har inte spelat hockey på väldigt länge och han kämpar varje dag för att få ordning på kroppen och komma tillbaka, säger Linköpings general manager Niklas Persson.


LHC har ledigt från lagaktiviteter till mitten av april.


– Det är bara att stötta honom på de sätt vi kan och på de sätt han kan hjälpa sig själv för att över huvud taget kunna spela hockey igen, säger Persson.


LHC-backen Mattias Bäckman spelade i SHL-premiären mot Djurgården den 14 september. Hans enda match på 16 månader. Foto: Bildbyrån.


Det är ingen hemlighet att Bäckmans karriär är i fara.


– Han spelade en match i år och att sitta och räkna med honom det går ju inte. Det går inte att bygga ett lag runt honom, som  jag gjorde ifjol. Får vi ordning på honom är det en jättefin bonus.


LÄS MERLHC öppnar för drömförstärkningen: "Det löser vi"


På backsidan har Linköping istället värvat både Filip Berglund från Skellefteå och Petteri Nikkilä från HPK.


På skadelistan finns förutom Mattias Bäckman även den kanadensiske forwarden Andrew Gordon, som skadade överarmen dagarna före nyår. I januari genomgick han en operation och rehabilitering pågår.


LÄS MERLinköpings assisterande kapten har genomgått operation


– Allting är bra och han var här en sväng och tränade i slutet på säsongen. Allting går enligt plan och han är vid gott mod, säger Niklas Persson.


– När han väl gick sönder var vi i ett skede där vi vred om säsongen lite grann. När man är skadad i de lägena så känner man sig skyldig när man inte kan spela och laget förlorar. Men i samband med det började vi faktiskt vinna och det tror jag hjälpte honom mycket.


– Vi visste att det var en väldigt liten chans att han skulle spela mer i år så han reste hem till Kanada och rehabtränade lite där för att komma iväg en sväng och slippa de där skuldkänslorna som ändå blir när man är runt laget hela tiden och vill hjälpa till.


Linköping har fyra utländska spelare vars kontrakt löper ut och det är backen Sam Lofquist samt forwardstrion Nichlas Hardt, Adam Helewka och Joe Whitney.


– Vi har dialog med deras agenter. Sam (Lofquist) har varit tydlig med att han vill till KHL. Det har han sagt förut. Men de blir i samma läge som resten av truppen när man inte riktigt vet. Vi får se vad som händer, säger Niklas Persson.


LÄS MERLHC-backens framtid oklar: ”Situationen kommer skapa kaos i hockeyvärlden”


LHC:s general manager menar att han känner sig lugn med den trupp han för tillfället har kontrakt med.


– Vi tycker att vi har en bra stomme just nu som vi kan bygga runt omkring. Vi ska ha in någon pusselbit till så kommer det att bli ännu bättre. Vi är ändå trygga där vi står idag med tanke på läget som är i omvärlden och i hockeyvärlden.


Enligt Expressen är den finländske centern Oula Palve på väg till klubben och parterna ska vara överens, men det är obekräftade uppgifter.


För långtidsskadade LHC-backen Anton Björkman blev det ingen SHL-match på hela säsongen.


– Anton Björkman har utgående kontrakt och han behöver spela hockey och få ordning på kroppen. Vi får försöka hjälpa honom, säger Niklas Persson.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)